července 04, 2014

LŠFJ - 1.díl - Základy fotografování



Dnešním dnem začíná pravidelná týdenní dávka článků, ve kterých se dozvíte základní informace o fotografování jídla. Hned v úvodu bych ráda uvedla, že nejsem profesionální fotograf. Informace zde prezentované jsou získány praxí, čtením knih a článků a absolvováním pár kurzů. Budu ráda za všechny Vaše připomínky, komentáře a otázky.

V prvním díle seriálu začneme úplnými základy techniky fotografování s digitálním fotoaparátem. Základní věc, kterou je potřeba udělat, pokud chceme získat působivé fotografie, je přepnout z režimu automat do režimu manuál. A teď začne ta legrace...  Ale ne, vážně to není složité. Stačí se vyznat v následujícím trojúhelníku - clona, expoziční čas a ISO. Poměr těchto hodnot tvoří expoziční hodnotu (EV - exposure value).

K čemu je clona?
Hodnota clony ukazuje, jak moc je otevřený otvor zařízení a kolik světla tudíž dopadá na snímač. Čím menší číslo, tím více otevřená clona a logicky tedy čím větší číslo, tím méně je clona otevřená. A co to teda v praxi znamená? Clona je jednoduše odpověď na otázku, kterou často slyším: "Jak jsi udělala to rozmazané pozadí?" Ano, clona ovlivňuje hloubku ostrosti fotky. (Kromě clony ovlivňuje hloubku ostrosti ohnisková vzdálenost objektivu a vzdálenost od fotografovaného objektu.) Pro lepší pochopení jsou zde fotografie vyfotografované při různých hodnotách clony (fotografováno objektivem 50 mm).




K čemu je expoziční čas?
Expoziční čas je hodnota, která udává, jak dlouho je otevřena závěrka fotoaparátu a jak dlouho teda světlo dopadá na snímač. Pomocí této hodnoty je možné na fotografii zaznamenat pohyb. Při fotografování jídla je ovšem většina objektů v klidu a tahle hodnota nám může spíš nadělat vrásky na čele, protože pokud fotíme ve špatně osvětlených podmínkách a expoziční čas je dlouhý, fotografie jsou rozmazané. Obecně se říká, že expoziční čas, při kterém se dá fotit z ruky, je obrácená hodnota ohniskové vzdálenosti objektivu (tzn. při objektivu 50 mm je to expoziční čas 1/50 sec). Nejlepší řešení tohoto problému je jednoduše stativ. Pro mě je to základní pomůcka při fotografování.


K čemu je ISO?
ISO ukazuje, jak moc je snímač citlivý na světlo. Pokud nemáme stativ, můžeme expoziční čas snižovat zvětšováním hodnoty ISO, bohužel ale s tím přichází jedna nepříjemná věc na fotografiích a to je šum. Proto pokud máme stativ nebo fotíme při dobrých světelných podmínkách, držíme hodnotu ISO na nejmenších hodnotách (obvykle asi 100).


Při fotografování je důležité si nejdříve ujasnit, co vlastně chceme zachytit a jak chceme, aby fotografie vypadala. Chceme mít na fotografii zachycený detail jahody a zbytek scény rozmazaný? Nastavíme nízkou hodnotu clony a zaostříme na jahodu. A nebo chceme mít celou scénu ostrou? Prostě nastavíme vyšší clonové číslo. Při fotografování s digitálním fotoaparátem je obrovská výhoda, že máte skoro neomezenou možnost zkoušení různého nastavení a kontroly přímo na displeji. Takže není třeba se bát a zkoušet, zkoušet, cvičit a cvičit! :-)
Na následujících fotografiích jsou zaznamenány expoziční hodnoty, za kterých byly fotografie pořízeny. Všechny fotografie jsou fotografovány objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností 50 mm. To je asi úplně nejlepší objektiv pro fotografování jídla. Já si v současné době vystačím jenom s ním. Navíc i jeho cena je dost příznivá.


Pokud se chcete dozvědět více doporučuji si přečíst knihy od Bryana Petersona, knihu od Romana Pihana Mistrovství práce s DSLR nebo Mistrovství digitální fotografie s DSLR.

Jeden z nejlepších pomocníků při fotografování je histogram. O něm, korekci expozice a o dalších věcech zase za týden.

11 komentářů:

  1. Moc děkuju za tenhle super nápad :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Také děkuji a budu se těšit na další příspěvky, s foťákem stále bojuji :-) Eva

    OdpovědětVymazat
  3. To je naprosto úžasné! Tímto seriálem jsi mi udělala velikou radost, rozhodně se těším na další díl ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Jani, moc děkuji. Tento virtuální kurz focení mi přichází právě vhod. Mám pár dnů nový fo´ták Pentax s kterým se učím...je to náročné, ale moc mě to baví. Na mém blogu je víc než patrné,od které chvíle fotím Pentaxem a do které chvíle jsem fotila mým milovaným stařičkým Soňákem s optikou Carl- Zeiss. Tento krok po kroku budu sledovat a moc ráda. Přeji krásné léto a to nejen v hledáčku. Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Janka, dobre si to vymyslela a už sa teším na pokračovanie. Dúfam, že sa zlepší kvalita mojich fotiek.

    OdpovědětVymazat
  6. skvelý článok a ešte krásnejšie fotky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasný článek! Jídlo jsem začala (sama pro sebe) fotit asi před rokem a baví mě to čím dál víc, ale pořád to není "ono". Díky moc za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  8. Super nápad :) Sdílím u sebe na FB :) Držím palce , jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jani, super článek !!!!! Těším se na další !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  10. skvělé, konečně vím, o čem se vůbec mluví :)

    OdpovědětVymazat
  11. báječné, ale potřebovala bych osobního učitele, fotografování je dost těžké!
    Zuzana

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...