srpna 25, 2014

Rajčatový koláč




Pokud nevíte, co s úrodou rajčat, je dnešní recept pro Vás jako stvořený. Musím se přiznat, že nejsem žádný milovník rajčat a do většiny zeleniny se vlastně musím docela nutit. Ale tento koláč je jednoduše geniální. Fakt. Ručím za to, že bude chutnat i odpůrcům rajčat. Navíc vypadá krásně a jí se i očima, že...

Rajčatový koláč

Co potřebuji:

Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 1/2 lžička soli
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody
  • Smetana na vaření, na potření těsta
Na náplň:
  • 60 g parmazánu
  • 220 g lučiny
  • 60 g majonézy
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • Pepř 
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 střední rajčata, nakrájené na tenké plátky
  • Čerstvý tymián

Jak postupuji:

1. Do mísy dám nastrouhaný parmazán, lučinu a majonézu. Přidám cibulu, tymián a opepřím. Zamíchám a odložím stranou.
2. Těsto připravím tak, že do větší mísy nasypu mouku a sůl. Přidám na kostky nakrájené máslo a prsty ho rozdrobím na jemné kousky.
3. Přidám vejce a přiliji vodu. Zpracuji na hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice aspoň na hodinu.
4. Těsto rozdělím na čtyři díly a pomocí prstů a dlaně vyválím na čtyři stejné kruhy.
5. Troubu předehřeji na 190°C. Na plech rozložím pečící papír, na který dám připravené těsto na koláče.
6. Náplní na koláče potřu prostředek těsta a nechám asi 1,5 centimetru okraje prázdný. Na náplň rozložím rajčata a okraje těsta ohnu nahoru. Okraje těsta potřu smetanou.
7. Peču asi 45 minut nebo dokud není těsto upečené dozlatova.
8. Před podáváním posypu tymiánem.



10 komentářů:

  1. Tak tohle musí být dobrota!!!

    OdpovědětVymazat
  2. vypadááá to nááádherně...dnes se do toho pustím.....takové dobroty já můžu....
    dík za inspiraci:

    OdpovědětVymazat
  3. už se těším až to vyzkouším, jinak opravdu úžasné fotky

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek!:)

    nový článek na našem blogu, komentáře oplácíme a sledování taky:).

    http://coccomokko.blogspot.cz/2014/08/ini-my-wishlist.html

    OdpovědětVymazat
  5. hmmm, toto vyzera prudko jedle! ked vynecham majonezu a dam viac luciny nemuselo by to vadit, ci?;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, to vadit nebude. Ale ta majonéza to pěkně zjemnila, možná bych použila zakysanou smetanu místo toho...

      Vymazat
  6. Mnam, to vypadá hodně dobře. Asi vím, jak zužitkuju naši rajčatovou úrodu. Díky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...