září 28, 2013

Koláč s karamelizovanou cibulkou a olivami

Pokud máte rádi cibule a olivy, potěší Vás tento koláč svou jednoduchostí a skvělou chutí. Pokud cibule a olivy rádi nemáte, tak dál ani nečtěte... :-)

  

Koláč s karamelizovanou cibulkou a olivami

Co potřebuji:

250 g listového těsta
2 lžíce olivového oleje
1 kg mix cibulí (červené, bílé, žluté, šalotky)
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce červeného vinného octa
200 g zelených a černých oliv
Sůl, pepř
Hrst čerstvého rozmarýnu


Jak postupuji:

1. Cibuli nakrájím na větší dílky. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli. Za stálého míchání opékám cibuli několik minut.
2. Přidám cukr a vinný ocet a opékám dalších 5 minut.
3. Listové těsto rozválím na tenký plát, se kterým vyložím plech na pečení.
4. Na listové těsto rovnoměrně rozložím opečenou cibuli, přidám olivy, okořením a posypu lístky rozmarýnu.
5. Peču asi 40 minut, dokud těsto není po boku upečené do zlatova.


září 14, 2013

Pikantní fazolová polévka

Přichází podzim a pro zahřátí v sychravých podzimních večerech je nejlepší dopřát si pořádnou polévku. Na tomto odkazu jich najdete hned několik, které stojí za vyzkoušení. Dnešní recept je na pikantní fazolovou polévku, která má rajčatový základ a na své si přijdou i zarytí masožravci, protože v ní je i klobása a slanina... 


Pikantní fazolová polévka

Co potřebuji:

250 g strakatých fazolí
2 lžíce oleje
50 g anglické slaniny, nakrájená na kostičky
2 cibule, nadrobno nakrájené
2 rajčata, nakrájené na kostičky
1 lžíce mouky
1 lžička sladké papriky
1 klobása, nakrájená na kolečka
1 stroužek česneku
Špetka chilli, pepř, sůl


Jak postupuji:

1. Den předem si fazole namočím do vody. Druhý den je asi 2 hodiny vařím doměkka.
2. V hrnci na oleji rozpeču slaninu, přidám cibule a rajčata a opékám asi 5 minut. Popráším moukou a sladkou paprikou, zamíchám a přidám scezené fazole. Doliji asi 1 litrem vody.
3. Polévku přivedu k varu a poté vařím ještě asi 15 minut.
4. Polévku okořením, špetkou chilli, podle chuti opepřím a osolím. Přidám klobásu a rozdrcený stroužek česneku a ještě chvíli povařím.
5. Podávám s bagetou nebo samostatně.

září 09, 2013

Česnekové noky se slaninou a oregánem

Dnešní recept není náročný na suroviny ani čas a přitom výsledkem je velmi chutné a efektní jídlo. Klasické bramborové těsta se přidáním parmazánu a pečeného česneku promění v opravdovou lahůdku. K česnekovým nokům stačí už jen přidat slanina, oregano a parmazán a vynikající oběd je na světě.  



Domácí česnekové noky

Co potřebuji:
 
750 g brambor
1 kg hrubé soli
1 palice česneku
40 g parmazánu
80 g hladké mouky + na vál a poprášení
2 žloutky
olivový olej
sůl a pepř
 

Jak postupuji:
 
1. Troubu předehřeji na 180°C. Do pekáčku nasypu sůl ve výšce cca 2 cm. Na sůl položím umyté a usušené brambory a dám do trouby na 30 minut.
2. Uříznu vršek palice česneku a pokapu trochou olivového oleje. Přidám do pekáčku k bramborům a peču dalších 30 minut.
3. Brambory a česnek nechám trochu vychladnout a poté lžičkou vyjmu vnitřek brambor a česneku. Rozšťouchám směs do hladka.
4. K rozšťouchaným bramborám přidám žloutek, parmazán, mouku a okořením. Směs hnětu, dokud nevznikne pevné a soudržné těsto.
5. Těsto si rozdělím na díly, z kterých vytvořím válce a z těch postupně odkrajuju asi 4 cm noky. (Vroubkování noků dělám pomocí vidličky, tak že s nokem lehce zatlačím na zoubky vidličky).
6. Noky vařím v osolené vodě asi 3 minuty, až vyplavou na povrch.

 
 
Česnekové noky s oreganem a slaninou
 
Co potřebuji:
 
100 g anglické slaniny
10 snítek oregana
50 g másla
Pepř, sůl
Hoblinky parmazánu
 
 
Jak postupuji:
 
1. Slaninu si nakrájím nadrobno. Na pánvi rozehřeji máslo a přidám slaninu a oregáno. Opékám několik minut dokřupava.
2. Přidám noky a opékám dalších pár minut dozlatova.
3. Nakonec podle chuti okořením a podávám s parmazánem.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...