srpna 20, 2013

Malinová mascarpone zmrzlina s kousky čokolády

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina a byla by škoda, kdyby se tu tohle léto recept na žádnou neobjevil. Takže tady je - zmrzlina, která je složena z vražedně lahodné kombinace - malin, čokolády a mascarpone.



Malinová mascarpone zmrzlina s kousky čokolády

Co potřebuji:

250 g malin
250 g mascarpone
200 ml mléka
2 vejce
100 g cukru
150 g čokolády
Kornoutky na zmrzlinu
 

Jak postupuji:

1. Mléko lehce zahřeji. V robotu postupně vyšlehám vejce, opatrně přiliji mléko a nakonec přidávám cukr, mascarpone a maliny.
2. Čokoládu nasekám nahrubo. Přidám do malinové směsi a zamíchám.
3. Směs naliji do nádoby, která je mrazuvzdorná a dám do mrazáku.
4. Každé dvě hodinky směs promíchám.
5. Kopečky zmrzliny podávám v kornoutcích.



srpna 15, 2013

Croque Madame (Francouzský zapečený toust)

Před víkendem bych se s Vámi ráda podělila o recept na toust, který je horkým kandidátem na vítězství v anketě o nejlepší snídani vůbec! Takže pokud chcete se sobotní nebo nedělní snídání zazářit, doporučuji připravit tento dobře vypadající a ještě lépe chutnající pokrm... :-)



Croque Madame (4 porce)

Co potřebuji:

Na bešamel:
90 g másla
90 g mouky
1 litr mléka
Pepř, muškátový oříšek
8 plátků toustového chleba
200 g kvalitní šunky (např. farmářská šunka)
150 g plátkového sýra
4 vejce
Máslo na pánev


Jak postupuji:

1. Připravím si bešamel. V kastrolku rozpustím máslo, posypu moukou a 2 minuty míchám jíšku.
2. Poté za stálého míchání přilévám mléko, nechám dojít k varu a vařím asi 10 minut. Bešamel musí být hustý. Ochutím pepřem a muškátovým oříškem.
3. Jeden plátek toustu potřu připraveným bešamelem, navrch položím šunku a sýr a přiklopím druhým toustem, který je z vnitřní strany také potřený bešamelem.
4. Troubu předehřeji na 160°C. Na pánvi rozehřeji máslo, položím toust a minutku peču. Poté otočím na druhou stranu a pánev dám do trouby na 5 až 7 minut.
5. Připravím si volská oka, které položím na zapečené tousty a podávám.


srpna 13, 2013

Pavlova s omáčkou z máty a manga

Tento recept je typicky letní, protože je inspirovaný nejoblíbenějším letním drinkem Mojitem. Pokud dezert budou jíst děti, není problém rum vynechat a udělat tak virgin verzi... :-)



Pavlova s omáčkou z máty a manga

Co potřebuji: (4 porce)

Na pusinky:
4 bílky
250 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
2 kapky žlutého potravinového barviva

Na omáčku:
250 ml zakysané smetany
1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky
1 lžíce limetkové šťávy
50 ml bílého rumu (Havana, Bacardi)
70 g třtinového cukru
Hrst lístků čerstvé máty


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 140°C. Na plech rozložím pečící papír.
2. Do suché a odmaštěné mísy dám bílky a elektrickým šlehačem mixuji. Postupně přidávám cukr, dokud směs není lesklá. Na metlách šlehače musí směs držet špičku.
3. Přidám škrob a barvivo a ještě jednou pořádně zamíchám.
4. Směs na pusinky nanesu pomocí lžičky na pečící papír do čtyř stejně velkých kol. Peču asi 1 hodinu.
5. Mezitím si připravím omáčku. Mango smíchám s limetkou šťávou, rumem, cukrem a lístky máty. Pro větší efekt je možné  vše rozmixovat v sekáčku na potraviny.
6. Na upečenou pusinku dám zakysanou smetanu a na ni naliji připravenou mangovou omáčku.


srpna 09, 2013

Mažu, mažeš, mažeme...

Po delší době se ozývám v doprovodu hned tří receptů na výtečné pomazánky. Pomazánky jsou vhodné jako rychlé pohoštění pro návštěvy nebo jako výborná večeře, pokud Vás přepadne lenost a nechce se Vám nic vyvařovat.


Tuňáková pomazánka s kari

Co potřebuji:

1 červenou cibuli, nakrájenou na jemno
1 velkou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
1 cottage
1 vejce
Kari, Pepř


Jak postupuji:

Uvařím vejce na tvrdo, oloupu a nakrájím na malé kousky. V míse smíchám tuňák, cottage, cibuli a vejce. Opepřím a okořením kari podle chuti.



Mrkvová pomazánka

Co potřebuji:

100 g mrkve
125 g lučiny
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce loupaných mandlí
1/2 lžičky citrónové šťávy
Pepř a pažitka na posypání

Jak postupuji:

Mrkev oškrábu a nastrouhám na jemno do menší mísy. Přidám lučinu, zakysanou smetanu a na drobno nasekané mandle. Dochutím pepřem a citrónovou šťávou. Před podáváním posypu čerstvou pažitkou.



Hermelínová pomazánka s ořechy a brusinkami

Co potřebuji:

1 větší hermelín
200 ml zakysané smetany
1 lžička majónezy
Hrst ořechů
Brusinkovou marmeládu
Tmavé bagety


Jak postupuji:


Hermelín nakrájím na malé kostičky (nebo nahrubo nastrouhám) a ořechy posekám na malé kousky. Do mísy dám smetanu, majonézu, hermelín, ořechy a pořádně zamíchám. Bagety nakrájím na dílky, pomažu pomazánkou a přidám lžičku brusinkové marmelády.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...