března 11, 2014

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a vlašských ořechů




Dnešní recept je na rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a vlašských ořechů. Klasické těsto na koláč se dá jednoduše vylepšit přidáním čerstvého rozmarýnu, který koláč krásně provoní a přidá mu výbornou chuť. Meruňky a rozmarýn je kombinace, která by se měla povinně vyzkoušet v každé kuchyni. Je totiž opravdu skvělá!

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a vlašských ořechů


Co potřebuji:

Na těsto:
  • 210 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
  • 180 g másla, nakrájeného na kostky
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
 Na meruňkovou náplň:
  • 250 g sušených meruněk
  • 100 g cukru krystal
  • 3 lžíce medu
  • špetka soli
Na drobenku:

  • 60 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 45 g másla
  • 50 g vlašských ořechů

Jak postupuji:


1.  Ve velké míse promíchám mouku, sůl a rozmarýn. Do mísy od kuchyňského robotu dám máslo, které v robotu rozmixuji společně s cukrem a vanilkovým extraktem.
2. Do mixéru přidám rozmarýnovou mouku a důkladně nechám promíchat. Směs vysypu na čistou pracovní plochu a prsty zpracuji do kompaktního, hladkého těsta.
3. Plech o velikosti cca 28 x 22 cm vyložím pečícím papírem. Těsto vyválím na tenkou vrstvu a umístím na plech. Předehřeji troubu na 350°C.
4. Koláčové těsto peču asi 25 - 30 minut, dokud není lehce dozlatova.
5. Mezitím si připravím meruňkovou náplň. Do sekáčku potravin dám meruňky, cukr, med a sůl a rozmixuji dohladka.
6. Meruňkovou náplň rovnoměrně rozprostřu na upečené koláčové těsto.
7. Drobenku si připravím tak, že v míse promíchám všechny suroviny a prsty zpracuji na sypkou drobenkovou směs.
8. Drobenkou posypu meruňkovou náplň na koláči a dám péct na 25 minut do trouby.
9. Koláč nechám vychladnout, rozkrájím na kostky a podávám.



1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...