července 21, 2014

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou



V poslední době máme doma opravdu hodně meruněk. Chtěla jsem z nich vyrobit nějaký jednoduchý, originální recept. Kombinaci teplého ovoce a studené zmrzliny je navíc prostě božská. Na přípravu zmrzliny by byl ideální zmrzlinovač. Ale pokud ho stejně jako já nemáte, tak nevadí. Stačí často zmrzlinovou směs vytáhnout z mrazničky a pořádně prošlehat, aby byla krásně nadýchaná.

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou

Co potřebuji:

Na zmrzlinu:
  • 350 ml smetany
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru moučka
  • Špetka soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu
Na meruňky:
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 lžičky kardamonu
  • 400 g meruněk, přepůlené a odpeckované
Jak postupuji:

1. Připravím si směs na zmrzlinu. Do středního hrnce naliji smetanu a mléko a přidám cukr a sůl. Vanilkový lusk rozkrojím na půl a tupou stranou nože setřu semínka. Semínka vanilky i celé lusky dám do tekuté směsi. 
2. Mlékovo-vanilkovou směs přivedu za stálého míchání k varu. Směs přikryji fólií a nechám vychladnout.
3. Do vychladlé směsi rozmíchám žloutky. Opět dám na vařič, směs míchám a vařím asi 5 minut. Slupky vanilky opatrně vytáhnu a vyhodím. Přidám vanilkový extrakt a rum.
4. Zmrzlinovou směs nechám vychladit a poté naliji do mrazuvzdorné nádoby, přikryji fólií a dám do mrazničky. Směs řádně vyšlehám každou hodinu. Pokud už je směs tvrdá, nechám jí povolit a znovu vyšlehám. Opakuji aspoň 5x.
5. Připravím si meruňky. Na pánvi rozpustím máslo, přidám cukr a kardamon. Míchám, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat.  
6. Přidám meruňky a opeču je z každé strany asi dvě minuty. 
7. Meruňky podávám horké s kopečkem zmrzliny.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...