února 23, 2014

7 tipů na skvělou snídani


Francouzský toust s malinovou omáčkou


Sušenky se slaninou v javorovém sirupu

Základem těchto sušenek je výborná chuť slaniny marinované v javorovém sirupu. Příprava a upečení sušenek nezabere příliš mnoho času a proto se skvěle hodí jako netradiční víkendová snídaně.


Sušenky se slaninou v javorovém sirupu

Co potřebuji:
  • 100 g slaniny
  • 60 ml javorového sirupu
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • 55 g másla
  • 60 ml podmáslí 


Jak postupuji:

1. Slaninu opeču na pánvi do křupava. Z pánve odeberu dvě lžíce tuku, dám do menší misky a nechám ztuhnout v ledničce.
2. Slaninu nakrájím na malé kousky a zaliji javorovým sirupem. Odložím stranou.
3. Ve větší míse smíchám mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidám máslo a ztuhlý tuk ze slaniny a prsty směs rozdrobím na malé kousky. 
4. Přidám javorovou slaninu a podmáslí a pomocí vidličky nebo prstů zpracuji na těsto.
5. Troubu předehřeji na 200°C. Těsto rozdělím na 8 dílů. Z jednotlivých dílů uvalím kolečka, které mezi dlaněmi lehce zmáčknu a vytvořím 8 sušenek.
6. Peču asi 12 až 14 minut, dokud nejsou sušenky opečené dozlatova.
7. Sušenky podávám teplé.   



Špenátová frittata

Frittata je vaječná omeleta se zeleninou a sýrem, která se peče v troubě. V tomto rychlém a jednoduchém receptu jsou jako ingredience použité špenát, mozzarela a parmazán. Výhodou frittaty je, že do ní můžete použít jakoukoliv oblíbenou zeleninu, maso nebo sýr. 


Špenátová frittata

Co potřebuji:
  • 8 vajec
  • 200 ml mléka
  • 30 g parmazánu
  • Špetka muškátové oříšku
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g mraženého špenátu
  • 200 g mozzarely

Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 190°C. Ve velké míse rozmíchám vejce, přidám mléko, parmazán a koření.
2. Ve velké žáruvzdorné pánvi rozehřeji olej. Přidám na drobno nakrájenou cibuli a vařím, dokud nezesklovatí. Poté přidám na drobno nakrájený česnek a špenát a vařím několik minut.
3. Do pánve naliji vaječnou směs, přidám na kousky natrhanou mozzarelu a vařím asi 3 minuty. Směs nemíchám.
4. Pánev dám do trouby a peču asi 15 minut, dokud není frittata hotová.



února 21, 2014

Quinoa s hovězími kuličkami v rajčatové omáčce

Dnešní recept je tip na zdravý, rychlý a zároveň chutný oběd nebo večeři.


Quinoa s hovězími kuličkami v rajčatové omáčce




Co potřebuji:

  • 400 g quinoi
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 20 g parmazánu
  • Sůl, pepř
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku, rozmačkaný
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 600 g krájených rajčat v plechovce
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce čerstvých lístků bazalky 


Jak postupuji:

1. Ve větší míse promíchám hovězí maso, oregano, parmazán, vejce, 2 stroužky česneku a podle chuti osolím a opepřím. Masovou směs zpracuji a vytvořím kuličky. Odložím na 20 minut do ledničky.
2. V pánvi rozehřeji olej a několik minut (6 - 8) smažím masové kuličky, dokud nejsou lehce hnědé. Kuličky vytáhnu z pánve a dám stranou.
3. Quinou uvařím podle návodu na obalu.
4. Do pánve dám na drobno nakrájenou cibuli a vařím, dokud nezesklovatí. Přidám rajčata, cukr a bazalku. Vařím asi 5 minut, poté do rajčatové omáčky dám hovězí kuličky. Kuličky nechám v omáčce lehce prohřát.
5. Quinou podávám s rajčatovou omáčkou a několika masovými kuličkami.   



