dubna 18, 2014

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu

Dnešní recept je návod na to, jak vylepšit klasický quiche lorraine (Lotrinský slaninový koláč). Cibule uvařím na medu a víně a přidám čerstvý tymián. A koláč se úplně v klidu obejde i bez přidání sýra. Na velikonočním stole je prostě potřeba mít něco jarně sezónního, svěžího a alkoholického... :-) Tak dobrou chuť!  

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu

Co potřebuji:

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 240 g studeného másla
  • 3 lžíce studené vody


Na náplň:

  • 100 g slaniny
  • 5 velkých žlutých cibulí, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
  • 250 ml bílého vína
  • 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany


Jak postupuji:

1. Nejprve si připravím těsto. Máslo si nakrájím na kostky a dám do elektrického mixéru. Přidám mouku a sůl a rozmixuji. Směs na těsto vyklopím na čistou plochu, přidám vodu a postupně prsty zpracuji na pevné a hladké těsto. Zabalím do potravinové fólie a aspoň na 30 minut dám do lednice.
2. Troubu předehřeji na 180°C. Těsto rozválím na tenký plát a vyložím s ním koláčovou formu o průměru cca 30 cm. Dám na 20 minut do lednice.
3. Po vytažení z lednice těsto zatížím (např. takovým způsobem, že dám fazole na pečící papír, který položím na těsto) a peču 15 minut. Poté sundám zatížení těsta a peču ještě 10 minut dozlatova. 
4. Náplň si připravím tak, že plátky slaniny opeču na větší pánvi do křupava a dám stranou.
5. V pánvi nechám asi lžíci tuku ze slaniny, přidám cibule, sůl, pepř a tymián a vařím, dokud cibule nezměkne (cibule nemá zhnědnout). Za občasného míchání to trvá asi 10 minut.
6. Přidám víno a vařím na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu přidám med a nakrájené upečené plátky slaniny.
7. Vařím tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundám z vařiče a nechám vychladnout.
8. Přidám vejce a smetanu a promíchám. Cibulovou směsí naplním předpečené těsto a při teplotě 175°C peču asi 30 minut. Koláč nechám vychladnout, nakrájím na 8 dílků a podávám.   



1 komentář:

  1. Hmm med, vínko a cibule, zaručená kombinace na skvělou mňamku k vínu :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...