listopadu 24, 2013

Pizza se slaninou, růžičkovou kapustou a parmazánem

Přichází ten správný čas na domácí pizzu. Rajčatová omáčka, slanina, růžičková kapusta a parmazán se zdály jako ty nejlepší ingredience...a teorie byla praxí potvrzena! Recept pro všechny milovníky italské kuchyně a nejen pro ně.  




Pizza se slaninou, růžičkovou kapustou a parmazánem 

Co potřebuji: (na 2 pizzy o průměru cca 30 cm)

Na pizzu:
1/4 čerstvého droždí
1 lžička medu
1 lžíce olivového oleje
300 g hladké mouky

150 ml rajčatového pyré
1 lžíce worcester omáčky
2 stroužky česneku, prolisované
Pepř, sůl
1 lžíce sušené bazalky
150 g anglické slaniny

150 g růžičkové kapusty, nakrájené nadrobno
100 g parmazánu


Jak postupuji:

1. Do malé misky rozdrobím droždí a naliji trochu teplé vody. Přidám med, pořádně promíchám a nechám 10 minut stát.
2. Do větší mísy naliji rozpuštěné droždí, přidám olej, asi 200 ml teplé vody a mouku. Směs řádně promíchám, dokud není veškerá mouka mokrá. Podle potřeby přidám mouku nebo teplou vodu.
3. Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a rukou zpracuji do hladkého bochánku, který dám do suché a čisté mísy a přikryji potravinovou fólií. (Mísu je dobré potřít trochou oleje, aby se těsto nepřilepilo.)
4. Mísu s těstem odložím na teplé místo na 1 až 2 hodiny, nebo dokud nezvětší objem dvakrát.
5. Těsto rozdělím na půlky a znovu zpracuji na hladké bochánky. Přikryji fólií a na chvíli dám opět stranou.
6. Mezitím si připravím rajčatovou omáčku. Do misky naliji rajčatové pyré, přidám worcester, česnek a bazalku, okořením a promíchám. 
7. Na plech nebo do koláčové formy dám první část těsta. Prsty vytáhnu těsto do tenkého kola o průměru asi 30 cm. To samé udělám s druhou částí těsta.
8. Obě pizzy potřu rajčatovou omáčku, rozložím rovnoměrně slaninu, růžičkovou kapustu a posypu parmazánem.
9. V troubě předehřáté na 200°C peču asi 20 minut nebo dokud okraje těsta nejsou dozlatova. Pizzu podávám teplou a rozřezanou na osminy. 



listopadu 22, 2013

Kuřecí prsa s balzamikovými rajčátky

Dnešní recept na kuřecí prsa s balzamikovými rajčátky je tip na zdravou, lehkou a velmi jednoduchou večeři.  



Kuřecí prsa s balzamikovými rajčátky

Co potřebuji: (na 2 porce)

2x200 g kuřecí prsa
1 lžíce olivového oleje
250 g cherry rajčat, rozpůlené
2 lžíce balzamikového octa
1 lžička třtinového cukru
Lístky bazalky
Pepř, sůl


Jak postupuji:

1. Kuřecí prsa podle chuti opepřím a osolím. Na pánvi rozehřeji olivový olej. Kuřecí prsa opeču z každé strany zhruba 2 minuty.
2. Kuřecí prsa vytáhnu z pánvičky a odložím stranou. Do pánvičky místo nich dám cherry rajčata. Naliji ocet a posypu cukrem. Nechám několik minut, dokud rajčata nezkaramelizují.
3. Vrátím kuřecí prsa do pánve, přidám lístky bazalky, podle chuti opepřím a několik minut prohřeji, aby se spojili chutě. Podávám.



listopadu 19, 2013

Kukuřicová polévka se slaninou a batáty

Dnešní recept je na kukuřicovou polévku se slaninou a batáty. Polévka je díky batátům a kukuřici sladší. Při sychravých večerech tak není nic lepšího, než si dopřát teplou sladkou tečku za náročným dnem. Dobrou chuť!



