srpna 08, 2014

LŠFJ - 6.díl - Food styling



Znát teorii fotografování, způsob ovládání fotoaparátu, nastavení expozice, využívat vhodné světlo a podobně je základ k vytvoření každé fotografie. No a potom mají všechny oblasti fotografování svoje speciální tajnůstky, na které je potřeba přijít nebo je znát, aby se vytvořila ta "pravá" fotografie. Při fotografování jídla je touhle specialitou food styling. Food styling je široká disciplína s velkým záběrem a já nemám ambice jí v současné době obsáhnout, zvlášť když sama přicházím a narážím na stále nové věci. Proto bych tento díl postupně časem rozšiřovala o další nápady a vychytávky.

Bylinky a koření
Při fotografování jídla často používám všechny možné druhy čerstvých bylinek. Samozřejmě při fotografování jídla, kde ty bylinky mají nějakou logiku. Při fotografování koláčů nebo dortů to asi nebude ten nejlepší nápad :-) Zelené lístky bazalky nebo oregana prostě vypadají dobře. Ale je důležité, aby byly opravdu čerstvé. Ideální je, dát během fotografování natrhané bylinky do hodně studené vody a pro fotografování si vybrat, co nejpěknější lístky.
Další z ingrediencí, které vypadají na fotografii dobře, jsou různé druhy koření. Dost často se využívá čerstvě namletý pepř nebo i celé kuličky. Je fajn zkusit použít barevný pepř, který fotografii může hodně oživit. Kromě pepře jdou použít všechny možné druhy koření, které mají nějakou souvislost s fotografovaným jídlem. Bylinky nebo koření se dají použít přímo na jídlo, ale velmi hezky vypadají i posypané kolem talíře. 


Ořechy
Na ozdobení některých jídel se hodí ořechy. Dají se použít všechny možné druhy ořechů od vlašských ořechů, mandlí, pekanových ořechů, pistácií a tak. Samozřejmě zde platí jako u všeho ostatního, že musejí dávat s jídlem smysl. Při použití ořechů nebo koření a bylinek je potřeba začít s menším množství a postupně přidávat. Ušetří se čas i práce s vytahováním přebytečného množství ořechů nebo pepře z jídla.



Ovoce, zelenina, saláty
Pokud fotografujeme jídlo, které obsahuje čerstvé ovoce nebo zeleninu, mělo by použité ovoce nebo zelenina vypadat opravdu čerstvě. To znamená, že příprava na fotografování probíhá už v zelinářství nebo na trzích, kde je potřeba vybrat si fotogenické objekty. Aby plody ovoce nebo zeleniny vypadali svěže a čerstvě, můžeme je lehce postříkat vodou z rozprašovače. Listy do salátu vybíráme, co nejpěknější a uchováváme je před fotografováním v lednici přikryté papírovou utěrkou namočenou ve studené vodě.



Polévky
Dost často se říká, že velký problém je fotografování polévek. Nejvíc se to týká fotografování krémových polévek, které nemají žádnou strukturu. Opravdu na talíři nevypadá moc dobře polévka, která je prostě jenom nějak obarvená voda. V tomto případě je ideální využít výše zmíněné koření nebo bylinky. Pokud je ta polévka fakt nudná, je možnost obejít to použitím zajímavého nádobí nebo netradiční kompozicí. Tohle pravidlo samozřejmě platí u jakéhokoliv fotografování jídla. Pokud fotografujeme polévku, které je hustá a obsahuje ingredience je to přece jenom o něco jednodušší. Tady je ale důležité, aby ty ingredience plavaly na povrchu polévky a to je dost často problém, protože díky nepříjemným fyzikálním zákonům klesají ke dnu :-) Já tohle řeším tím, že jich tam dám opravdu hodně, aby byly na sobě a ty nejvrchnější se držely nad hladinou. Další možnost je uvařit brambory, rozmačkat je a použít je jako takovou výplň do polévky a jednotlivé ingredience, koření nebo bylinky naskládat na ně, aby brambory nebyly vidět, ale ozdoba na polévce byla na hladině.


Zmrzliny
Fotografování zmrzlin je docela výzva, protože zmrzlina fakt nepočká, dokud nenastavíte správnou expozice, nenajdete vhodné světlo a nevytvoříte super skvělou kompozici, ale dovolí si roztéct se.... :) Proto je samozřejmě potřeba všechno, co je nutné pro fotografování zmrzliny nachystat ještě dřív, než ji vytáhneme z mrazáku. Místo kopečku vanilkové zmrzliny si můžeme dát kus skrčeného papíru a nastavit si expozici s ním místo zmrzliny. Co se týče fotografování estetických kopečků zmrzlin do zmrzlinových pohárů, naberu si je každý zvlášť do zmrzlinové lžíce a dám na chvíli do mrazáku, aby držely hezký tvar. Mezitím si připravím celou plochu na fotografování a nastavím foťák. Při fotografování zmrzlin to chce (zvláště v létě) být jednoduše rychlý. 

   

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    máte opravdu nádherné fotky! Mohla bych se prosím zeptat, jakým fotíte foťákem? Děkuji za odpověď :)
    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou to moc užitečné rady, které fotografování jídla posunou na další metu, díky ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...