června 22, 2013

Polévka z pečených rajčat a lilku

Tato polévka je ideálním jídlem pro vegetariány. Rajčata a lilek tvoří dokonalou kombinaci, protože jsou nejen zdravé, ale i chuťově výborné. Jejich pečením získá polévka výraznější chuť.




Polévka z pečených rajčat a lilku

Ingredience:

Na polévku:
6 velkých zralých rajčat
1 střední lilek
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
1 lžíce slunečnicového oleje
1 litr kuřecího vývaru
Hrst čerstvé bazalky
Sůl, pepř

Na sýrovo-tymiánové krutony:
2 krajíce staršího chleba
50 g parmazánu
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce sušeného tymiánu


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 200°C.
2. Lilek rozříznu napůl a na každém rajčeti naříznu vrchní část slupky do kříže.
3. Do zapékací mísy položím rajčata, lilek a stroužky česneku. Zaliji olivovým olejem a v troubě peču asi 35 minut.
4. Nakrájím si cibuli a v kastrolku na troše oleje ji nechám zpěnit. Přidám pečený lilek, rajčata a česnek a pomocí vařečky zeleninu lehce rozmačkám.
5. Naliji vývar a přidám listy bazalky a nechám vařit asi 40 minut. Poté tyčovým mixérem vymixuji polévku do hladka. Podle chutě opepřím a osolím.
6. Na krutonky, krajíce chleba nařežu na malé kostky. V míse promíchám s nakrájeným sýrem, tymiánem a olejem.
7. Nasypu do malé zapékací misky a dám do trouby (předehřáté na 180°C) asi na 15 minut.
8. Polévku podávám s krutony a lístky bazalky.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...