srpna 29, 2014

LŠFJ - 9.díl - Ukázka postupu při fotografování jídla

V předposledním díle je na čase si to všechno zrekapitulovat. Na dvou vybraných fotografování jídla ukážu můj celý postup. 

Výběr a prozkoumání receptu
Úplný základ při fotografování jídla je samozřejmě výběr toho, co vlastně budeme fotografovat. O inspiraci při vybírání receptů jsem psala v jednom z předchozích dílů. Pokud máme vybráno, co budeme fotografovat, je důležité se zamyslet nad tím, jak asi by mělo finální jídlo vypadat. Už samotnou přípravu jídla a jeho vaření nebo pečení směřujeme k tomu, aby výsledné jídlo vypadalo dobře.
    


Výběr místa na fotografování
Při výběru místa na fotografování je důležité najít místo s tím správným světlem. Dále je potřeba vybrat směr světla - boční nebo zadní světlo. Pro správné směrování světla můžeme využít odraznou desku, případně tvrdý bílý karton. Více informací zde.

Výběr plochy, pozadí a doplňků
Pokud máme místo s vhodným osvětlením, začneme na vybraném místě vytvářet scénu k fotografování. Nejlepší je začít plochou nebo pozadím, na kterém bude fotografované jídlo stát. O výrobě ploch a pozadí je více napsané v díle, které bylo věnováno decorstylingu. Doplňky vybíráme podle toho, jak se hodí k jídlu. 

Úprava jídla
Jakým způsobem jídlo naaranžovat se zabývá foodstyling. V díle věnované foodstylingu je pár tipů, jak aranžovat konkrétní druhy jídla. Je dobré jídlo prozkoumat z více úhlů a zjistit, který je ten nejfotogeničtější. Na příklad u houbové pizzy dodalo na zajímavosti a barevnosti přidání čerstvých bylinek.


Výběr doplňků a dekorací
Pokud máme jídlo naaranžované je čas vyplnit scénu vhodnými doplňky a dekoracemi. Při této činnosti je důležité mít na paměti, že by v prvé řadě pořád mělo jít o jídlo. U příkladu houbové pizzy a broskvových koláčků se dá vypozorovat postupné vytváření fotografované scény. Neměla by působit moc prázdně a stroze, jak je to u prvních fotografiích, to působí trošku nudným dojmem. U houbové pizzy jsem scénu tvořila do lehce rustikálního vzoru za použití dřevěného prkénka a nože, staré vázy a solničky a pepřenky. Přidala jsem hnědou utěrku a scéna je vytvořena. U broskvových koláčků jsem použila modrou látku a plnost a zajímavost scény jsem dotvořila pomocí barevných květin a natrhaných okvětních lístků z nich. 


Fotografování
Při samotném fotografování je nejdůležitější výběr clonového čísla, to znamená s jakou hloubkou ostrosti budeme daný objekt fotografovat. Dále je potřeba nastavit ISO, expozici a správně zaostřit. O základech fotografování, správné expozici, histogramu a dalších věcech se můžete více dočíst zde a zde.

Úprava fotografií
Po vyfotografování následuje úprava fotografie ve vybraném fotoeditoru. Základní i mírně pokročilé techniky byly ukázány v předchozím díle. Pokud se fotografie nahrávají na web, je dobré nenahrávat je v plné kvalitě. Já všechny fotografie zmenšuji při exportu z Lightroomu na šířku 700 pixelů. Všechny fotografie jsou pak na stránkách stejně široké. 

Příští týden se můžete těšit na soutěž o speciální cenu :-)

5 komentářů:

  1. Jani, děkuji ti moc za tvé příspěvky ke škole fotografování .... nadšeně "hltám" každý z nich .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní seriál, moc děkuji za skvělé tipy, všechny díly mě moc bavily! :)) evey

    OdpovědětVymazat
  3. Také posílám velké díky! Takovouhle školu si nechám líbit! (i když jsem ze školních let už dááávno vyrostla :o))
    Hezké zářijové dny! Štěpka

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký článek. Co je to za dobrotu, to s tou broskví? Poskytneš recept? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc šikovný článek, vůbec celá ta série mi hodně pomohla, díky ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...