srpna 12, 2014

Meruňkový koláč z kynutého těsta



Ze zbytku meruněk z letošní bohaté úrody upekla moje máma kynutý koláč. A protože u nás mizí závratnou rychlostí, upekla rovnou plechy dva. Takže ingredience na umírněnější množství je potřeba vydělit dvěma a rovnou je tu i matematická úloha :)

Meruňkový koláč z kynutého těsta

Co potřebuji:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučky
  • Špetku soli
  • 130 g másla, nakrájené na kostičky
  • 1 celé vejce a 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 kg meruněk, rozpůlené a odpeckované
  • Cukr na posypání
Na drobenku:
  • 60 g mouky
  • 40 g cukru
  • 100 g másla

Jak postupuji:

1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí a přidám lžičku cukru. Nechám vzejít kvásek. V míse smíchám mouku, zbytek cukru, sůl a máslo. Přidám kvásek, vejce a žloutky a zpracuji těsto. Těsto nechám vykynout na teplém místě.
2. Drobenku si připravím tak, že suroviny rozdrobím na jemné kousky. 
3. Po vykynutí rozdělím těsto na dva díly a dám na plechy o velikosti cca 40x35 cm. Těsto hustě pokladu meruňkami řezem nahoru a posypu drobenkou.
4. Předehřeji troubu na 180°C a peču asi 35-40 minut dozlatova
5. Před podáním posypu cukrem.


1 komentář:

  1. tak pro mě je toto umírněnější množství ;-) u nás teda nikdy s meruňkama, ale zas a znovu s borůvkama...ještě se mi nestalo,že by se komukoli přejedl, teď jsme sbírali na chatě v lese zase a při dotazu "co s nimi" byla odpověď jasná. Borůvkové kynuté knedlíky s tvarohem a tenhle kynutý drobenkový. Osobně mám kynuté těsto absolutně nejradši (miluju tu vůni), prdopeč používám v případě nejvyšší nouze tak dvakrát do roka. Kam se hrabe na čerstvé kvasnice...
    jen dotaz k drobence: opravdu jsou poměry správně? já dělám vždycky 1:1:1 a i to se šetřivé hospodyňky pozastavují nad množstvím másla (většinou je chudší zaužívaný poměr 2:1:1 ve prospěch mouky...ale do toho jsem nikdy nešla a asi ani dobrovolně nepůjdu :-) ), ale tento poměr...se mi opravdu líbí, jen si moc nedovedu představit, že je to ještě "žmolitelné"...ale tak, marná sláva, másla není nikdy dost ;-)
    a ještě jedna věc: krásné fotky, často sem chodím jen tak "na relax", i když nechci nic moc tvořit. I letní škola fotografování je bezva nápad, až jednou dostanu (nebo si vydělám :-) ) na vysněné fotografické "dělo", sjedu tenhle seriál znovu několikrát dokola ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...