ledna 24, 2013

Angreštové brownies

Recept na brownies se už tady jednou objevil. Tentokrát jsem zkusila trošku jiný postup, díky kterému zůstalo brownies krásně vláčné. Navíc jsem do něho přidala angrešt a musím říct, že kombinace čokolády a kyselého angreštu je prostě dokonalá.



Angreštové brownies

Co potřebuji:

100 g másla
250 g třtinového cukru
75 g javorového sirupu
275 g 70% čokolády, nalámané na kousky
4 vejce
70 g hladké mouky
150 g angreštu (v kompotu)


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 160°C.
2. V kastrůlku rozpustím máslo, přidám cukr, sirup a vymíchám dohladka. 
3. Odstavím z plotny a přidám čokoládu. Směs míchám, dokud není čokoláda rozpuštěná a směs hladká. 
4. Přidám rozmíchané vejce a mouku a směs důkladně rozmíchám.
5. Plech o velikosti 21x28 cm vytřu máslem a vyložím pečícím papírem. 
6. Směs naliji na plech a kuličky angreštu rozmístím po celé ploše plechu.
7. Peču 25 minut. Brownies nakrájím na kostky vlhkým nožem – koláč se nebude tak lepit.

ledna 23, 2013

Polévka z červené čočky, mrkve a kokosového mléka

Polévka, jejíž cílem bylo býti chutnou, zdravou a oranžovou...



Polévka z mrkve, červené čočky a kokosového mléka
Co potřebuji:

1 lžíci másla
2 lžíce olivového oleje

1 pórek, nakrájená bílá část na kousky
1 červenou cibuli, nakrájenou na malé kousky1 lžičku římského kmínu
1 lžičku tymiánu
2 stroužky česneku, nakrájené na jemno
1 velké rajče, oloupané a nakrájené na kostičky
1 lžíci rajčatového protlaku
5 mrkví, nahrubo nakrájených
100 g červené čočky, propláchnuté
1 bobkový list
200 ml kokosového mléka
Sůl a pepř
Čerstvou petržel


Jak postupuji:

1. Ve velké hrnci nechám rozpustit máslo. Přidám olej, cibuli, pórek, kmín, tymián a několik minut vařím, dokud zelenina nezměkne.
2. Přidám česnek, mrkev, rajče a rajčatový protlak a vařím 3 minuty. Potom do hrnce nasypu čočku a naliji 900 ml vody. Přidám bobkový list a sůl a černý pepř podle chuti. Přikryji a zvolna vařím asi 20 minut, dokud zelenina a luštěniny nezměknou.
3. Sundám z plotny, odstraním bobkový list a ručním mixérem umixuji polévku. Postupně naliji kokosové mléko, zvolna ohřeji a dokořením. 
4. Podávám s nakrájenou petrželkou a drceným černým pepřem.

Cibulový mini quiche se slaninou a kukuřicí

Když už jsem měla provětranou formu na muffiny z nedávného pečení čokoládových muffinů, rozhodla jsem se ji využít i k jiným účelům. A to k vytvoření naprosto luxusních koláčků. Koláčky jsou inspirované klasickým quichem lorrainem doplněným o orestovanou cibulí a kukuřici. Jejich jednohubková velikost z nic dělá ideální pokrm na party nebo posezení s přáteli. 


Cibulový mini quiche se slaninou a kukuřicí

Co potřebuji (na 24 koláčků):

500 g listového těsta
300 g slaniny
180 g oblíbeného tvrdého sýra
3 bílé cibule
2 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
3 vejce
200 g kukuřice v konzervě
Pepř, sůl 


Jak postupuji:

1. V pánvi rozehřeji olej, cibule nakrájím na plátky a dám na pánev. Za stálého míchání cibuli smažím, dokud lehce nezhnědne. Poté ji nasypu do sekáčku na potraviny a rozmixuji na malé kousky.
2. Slaninu nakrájím na kostičky a společně s cibulí dám na pánev a několik minut smažím.
3. Osmaženou slaninu s cibulí přemístím do velké mísy. Přiliji smetanu, přidám nakrájený sýr, rozšlehané vejce a scezenou kukuřici. Opepřím. Vše dobře promíchám. 
4. Připravím si formu na muffiny. Listové těsto si vyválím na lehce pomoučené ploše na tenký plát. Pomocí šablony o průměru cca 9 cm vykrojím z těsta kola, která přenesu do formy a prsty přitlačím ke stěně po celé ploše.
5. Směs nabírám na lžičku a opatrně nanesu na těsto. Podle chuti znovu opepřím.
6. Peču asi 20 minut nebo dokud okraje těsta nezačnou lehce hnědnout. Pomocí nože vytáhnu quiche z formy. Mini quiche se dají podávat teplé i studené.


