února 19, 2013

Kuře na pomerančích a zázvoru

Dnes variace na kuřecí maso. Pomeranč a zázvor se k sobě hodí náramně a s kuřecím stehýnkem tvoří neodolatelnou kombinaci. K tomu jako příloha zázvorové brambory a luxusní nedělní oběd je na stole... 



Kuře na pomerančích a zázvoru

Co potřebuji:

Na kuře:
2 spodní kuřecí stehna
2 pomeranče
2 lžičky medu
Kousek zázvoru (asi 2 cm)
2 lžíce oleje
Pepř

Na brambory:
300 g brambor
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce tymián
1 lžíce kurkumy
1 lžička římského kmína
Kousek zázvoru (asi 1 cm) 
Čtvrtka limetky


Jak postupuji:

1. Do mísy nastrouhám kůru z jednoho pomeranče a vymačkám šťávu z půlky pomeranče. Zázvor oloupu, na jemno nastrouhám a přidám k pomerančové šťávě.
2. Do mísy dám stehna, přidám med a podle chuti opepřím. Kuře marinádou potřu a dám přes noc uležet do lednice.
3. Do zapékací mísy dám maso s marinádou, podleji trochou vody, přidám olej a peču 50 minut.
4. Brambory rozkrojím na čtvrtiny a uvařím do měkka. Brambory nesmí být rozvařené, lépe je ponechat trošku tvrdší.
5. Na pánvi rozehřeji olej, přidám scezené brambory, koření, na jemno nakrájený zázvor a vymačkám limetku.  



února 12, 2013

Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce

Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce je typický zimní koláč. V těchto mrazivých dnech je to ideální dezert k horkému nápoji.


Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce  

Co potřebuji:

Na těsto:
125 g másla
250 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
Špetka soli

Na náplň:
2 lžíce rozinek
3 lžíce rumu
120 g cukru krupice
120 g mletých mandlí
120 g másla
3 vejce
200 g kandovaného ovoce nakrájeného na kostičky
100 g piniových oříšků


Jak postupuji:

1. Máslo utřu v misce, aby bylo měkké a krémovité. Mouku proseju na pracovní plochu a doprostřed udělám důlek, do kterého dám cukr, sůl a 3 lžíce vody. Prsty zpracuji.
2. Přidám žloutek a máslo a zpracuji na měkké těsto. Zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice.
3. Rozinky dám do hrnku a zaliji rumem a nechám přes noc namáčet. 
4. Troubu předehřeji na 200°C. Kandované ovoce rozsekám na kousky v sekáčku potravin nebo nakrájím nožem.
5. V míse smíchám cukr, mandle a změklé máslo. Přidám vejce, rozinky s rumem a kandované ovoce.
6. Těsto rozválím, dám do koláčové formy o průměru 24 cm, přimáčknu k okraji a odřežu přebytečné těsto. Na několika místech těsto propíchnu vidličkou.
7. Na těsto dám náplň a posypu piniovými oříšky, které jemně zatlačím do náplně. Peču 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...