února 12, 2013

Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce

Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce je typický zimní koláč. V těchto mrazivých dnech je to ideální dezert k horkému nápoji.


Koláč z piniových oříšků a kandovaného ovoce  

Co potřebuji:

Na těsto:
125 g másla
250 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
Špetka soli

Na náplň:
2 lžíce rozinek
3 lžíce rumu
120 g cukru krupice
120 g mletých mandlí
120 g másla
3 vejce
200 g kandovaného ovoce nakrájeného na kostičky
100 g piniových oříšků


Jak postupuji:

1. Máslo utřu v misce, aby bylo měkké a krémovité. Mouku proseju na pracovní plochu a doprostřed udělám důlek, do kterého dám cukr, sůl a 3 lžíce vody. Prsty zpracuji.
2. Přidám žloutek a máslo a zpracuji na měkké těsto. Zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice.
3. Rozinky dám do hrnku a zaliji rumem a nechám přes noc namáčet. 
4. Troubu předehřeji na 200°C. Kandované ovoce rozsekám na kousky v sekáčku potravin nebo nakrájím nožem.
5. V míse smíchám cukr, mandle a změklé máslo. Přidám vejce, rozinky s rumem a kandované ovoce.
6. Těsto rozválím, dám do koláčové formy o průměru 24 cm, přimáčknu k okraji a odřežu přebytečné těsto. Na několika místech těsto propíchnu vidličkou.
7. Na těsto dám náplň a posypu piniovými oříšky, které jemně zatlačím do náplně. Peču 30 minut.

3 komentáře:

  1. Ten vypadá fakt chutně, mě fascinují ty tvoje fotky tady!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá naprosto úúchvatně:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle by moc chutnalo mamce, ona může tyhle semínka a podobně. :) Máš vždycky tak úžasné fotky :O:D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...