května 05, 2013

Quiche se slaninou a chřestem

Chřest byl jedním z těch druhů zeleniny, kterému jsme se dlouho a úspěšně vyhýbala. Ale když jsem ho viděla v oddělení zeleniny tvářit se tak opuštěně a nechtěně, rozhodla jsem se, že je pravý čas na vyzkoušení quiche se slaninou a chřestem. A musím uznat, že koláč byl prostě skvělý a chřest se na mém talíři v nějaké podobě určitě brzy objeví.  


Quiche se slaninou a chřestem

Co potřebuji:

Na těsto:
175 g hladké mouky + na pomoučení
100 g másla, nakrájeného na kostky
1 vejce
Špetka soli

Na náplň:
200 g slaniny, nakrájené na kostky
100 g tvrdého sýru vcelku
200 ml zakysané smetany
200 ml smetany na šlehání
3 vejce
250 g bílého chřestu
Pepř, sůl


Jak postupuji:

1. Na pracovní plochu vysypu mouku a přidám máslo a špetku soli. Prsty zpracuji na drobenku. Přidám vejce a 4 lžíce studené vody. Směs uhnětu do těsta a zabalím do potravinové fólie a dám na nějakou dobu do lednice.
2. Na pomoučené ploše vyvalím těsto na tenkou placku a pomocí válečku opatrně přenesu do koláčové formy o průměru 24 cm. 
3. Na těsto rozložím pečící papír a zatížím suchými fazolemi. Peču v troubě předehřáté na 200°C 15 minut. Poté bez fazolí a pečícího papíru dopeču ještě 5 minut.
4. V osolené vroucí vodě vařím chřest asi 5 minut do měkka a poté zchladím ve studené vodě. V pánvi opeču slaninu, dokud nezačne lehce hnědnout. Část sýru nakrájím na kostičky a zbytek na hrubém struhadlu.
5. V míse prošlehám vejce, přidám smetanu na šlehání, zakysanou smetanu, nakrájený sýr a slaninu a pořádně promíchám. Opepřím a osolím.
6. Směs rovnoměrně naliji na předpečený korpus a na povrch dám chřest. Peču asi 20 minut (dokud náplň nezačne tuhnout) v troubě předehřáté na 190°C.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...