Kukuřicová polévka se slaninou a batáty

Co potřebuji:

100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
2 žluté cibule, nakrájené na drobno 
4 stroužky česneku, nastrouhané na struhadla na jemno
1 lžička sušeného tymiánu
1/4 lžičky kajenského pepře
1 petržel, nastrouhaná na hrubo
1 velký batát, oškrábaný a nakrájený na menší kostky
2 lžíce hladké mouky
1 litr kuřecího vývaru
200 ml mléka
200 g sterilizované kukuřice (konzerva)
Čerstvá pažitka (na posypání)


Jak postupuji:

1. Rozehřeji středně veliký hrnec a přidám slaninu. Opékám pár minut, dokud není slanina křupavá a do zlatova. Přidám cibuli, česnek, tymián a pepř a vařím další 4 minuty.
2. Přidám petržel a batát a vařím za občasného míchání, dokud nezačne zelenina lehce hnědnout. Posypu moukou, promíchám a za stálého míchání vařím ještě 2 minuty.
3. K zeleninovému základu přiliji vývar a mléko, přidám kukuřici a přivedu k varu.
4. Polévku podávám posypanou čerstvou pažitkou.


listopadu 13, 2013

Krůtí quesadillas s brusinkovou omáčkou

Quesadillas jsou tortilly plněné sýrem a jinými všemožnými ingrediencemi podle chuti a nápadu. Ty moje dnešní jsou plněné krůtím masem a vynikající brusinkovou omáčkou. Kombinace sladké brusinkové omáčky, petrželky a jarních cibulek je chuťově výrazná a překvapivě hodně, ale opravdu hodně dobrá.




Krůtí quesadillas s brusinkovou omáčkou

Co potřebuji: (na dvě porce)

4 pšeničné tortilly
1 lžička olivového oleje
200 g krůtího masa, nakrájeného na kousky a opečeného
Svazek jarních cibulek
Hrstka čerstvé petrželky
200 g tvrdého sýra, nakrájeného na hrubo
 
Na brusinkovou omáčku:
200 g sušených brusinek
100 ml pomerančového džusu
3 lžíce třtinového cukru
Šťáva z půlky limetky


Jak postupuji:

1. Brusinkovou omáčku připravím tak, že brusinky nasypu do malého kastrůlku. Přidám džus, limetkovou šťávu a cukr a vařím, dokud omáčka lehce nezhoustne.
2. Na pánvi rozehřeji olej a tortillu opeču z každé strany. Tortillu nechám na pánvi, pokladu na ní část krůtího masa, několik lžic brusinkové omáčky, kolečka jarní cibulky, nasekanou petržel a posypu polovinou sýrem.
3. Přiložím druhou tortillu a pomocí talíře tortillu otočím a prohřeju ji. Stejným způsobem připravím druhou quesadillu.
4. Quesadillas rozříznu na osminy a podávám se zbytkem omáčky.


listopadu 10, 2013

Movember brownies

V listopadu už tradičně probíhá akce zvaná Movember. Jedná se o charitativní a informační kampaň, která má zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prostaty. Více zde. A níže se dozvíte, jak se dají připravit velmi jednoduché, výborné a kníraté Dulce de Leche Brownies. 



Dulce de Leche Brownies

Co potřebuji:

115 g másla + na vytření plechu
180 g hořké čokolády, nalámané na kousky
3 vejce
200 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
150 g hladké mouky
100 g vlašských ořechů
1 konzerva karamelizovaného salko mléka


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. Máslo rozpustím v kastrůlku a stáhnu z plotny. Ořechy dám na pánev a na mírném plameni lehce opražím.
2. Připravím si plech na pečení. Plech o velikosti cca 28x22 cm vytřu máslem a vyložím pečícím papírem.
3. Do horkého másla přidám čokoládu a míchám, dokud není čokoláda úplně rozpuštěná. Směs je dokonale hladká a lesklá.
4. Postupně k rozpuštěné čokoládě přidám vejce, cukr, mouku, extrakt a opražené ořechy. Vše důkladně promíchám. 
5. Nakonec přidám karamelizované salko mléko a opět pořádně promíchám.
6. Naliji na plech, stěrkou rovnoměrně rozetřu a peču asi 25 minut nebo dokud není špejle po zapíchnutí do středu koláče suchá.
7. Nechám vychladnout a brownies rozkrájím na menší kostky.