ledna 20, 2013

Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy

Dnes recept na slaný koláč, který má tři výrazné charakterové vlastnosti, které z něho dělají velkého sympaťáka - rychlý, jednoduchý a tááák vynikající... :-)


Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy

Co potřebuji:

Na těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 vejce
Špetka soli
3 lžíce vody

Na náplň:
2 hrušky, oloupané, nakrájené na plátky
Hrst ořechů, přepůlených
250 g mascarpone
100 g gorgonzoly


Jak postupuji:

1. Těsto si připravím tak, že na pracovní plochu vysypu mouku, do středu udělám důlek, do kterého přidám vejce, vodu a špetku soli. 
2. Poté přidám změklé máslo a zpracuji na těsto. Hotové těsto obalím potravinářskou fólií a nejlépe přes noc nechám uležet v lednici.
3. Mascarpone prošlehám v míse, přidám část gorgonzoly nakrájené na kousky a část ořechů.
4. Těsto rozválím na pomoučené ploše a vyložím koláčovou formu o velikosti 11 x 35 cm, prsty přimáčknu k okrajům a přebytečné těsto odřežu.
5. Mascarpone přemístím na těsto a uhladím po celé ploše koláče rovnoměrně.
6. Na náplň rozložím hrušky, zbytek gorgonzoly a ořechů.
7. Peču 35 minut nebo dokud okraje těsta nezačnou lehce hnědnout.


ledna 18, 2013

Čokoládové muffiny polité pikantním sirupem

Jednou za čas je potřeba provětrat formu na muffiny. A tak tedy se tu dnes v celé své kráse a chutnosti představují klasické čokoládové muffiny s netradiční polevou navrch.


Čokoládové muffiny polité pikantním sirupem

Co potřebuji:

Na muffiny:
110 g hladké mouky
65 g kakaa
½ lžičky soli
185 g másla
225 g cukru muscovado
85 ml šlehačky
2 vejce
70 g nasekané čokolády nahrubo + 40 g nasekané čokolády najemno

Na sirup:
200 g třtinového cukru
½ muškátového oříšku, nastrouhaného
1 celá skořice
¼ lžičky chilli


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C.
2. Smíchám mouku, kakao, sůl a máslo a prsty zpracuji. Poté přidám cukr, 85 ml vody, šlehačku a vejce. Důkladně rozmixuji. Přidám nahrubo nakrájenou čokoládu a vařečkou zamíchám.
3. Směs dám do papírových košíčků umístěných v plechu na muffiny. Posypu zbylou čokoládou a peču 12 – 15 minut.
4. Ingredience na sirup smíchám s 200 ml vody, přivedu k varu a vařím asi 20 minut. Naliji do konvičky a při podávání muffiny poliji sirupem.


ledna 11, 2013

Pomerančové koláčky

Po citrónovém koláčku přichází na řadu i jeho pomerančový brácha. Strašně ráda tyhle koláčky peču. Myslím, že časem se to může rozvinout do pěkné sbírky všech možných ovocných chutí...


Pomerančové koláčky

Co potřebuji:

Na těsto:
125 g másla
250 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
Špetka soli

Náplň:
Nastrouhaná kůra a šťáva ze dvou pomerančů
2 vejce
2 žloutky
200 ml smetany na šlehání
150 g cukru krupice

Na ozdobu:
1 malý pomeranč
200 ml vody
5 lžic cukru krupice


Jak postupuji:

1. Máslo utřu v misce, aby bylo měkké a krémovité. Mouku proseju na vál a doprostřed udělám důlek, do kterého dám cukr, sůl a 3 lžíce vody. Zpracuji prsty.
2. Poté přidám žloutek a utřené máslo a zpracuji na měkké těsto. Zabalím do potravinové fólie a nejméně na dvě hodiny dám do lednice. 
2. Troubu předehřeji na 180°C. Formičky vytřu máslem a dám na plech.
3. Těsto rozválím na tenké plátky, dám do formiček, střed těsta propíchám vidličkou a peču 10 minut. Po vytažení odřežu přebytečné těsto.
4. Teplotu trouby zvýším na 200°C.
5. Pomerančovou kůru a šťávu, vejce a žloutky ušlehám do pěny. Přidám smetanu a cukr a důkladně prošlehám.
6. Náplň rozdělím do formiček a peču asi 18 – 20 minut nebo dokud náplň neztuhne.
7. Pomeranč nakrájím na tenké plátky.  Cukr a vodu míchám na středně silném plameni, dokud se cukr nerozpustí a pak navíc 3 minuty bez míchání. Vložím plátky pomeranče, které vařím 15 minut. Poté vyjmu a nechám okapat a umístím na koláček.


