května 29, 2014

Arašídové brownies



Dnešní recept je další do sbírky mých brownies. Já je prostě miluju a to tak moc, že si vysloužily vlastní odkaz (vpravo dole). Tyhle brownies jsem vytvořila pro speciální příležitost - rozhovoru do časopisu Nejlepší recepty. Děkuji redaktorce Šárce Adámkové za příjemně strávený čas a za moc hezký článek. Časopis Nejlepší recepty je v současné době na stáncích.

Arašídové brownies

Co potřebuji:

Na brownies:
  • 170 g másla
  • 300 g kvalitní čokolády
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 150 g solených arašídů
Na náplň a polevu:
  • 150 g arašídové pomázanky
  • 120 g másla
  • 60 g cukru moučky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g čokolády

Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 160°C. Plech o velikosti cca 22x 30 cm vyložím pečícím papírem.
2. V menším hrnci rozpustím máslo a přidám na kousky nalámanou čokoládu. Sundám z plotny a směs míchám, dokud se čokoláda nerozpustí a směs není hladká a lesklá.
3. Čokoládovou směs přeliji do větší mísy. Přidám cukr, extrakt, vejce a pořádně zamíchám. Nakonec postupně vmíchám mouku a arašídy.
4. Směs na brownies naliji na plech a rovnoměrně uhladím po celé ploše plechu.
5. Peču asi 25 až 30 minut. Jestli je brownies upečené, zjistím tak, že zapíchnu čistou špejli doprostřed koláče. Špejle by po vytažení měla být suchá. Brownies vytáhnu z trouby a nechám vychladnout.
6. Náplň si připravím v elektrickém mixéru tak, že do mísy dám arašídovou pomazánku, polovinu másla (60 g) a vymíchám do hladka.
7. Poté přidám cukr, sůl, muškátový oříšek, mléko a extrakt. Rozmixuji do hladka. Připravenou náplň rozetřu na vychladlé brownies.
8. Zbytek másla a čokoládu rozpustím na vodní lázni. Nechám lehce vychladnout a poté čokoládou přeliji brownies. Polevu nechám ztuhnout v ledničce.
9. Brownies rozkrájím na kostky a podávám.
 



Horká čokoláda s marshmallow

Šálek mléka dám do malého kastrůlku a přivedu za stálého míchání k varu. Sundám z plotny a vmíchám 50 g kvalitní čokolády nalámané na malé kousky. Podávám s marshmallow.


11 komentářů:

  1. No to vypadá úúžasně a luxusně, hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  2. to vypadá krásně! a ty fotky jsou nádhera, jako vždy:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně, můžu se zeptat jakou arašídovou pomazánku jste použila, už sladkou? Takovou tu arašídovou nutelu nebo arašídové máslo? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. díky, použila jsem arašídové máslo, takové to křupavé, s kousky arašídů

      Vymazat
  4. Tak hned ukládám k vyzkoušení :) Mňam tohel vypadá božsky

    OdpovědětVymazat
  5. Těch 300 g čokolády -dáváte hořkou nebo mléčnou??Děkuji Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je na vás, jaká vám chutná. Já používám vysokoprocentní čokoládu

      Vymazat
  6. Dobrý den dneska jsem pekla, chutově moc dobré akorát jsem pekla zbytečně moc dlouho. Měla jsem ho lehce křupavé. :((( Nevím jestli to tak mělo být ale vím že brownies je spíš vláčné a měkké.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...