dubna 20, 2014

Velikonoce po svém





Na Velikonocích je nejlepší volné pondělí a že jsou na jaře. Jinak mě tyto svátky moc neberou. Opravdu jsem za celou dobu svého bytí zde nepochopila, proč bych se měla nechat mlátit od přiopilých chlapů a ještě jim být za to vděčná... :-) A ne, vážně pro mě není pádný argument, že je to tradice... Letos jsem se rozhodla strávit volné pondělí po svém a to procházkou na Říp ve společnosti mých milovaných psů. A jak slavíte velikonoce Vy? Kde strávíte velikonoční pondělí?
Abych to tu ovšem v těchto dnech moc nezanedbávala, připravila jsem tak trochu netradiční velikonoční menu - vaječná hnízda, velikonoční čokoládovou pěnu a limonádu s jahod a bazalky. Tak dobrou chuť a hezké velikonoce! 

Vaječné hnízda

Co potřebuji:
  • 500 g listového těsta
  • 6 celých vajec + 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 6 plátků výběrové šunky
  • Pepř, sůl
  • 70 g sýra goudy
  • Pažitku na posypání


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. Listové těsto si rozválím a nakrájím na šest stejných čtverců. Těstem vyložím formu na muffiny. Postupně všechno těsto zatížím - já jsem klasicky použila suché fazole na pečícím papíře.
2. Těsto peču 10 minut, poté sundám zatížení těsta. Žloutek promíchám s vejcem a potřu celou plochu těsta, hlavně přečnívající kraje. Peču asi 5 minut.
3. Na předpečené těsto dám šunku, opatrně rozklepnu vejce, osolím a opepřím a posypu sýrem.
4. Peču asi 10 - 15 minut, vejce by mělo zůstat měkké. Posypu pažitkou a podávám.


Velikonoční čokoládovo-karamelová pěna

Co potřebuji:
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 6 velkých lžic karamelizovaného kondenzovaného mléka
  • 3 bílky
  • 50 g cukru
  • 100 ml smetany na šlehání


Jak postupuji:

1. Na vodní lázni rozpustím čokoládu. Přidám k ní kondenzované mléko a pořádně promíchám.
2. Z bílků vyšlehám tuhý sníh, postupně přidávám cukr a pokračuji ve šlehání. Vzniklý sníh je hladký a lesklý a drží pevnou špičku. 
3. Sníh opatrně smíchám s čokoládou. Šlehačku vyšlehám dotuha a smíchám s čokoládovou směsí.



 Limonáda s jahod a bazalky

Co potřebuji:
  • 6 velkých citronů
  • 250 g jahod
  • Velký svazek bazalky
  • 60 g třtinového cukru
  • 200 ml vody


Jak postupuji:

1. Jahody očistím a nakrájím na menší kousky. Společně s cukrem a s lístky bazalky dám do sekáčku potravin a rozsekám na pyré, které přeliji do větší láhve.
2. Citrony vymačkám a přiliji do láhve s jahodovým pyré. Přiliji vodu a promíchám.
3. Podle chuti osladím nebo přidám  

 *

3 komentáře:

  1. Krásný fotky! Hrozně moc krásný!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta vaječná hnízda se mi moc líbí. prima velikonoce. já je nemám ráda - pro to mlácení a polévání - špatné vzpomínky z dětství. Ale na tvých fotkách vypadají velikonoce lákavě.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...