července 11, 2014

LŠFJ - 2.díl - Fotografování pro mírně pokročilé


V druhém díle seriálu si ukážeme, jak využít mírně pokročilejší techniky fotografování pro zachycení fotografiích jídla, po kterých se budou každému sbíhat sliny. Jedna z nejlepších a nejužitečnějších věcí, kterou můžeme během fotografování využít je histogram.  

Histogram
Histogram je graf, který zobrazuje rozložení jasů a stínů ve fotografii. Na vodorovné ose ukazuje výskyt od těch nejtmavších částí fotografie (levá strana histogramu) po nejsvětlejší části fotografie (pravá strana histogramu) a na svislé ose ukazuje výskyt každého odstínu (čím vyšší sloupec, tím je odstín více zastoupen). Histogram je nejlepší sledovat hned při vyfotografování snímku a tím okamžitě zkontrolovat správné rozložení barev. Především se to týká černé a bílé barvy, neboli podexponování resp. přeexponování snímku.
Na následujících fotografiích jsou zobrazeny příklady histogramu, kdy na vodorovné ose  je histogram za hranicí bílé (levý snímek), resp. za hranicí černé barvy (pravý snímek). To znamená, že na daných fotografiích se nacházejí místa, ve kterých nejsou dokonale vykresleny bílé resp. černé plochy.  



V praxi to znamená, že si na svém digitálním fotoaparátu nastavíme zobrazení snímku i s histogramem a po každém vyfotografování histogram zkontrolujeme, jestli se na fotografii nenachází příliš tmavá místa a nebo naopak přepálené plochy. Kromě správné expozice lze z histogramu vyčíst to, jak moc je fotografie kontrastní. Na následujících fotografiích jsou zobrazeny příklady vysoce kontrastní a méně kontrastní fotografie.


Ideální tvar histogramu neexistuje. Není smyslem fotografovat snímky tak, aby jste obsáhli všechny odstíny a ani není špatně,pokud histogram přesahuje za levou nebo pravou stranu histogramu. Vždycky je důležité, co fotografujete a jak chcete, aby výsledná fotografie vyznívala. Naučit se používat histogram Vám k tomu může pomoct a usnadnit cestu ke správně exponovaným fotografiím.     
Pokud při fotografování z histogramu zjistíme, že snímek je přeexponovaný (hodnoty v histogramu přesahují pravou stranu) a nebo podexponovaný (hodnoty v histogramu přesahují levou stranu), co s tím? Zde nám pomůže, pokud se naučíme na fotoaparátu upravovat expozici.

Korekce expozice
Expozimetry v digitálních fotoaparátech většinou odvádějí dobrou práci a expoziční hodnoty scény měří přesně. Jsou ovšem ale situace, kdy to tak neplatí a expozici je dobré upravovat ručně. Takže když z histogramu zjistíme, že je něco špatně, upravíme expozici.
V případě, že je fotografie přexponovaná, posouváme expoziční hodnotu do mínusových hodnot a expoziční čas se zkracuje. V případě, že je fotografie podexponovaná posouváme expoziční hodnoty do plusových hodnot a expoziční čas se prodlužuje.  





Fotografování do RAWu a priorita clony
Důležitá věc, kterou je potřeba zmínit, je fotografování do formátu RAW. Opravdu doporučuji využít fotografování do tohoto formátu místo do JPG. Sice fotografie zabírají více místa, ale nabízejí možnost mnohem lepší následné úpravy fotografií. To se týká i například vyvážení bílé, kterou se budu zabývat až v díle věnované úpravě fotografií.    
Přiznám se, že pro fotografování jídla využívám z 99% fotografování na režim priorita clony. Můj postup je tedy následující:

  1. Nastavím hodnotu ISO na nejmenší hodnotu.
  2. Fotoaparát umístím na stativ (ve většině případů).
  3. Nastavím režim priority clony A (Nikon) nebo Av (Canon).
  4. Nastavím velikost clony podle zamýšlené hloubky ostrosti výsledné fotografie.
  5. Zaostřím na hlavní objekt, který je smyslem fotografie.
  6. Vyfotografuji snímek.
  7. Zkontroluji histogram.
  8. Smažu snímek.
  9. Pokud jsem v bodě 7. zjistila, že je nutné nastavit korekci expozici, provedu to právě teď.
  10. Vyfotografuji výsledný snímek.
Není to zas tak složité, ne? V příštím díle se podíváme na to, co dělá fotografii fotografií - na světlo.  

9 komentářů:

  1. Skvělé! A máš moc krásnou stránku i recepty, super! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super clanok o foteni vzdy potesi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva článek i celý seriál, těším se na další :))

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky a užitečně jsi to vysvětila! Taky se chystám na nějaký seriál o focení jídla (v amatérštější verzi), už mě nebaví pořád dokola zodpovídat ty samý dotazy :) T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Tohle taky není moc profesionální verze :-) Chtěla jsem to pojat stručně bez zahlcení velkým množstvím informací...

      Vymazat
  5. Na letní školu focení jsem narazila teprve teď... v únoru.... :D To ovšem nemění nic na tom, že jsem z ní nadšená! :) Moc děkuji za užitečné rady a typy a všechno. :) Určitě to využiji. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...