února 08, 2014

www.sweetpixel.cz

Tak se blog konečně dočkal vlastní domény - www.sweetpixel.cz. Po dvou a půl letech existence už taky bylo na čase... U této příležitosti bych chtěla poděkovat všem čtenářům za každou jejich návštěvu, komentář, vzkaz nebo email. Velmi si toho vážím a doufám, že i nadále se Vám bude blog líbit a budete se sem rádi vracet.  


února 06, 2014

Karamelový popcorn s arašídy a čokoládou

Dnešní recept je na netradiční sladký popcorn. Kombinace slaných arašídů, čokolády a karamelu je prostě vynikající a vřele doporučuji vyzkoušet. Karamelový popcorn se bude skvěle hodit jako občerstvení při sledování sportovních výkonů na právě začínající olympiádě... takže dobrou chuť a Češi do toho! :-)


Karamelový popcorn s arašídy a čokoládou

Co potřebuji:

60 g popcornu
200 g másla
150 g třtinového cukru
5 velkých lžic medu
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky prášku na pečení
1 lžička vanilkového extraktu 
120 g solených arašídů
200 g čokolády na vaření, rozpuštěné  


Jak postupuji:

1. Plech o velikosti cca 40 x 28 cm vyložím pečícím papírem a vysypu na něj popcorn. Troubu předehřeji na 190°C.
2. V kastrolu rozpustím máslo, přidám cukr a med. Za občasného míchání vařím asi 8 minut, dokud se ze surovin nevytvoří tekutý karamel. Stáhnu z vařiče. Přidám sůl, kypřící prášek a vanilkový extrakt. Promíchám.
3. Připravenou karamelovou směs rovnoměrně naliji na popcorn. Posypu arašídy a přeliji čokoládou.
4. V troubě peču 15 minut. Nechám vychladnout a nalámu na malé kousky. 


února 04, 2014

[tipy na nákup III.] - Hrnečkování

Na kávu, čaj, mléko, kakao... prostě hrneček na cokoliv... stačí si jen vybrat ten pravý.



1. Hrnek se psem - Almara shop (zde) - 212,-
2. Hrnek s červenou hvězdou - Bella Rose (zde) - 329,-
3. Hrnek s červenými proužky - Bella Rose (zde) - 312,-
4. Hrnek s Mr.P líbajícím - Naoko (zde) - 245,-
5. Hrnek s kočkou a uchem ocáskem - Nordic Day (zde) - 499,-
6. Hrnek s vycházejícím sluncem - Bella Rose (zde) - 229,-

února 02, 2014

Polévka z bílých fazolí a fenyklu

Polévky z luštěnin a zeleniny jsou ideální večeře na zimní večery. Jsou zdravé, rychlé a chutnají výborně. Dnešní recept je přesně na jednu takovou. Kromě klasické polévkové zeleniny jsem využila fenykl, který v polévce překvapivě dobře chutnal.  



Polévka z bílých fazolí a fenyklu

Co potřebuji:

1 lžíci olivového oleje
2 chorizo klobásy
1 cibuli
2 menší mrkve
1 menší celer
1 fenykl
4 stroužky česneku
1 lžička sušeného tymiánu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 litr kuřecího vývaru
Pepř, sůl
1 konzervu bílých fazolí 
Bageta


Jak postupuji:

1.Ve větším hrnci rozehřeji olej. Přidám na kolečka nakrájenou klobásu. Vařím asi 5 minut, dokud klobása lehce nezhnědne. Poté přidám nadrobno nakrájenou cibuli a dalších 5 minut vařím.
2. Přidám na menší kousky nakrájenou mrkev, celer, fenykl, česnek, rozmarýn a tymián. Několik minut za stálého míchání vařím, dokud zelenina nezačne měknout.
3. Naliji vývar, okořením a polévku vařím asi 25 minut. Přidám zcezené fazole, které ještě pár minut v polévce prohřeji. Podávám s bagetou.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...