července 17, 2014

LŠFJ - 3.díl - Světlo



Světlo je základ každého fotografování a ne jinak je tomu u fotografování jídla. Jsem největší příznivec přirozeného světla, takže tento kurz se netýká fotografování za umělého osvětlení, záblesků a podobně. Skoro by se dalo říct, že pro fotografování efektních fotografií jídla stačí jedno velké okno a pár bílých a černých kartonů.

Při fotografování jídla se nejčastěji využívá boční světlo nebo zadní světlo. Přední světlo (světlo, které je při fotografování za zády fotografa) se při fotografování jídla moc nevyužívá. Při využití předního světla vypadají fotografie dost ploše, jsou málo kontrastní a netvoří stíny.


Zadní vs. boční světlo
Při využití zadního světla, je zdroj světla umístěn za fotografovaným objektem. Fotografovat proti světlu je na správnou expozici snímků vcelku náročné. Z mé zkušenosti se ale jedná o velmi efektní snímky. Největší problém, který u zadního světla budete pravděpodobně mít budou tmavé stíny v přední části fotografie, které budou fotografované objekty vrhat. Stíny je nejlépe vykrýt umístěním bílé odrazné desky pod objektiv, případně nad objektiv (prostě někde vedle foťáku, ale ne před objektiv, to by nebylo dobré :-)). Odrazná deska se dá nahradit bílým tvrdým kartonem. Od desky se odráží světlo dopadající ze zadní části a vykrývá tvrdé stíny z přední části. Pozor na dostatečnou velikost desky, aby pokryla požadovanou plochu.
Boční světlo, jak je asi jasné, je světlo, které dopadá na fotografovaný objekt z levé nebo pravé části, jednoduše z boku. Je to mé nejčastěji využívané světlo. Většinou fotografuji u velkého okna v kuchyni nebo v jídelně a světlo dopadá z boční strany objektu. Stíny, které vrhají objekty jsou samozřejmě důležité a dodávají rozměrnost, kontrast a atmosféru. V některých případech však můžeme chtít stíny potlačit nebo naopak zvýraznit. K tomu je ideální použít odraznou desku neboli reflektor.

Odrazná deska
Na následujícím obrázku je využit odrazný reflektor 5v1, který obsahuje bílou, černou, zlatou a stříbrnou plochu. První fotografie je vyfocena bez použití odrazné desky. Je fotografována v modře namalované jídelně a na některých místech to jde poznat. Na tohle je celkově potřeba si dávat pozor. Pokud fotografujete lesklé povrchy, odrazí se v nich všechno - od barevných zdí přes vaše oblečení. 
Reflektor je vcelku fajn věc, dá se složit a není tak drahý. Ale upřímně řečeno není to úplně nejnezbytnější věc při fotografování jídla. Zlatou desku asi nevyužijete vůbec, stříbrnou možná ano, ale dá se docela dobře nahradit alobalem nalepeným na kartonu. Co je určitě dobré mít při fotografování po ruce je černý a bílý karton. Vykrývání stínů s bílou deskou nebo naopak vykreslování stínů s černou deskou je potřeba skoro při každém fotografování. Manipulace s odraznými deskami je občas trošku náročnější a je většinou potřeba větší množství rukou než běžný člověk disponuje :-) Ale tento handicap lze obejít třeba tak, že si desky opřete o nějaké nádobí, o stěnu, o cokoliv. Další užitečná věc je dálková spoušť pro fotoaparát. Když vám foťák stojí na stativu a máte nastavenou expozici a ostření, můžete v klidu držet odraznou desku a cvakat snímky s dálkovým ovladačem nebo samospouští.  


Ostré vs. rozptýlené světlo
Pro kompletnost ještě pár slov o ostrém a rozptýleném světle. Ostré světlo je světlo při slunečných dnech, kdy dopadá na objekt přímo a není ničím rozptýlené. Ostré světlo vrhá ostré, tmavé stíny. Na většině mých fotografiích je využito rozptýlené světlo. Je to jednoduše z toho důvodu, že většinu svých fotografií fotím v bytě a do okna, které využívám jako přirozený zdroj světla, nesvítí slunce přímo. Při rozptýleném světle nejsou vrhány tak tvrdé stíny a fotografovaný objekt působí více jemně. Záleží jenom na tom, jakou fotografii chceme mít a podle toho použít světlo.


Hrátky se světlem jsou nejdůležitější část fotografické práce. Správné světlo dělá rozdíl mezi dobrou a špatnou fotografií. Vypadá to možná náročně, ale není to tak komplikované. Vždycky je důležité nad finální fotografií přemýšlet a hledat pro ni vhodné světlo. Jiné světlo bude ráno, v poledne a večer, pravděpodobně budete mít jiné světlo v různých pokojích. Fotografování venku za ostrého světla může fotografiím také dodat nový rozměr. Chce to prostě hledat, zkoušet a nebát se nových věcí. Vyfotografovat jídlo pod zářivkou na kuchyňské lince umí každý, ale kdo se má pak na to dívat... :-)    
A o čem bude příští díl? Řekneme si něco o kompozici, barvách a různých úhlech záběru.

1.díl - Základy fotografování
2.díl - Fotografování pro mírně pokročilé
3.díl - Světlo

3 komentáře:

  1. Nevím, jak vyjádřit vděk, protože tohle jsou doopravdy užitečné a srozumitelné články o fotografování, díky, díky, díky! bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, jsem moc ráda, že se líbí..dost jsem si naběhla s tou pravidelností, takže jsem ráda, že je to užitečné :-)

      Vymazat
  2. Děkuji. Vždy se těším na další rady. Pro mne velice důležité. Nějak mě ta optika chytla :-) Věrka

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...