listopadu 07, 2013

Quinoa placičky s brokolicí a fazolemi s rajčatovo-mozzarelovým dipem

Poprvé jsem vyzkoušela a vařila quinou, o které jsem prvně slyšela v geniální knize Scotta Jureka Jez a běhej. Jedná se o obilovinu, která obsahuje základní aminokyseliny, je málo kalorická a neobsahuje lepek. Je tudíž vhodná pro vegetariány, sportovce či dietáře... :-) Jo a samozřejmě nejpodstatnější informace je ta, že je překvapivě chutná... zvlášť v následující verzi, která sice nepatří mezi ty nejzdravější úpravy, ale komu by to vadilo? :-) 


Quinoa placičky s brokolicí a fazolemi s rajčatovo-mozzarelovým dipem
 
Co potřebuji:
 
80 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
400 g bílých fazolí z plechovky, scezených a okapaných
250 g brokolice
450 g quinoi
50 g mozzarely
1 vejce
Hrst čerstvých bazalkových listů
Pepř, sůl
Olej na smažení
 
 
Jak postupuji:
 
1. Růžičky brokolice uvařím ve vodě do měkka. Quinou uvařím podle návodu. Slaninu opeču na pánvi.
2. V míse smíchám uvařenou quinou s brokolicí, slaninou, fazolemi a vejcem. Přidám natrhanou mozzarelu, lístky bazalky a okořením. Směs pečlivě rukou promíchám, dokud nevznikne kompaktní hmota.
3. Na rozehřáté pánvi postupně opékám placičky, z každé strany zhruba 2 minuty, dokud lehce nezhnědnou.
4. Podávám s rajčatovo-mozzarelovým dipem (více níže).

 
Rajčatovo-mozzarelový dip
 
Co potřebuji:
 
400 g krájených rajčat
1 stroužek česneku, rozdrcený
120 g mozzarely
Hrst bazalkových listů
Pepř, sůl
 
 
Jak postupuji:

V pánvi smíchám rajčata, česnek, pepř a sůl a nechám několik minut povařit. Přidám lístky bazalky a natrhanou mozzarelu a vařím, dokud se mozzarela nezačne rozpouštět.


listopadu 05, 2013

Zapečené brambory a cibule s masovou směsí

Brambory a cibule naplněné vynikající masovou směsí a zapečené se sýrem aneb dnes opět recept na rychlé a chutné jídlo. Hodí se k obědu i k večeři. Dobrou chuť!



Zapečené brambory a cibule s masovou směsí
 
Co potřebuji:
 
4 větší brambory
3 cibule
1 lžíci olivového oleje
2 stroužky česneku
100 g slaniny
350 g mletého masa
400 g krájených rajčat v plechovce
1 lžička rajského protlaku
Půl lžičky chilli papriky
Pepř, sůl
100 ml vývaru
100 g strouhaného sýra
Svazek jarní cibulky
 
 
Jak postupuji:
 
1. Brambory omyji a uvařím ve slupce do měkka. Dvě cibule oloupu a celé uvařím společně s bramborami do měkka.
2. Na rozehřátém oleji orestuji na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidám na kostičky nakrájenou slaninu a mleté maso a osmahnu jej do hněda.
3. Do základu na omáčku přidám rajčata, protlak a vývar a za stálého míchání vařím asi 30 minut, dokud směs nezhoustne.
4. Brambory svrchu naříznu a lehce rozevřu. U cibule odříznu vrchní část a lžičkou vydlabu vnitřek. Brambory a cibule naplním masovou směsí. Posypu nastrouhaným sýrem a v troubě zapeču. Podávám s jarní cibulkou.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...