července 28, 2014

2.narozeniny a dort


Dnešní den slaví druhé narozeniny můj blog. Přesně před dvěma lety tento den jsem uveřejnila svůj první příspěvek. Shodou okolností tento den slavím narozeniny i já, takže článek s dortem je prostě povinnost. Pro tyto účely jsem vybrala dort ze svých nejoblíbenější a to dort pavlova. Tentokrát v kombinaci s třešněmi a čokoládou.  
Loňský rok a vlastně celý rok 2013 byl náročný, zřejmě ten nejnáročnější rok v mém životě. Ze dne na den jsem ztratila největší jistotu ve svém životě a všechny mé plány se zhroutily jako domeček z karet. S odstupem času jsem za tuhle zkušenost velmi ráda. To klišé o všem špatném je prostě asi pravda. Zjistila jsem, jak moc skvělou rodinu a přátele mám a kolik síly a schopností se ve mně skrývá. Objevila jsem vášeň pro běhání a před pár týdny jsem doběhla svůj první půlmaraton. Začala jsem znovu studovat vysokou školu, která mi otevřela možnost kompletně změnit profesi a snad začít v životě dělat něco naplňujícího a smysluplného. A hlavně jsem před pár týdny po deseti letech opustila Prahu, přestěhovala se do rodného Zlína a učím se mluvit moravsky :-) V nejhorším období jsem měla chuť s blogem seknout. Spojovala jsem si ho se vším, co mi bylo drahé a neměla jsem sílu pokračovat. Jsem ráda, že jsem to neudělala, protože možnost něco tvořit je pro můj život velmi obohacující. A samozřejmě mi dělá radost zpětná vazba od Vás čtenářů. Děkuji za to, že tady jste. Přece jenom bez Vás by tu bylo dost smutno...:-)

Třešňová pavlova

Co potřebuji:


  • 500 g třešní
  • 5 bílků (při pokojové teplotě)
  • 230 g cukru krystal
  • 1 lžíce vinného octu
  • 2 lžíce kakaa
  • 60 g čokolády (nakrájené na drobno)
  • 400 g mascarpone
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. V čisté míse ušlehám bílky do polotuha. Po lžičkách přidám krupicový cukr a šlehám, dokud není sníh tuhý a lesklý. Sníh by měl být tuhý tak, že po obrácení mísy dnem vzhůru by měl v míse držet. Pozor však na přešlehání, směs by se mohla začít oddělovat.
2. Opatrně do mísy přidám kakao, čokoládu, ocet a jemně rozmíchám.
3. Na pečící papír si nakreslím tři stejné kola, do kterých lžičkou dám bílkovou směs
4. Pečící papír dám na plech a strčím do trouby. Okamžitě snížím teplotu na 140°C a peču zhruba 1 hodinu. Troubu během té doby neotvírám.
5. Správně upečená pavlova je po okrajích suchá a křupavá, začíná malinko praskat, ale střed je měkký. Vrátím pavlovu do vypnuté trouby a nechám ji v pootevřené troubě chladit.  
6. Mezitím si rozmixuji mascarpone, šlehačku a cukr. Odpeckuji třešně. Šťávu, která s třešní kape využiji taky. 
7. Po vychladnutí, poskládám dort tak, že na podnos nebo talíř dám první vrstvu upečeného kola, na ní dám část ušlehaného mascarpone, část rozpůlených třešní a zakapu šťávou s třešní. Pokračuji s další vrstvou. Já jsem na vrchní vrstvu dala celé třešně. 
8. Nechám chvíli uležet a poté podávám.




6 komentářů:

  1. Tento dort mi přítel upekl, když měl ON svátek. Místo třešní nakrájel na Pavlovu jahody a udělal ji sice jen jednopatrovou, ale byla vynikající, je to moje zlato! ;-) S třešněma by to ale mohlo být geniální! Nebo s višněmi, hmmm,...vzhledem k hodině jdu raději spát a nechám si o Pavlově jenom zdát :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jani, předně hodně radosti a spokojenosti do dalších let zde na blogu. Je pro mne víc než inspirující. Za druhé, Tvé čtení je tak milé...line se samo a čte zrovna tak ...za třetí, Tvé recepty no comment...super, nádhera, pecka. Mám tento blog mezi oblíbenými a věřím, že přibude další řada stejných nadšenců, jako jsem já. Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jani! Moc gratuluji k druhým blogovým narozeninám a taky ti přeji všechno nejlepší k tvým osobním narozeninám! Tvůj blog je prostě wow, chodím se sem inspirovat a kochat nádhernými fotkami. Jsem každopádně moc ráda, že jsi s ním nesekla! Těším se na každý tvůj další příspěvek! Pavla.

    OdpovědětVymazat
  4. Antilopo, to je luxusní ;) Pedro

    OdpovědětVymazat
  5. teda...mluvite mi z duse, moravske duse...v Praze ziju vic jak pulku zivota (18let) a vypada to, ze se na Moravu (Moravske Slovacko) vratim v pristim roce (i kdyz to cilene neplanuji...znate ten vtip o planech a Bohu)....proste nam pocit, ze mi Morava prinese paradoxne vic moznosti - tady jsem uz je jaksi vystrilela. Tak hodne stesti! Veronika

    OdpovědětVymazat
  6. Vše nejlepší k narozeninám ...nejen těm blogovým! Váš blog je pro mě velká inspirace. Fotky jsou naprosto úžasnééé!! Taky jsem z tama (ze Zlína) :-)) a v Praze jsem zatím 7 let, ale doufám, že se taky někdy vrátím.... Ať se ve Zlíně daří!! Pavla

    milujidlo.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...