ledna 06, 2013

Kuřecí polévka s čínskými nudlemi a zázvorem

Do nového roku jsem vkročila s pořádným nachlazením a tak jsem se rozhodla uvařit si poctivou polévku. Přidaný zázvor vývar krásně dochutil a díky čínským nudlím byla navíc polévka hodně sytá. No, prostě ideální jídlo do toho dnešního nečasu, kdy všude poletují zákeřné bacily a potulují se propuštění zlodějíčci... :-) 



Kuřecí polévka s čínskými nudlemi a zázvorem

Co potřebuji: 

1 celé menší kuře
4 mrkve
1 menší celer
3 bílé cibule
2 bobkové listy
3 lžíce másla
1 pórek, nakrájený na kolečka
1 stroužek česneku, nakrájený
100 g čínských nudlí
Kousek čerstvého zázvoru (asi 2cm), oškrábaný a najemno nakrájený
Pepř
Čerstvá pažitka


Jak postupuji:

1. Do velkého hrnce dám kuře, 3 mrkve, celer a 2 cibule rozkrojené na čtvrtiny. Přidám 2,5 litrů vody a dám vařit.
2. Po přivedení k varu odstraním lžící nadbytečný tuk a vařím 1 hodinu. Vývar scedím a maso se zeleninou si dám bokem.
3. Ve velkém hrnci rozehřeji máslo, přidám pórek, cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání vařím 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Naliji čistý vývar, opepřím a 10 minut povařím.
4. Kuře, mrkev a celer z vývaru nakrájím na malé kousky a přidám do polévky. Potom přidám nudle a zázvor a vařím, dokud nudle nejsou měkké.
5. Polévku podávám s čerstvě nakrájenou pažitkou.



ledna 01, 2013

Šťastný nový rok!

***Šťastný nový rok, hodně lásky, radosti a splněných přání Vám všem přeje Jana***


Tiramisu

Co potřebuji: (na formu o průměru 18 cm)

Na piškot:
3 vejce
100 g cukru krystal
100 ml mléka
50 g másla + na vymazání formy
1 lžičku vanilkového extraktu
150 g hladké mouky
1 lžičku kypřícího prášku

Na kávovou polevu:
150 ml silné kávy
5 lžic amaretta

Na krém:
200 g mascarpone
200 ml zakysané smetany deluxe
4 vejce, rozdělené na žloutky a bílky
100 g cukru krystal
2 lžičky vanilkového extraktu

Na zdobení:
200 g cukrářských piškotů
200 g nakrájené čokolády


Jak postupuji:

1. Na piškot, troubu si předehřeji na 180°C. Máslem vytřu dortovou formu o průměru 18 cm.
2. Vejce rozmíchám s cukrem. Do mléka dám máslo a na mírném plameni nechám rozpustit. Poté mlékovou směs opatrně přidám k vejcím,  naliji vanilkový extrakt a rozmíchám.
3. V míse smíchám mouku a prášek a přidám ke směsi. Rozmíchám a naliji do dortové formy.
4. Peču asi 25 minut nebo dokud není těsto suché. Po vychladnutí nakrájím na tři díly.
5. Připravím si kávu, naliji do ní amaretto a takto připravenou směsí potřu upečený piškot.
6. Na krém, žloutky rozmixuji s cukrem. V jiné čisté a odmaštěné nádobě umixuji bílky, dokud netvoří pevnou špičku. 
7. Mascarpone, smetanu a vanilkový extrakt rozmixuji se žloutkovou směsí. Opatrně přimíchám bílky. Na chvíli dám do lednice.
8. Do dortové formy (22 cm) dám plát piškotu a kolem dokola vyskládám piškoty. Piškot potřu krémem, poté dám další piškot, končím krémem. Tiramisu dáme do lednice nejlépe přes celou noc, dokud neztuhne.
9. Opatrně sundám formu na dort a před podáváním posypu čokoládou.


Mandarinkové šampaňské s campari

Co potřebuji:

1/2 láhve šampaňského
1 kg mandarinek
200 ml džusu z granátového jablka
50 ml campari
5 lžic třtinového cukru na ozdobení skleniček


Jak postupuji:

1. Mandarinky vymačkám a šťávu smíchám s džusem z granátových jablek. Do karafy naliji šampaňské, přidám campari a ovocnou šťávu.  
2. Okraje skleniček namočím do vody a poté je obalím v cukru. Mandarinkové šampaňské nalévám opatrně přes cukrový okraj sklenice.


Kuřecí špízy se slaninou a cibulí

Co potřebuji:

400 g kuřecího masa
2 červené cibule
1 papriku
150 g anglické slaniny
4 lžíce olivového oleje
Pepř
Nachos


Jak postupuji:

Kuřecí maso, cibuli a papriku nakrájím na kostičky. Postupně napíchávám na špejle. Dám do zapékací mísy, opepřím a poliji olejem a trochou vody. Peču asi 40 minut v troubě rozehřáté na 190°C nebo dokud není maso hotové. Podávám s nachos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...