prosince 22, 2012

Čokoládový svařák

Klasický vánoční nápoj trochu jinak. Pokud jste čokoholici jako já, tak si ho zamilujete.

***Všem přeji krásné vánoční svátky strávené s dobrým jídlem a ve společnosti ještě lepších lidí. Jana***



Čokoládový svařák

Co potřebuji:

1 láhev ovocného vína
2 jablka
Snítek rozmarýnu
8 hřebíčků
2 celé skořice
200 g třtinového cukru
50 g kakaového prášku
5 hvězdiček badiánu
100 g 60% čokolády


Jak postupuji:

Do hrnce naliji víno, přidám cukr, kakao a koření a přivedu k varu. Jablka rozkrojím na půl a přidám do hrnce. Nakonec v hrnci nechám rozpustit kousky čokolády a nápoj podávám horký. 

prosince 20, 2012

Florentýnky

Poslední záchvat předvánočního pečení - florentýnky s mandlemi, kandovanými třešněmi a brusinkami. Jednoduché na přípravu, vynikající k snědku. Přesně tak, jak to mají všichni rádi :-)


Florentýnky

Co potřebuji:

80 g kandovaných třešní
100 g kandovaných brusinek
1 lžička amaretta
110 g másla
2 lžičky zázvoru
80 g mouky
130 g hnědého cukru
150 g mandlí
100 ml smetany na šlehání
50 g medu
200 g čokolády


Jak postupuji:

1. V kastrůlku na mírném plameni svařím máslo, smetanu, cukr a med. Přudám zázvor a amaretto. Až směs začne bublat, povařím ji za stálého míchání ještě alespoň 5 minut.
2. Směs odstavím z plotny a vmíchám do ní mandle a nakrájené kandované ovoce. Vše dobře promíchám a postupně přisypu mouku, až získám lepivé a polotekuté těsto.
3. Plech vyložím pečícím papírem a dávám na něj lžičkou malé kopečky těsta. Vršek těsta uhladím plochou stranou lžičky.
4. Troubu předehřeju na 180 ºC, vložím do ní florentýnky a peču je asi 5 minut. Pak snižím teplotu na 160 ºC a peču ještě 5 minut. Sušenky vyndám z trouby, když jsou zlatavě hnědé, a nechám je vychladnout.
5. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a rozpuštěnou čokoládou potírám spodní stranu sušenek. Čokoládu nechám ztuhnout.



prosince 19, 2012

Ořechové truffles se slané čokolády

Čokoládové kuličky jsou hodně vděčné cukroví. Jsou rychlé a jednoduché a chutnají výborně. Je nepřeberné množství receptů, jak je lze připravit. Já sdílím své letošní předvánoční kousky, které jsou s mořskou solí a obalené v lehce zkaramelizovaných ořechách.


Ořechové truffles se slanou čokoládou a ořechy

Co potřebuji:

440 g kvalitní čokolády, nahrubo nakrájená
240 ml smetany (40%)
60 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mořské soli
100 g ořechů, namletých
2 lžíce cukru


Jak postupuji:

V kastrůlku zahřeji smetanu a nechám v ní rozpustit máslo. Přivedu k varu. Čokoládu dám do větší mísy a naliji na ni horkou smetanu. Přidám sůl a vanilkový extrakt. Míchám, dokud není směs hladká. Po vychladnutí dám minimálně na hodinu do lednice. Na pánvi opražím ořechy s cukrem a nechám vychladnout. Po vyjmutí z lednice nabírám čokoládovou směs lžičkou a tvaruji kuličky, které následně obalím ořechy. Skladuji v lednici.


prosince 18, 2012

Perníkoví mrzáčci

Perníky jsou jedno z mála klasických cukroví, které mám opravdu ráda. Když jsem byla malá, byl velký problém, aby nějaké zbyly až do Štědrého dna. Z tohoto důvodu je dobré mít v záloze recept na perníky, které jsou měkké skoro hned a dají se upéct těsně před Vánocemi.


Perníkoví mrzáčci

Co potřebuji:

750 g hladké mouky
300 g mletého cukru
200 g medu
3 vejce
10 g sody
Lžíce hery
2 lžičky perníkového koření

Na polevu:

1 bílek
100 g moučkového cukru
Potravinářská barva


Jak postupuji:

1. Heru rozpustím v kastrůlku a přidám lžičku vody a med. Naliji do mouky, přidám cukr, vejce, koření a sodu. Těsto zpracuju a nechám uležet přes noc.
2. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto vytáhnu z ledničky, nechám pár minut stát a poté rozválím na mírně pomoučené ploše. Pomocí vykrajovátek vytvaruji na požadovaný tvar a dám na pečící papír na plechu. Peču asi 12 minut. Nechám vychadnout.
4. Na polevu rozmixuji bílek s dobře prosetým cukrem. V případě potřeby přidám barvivo. Směsí naplním cukrářský sáček a perníčky podle libosti ozdobím.


prosince 17, 2012

Zázvoroví sobi

Asi je zbytečné psát, že pečení mě baví. S pár výjimkami a jednou z nich je vánoční pečení. Nevím, čím to je, ale každý rok mě to spíš otráví. Letos tomu nebylo jinak a příští rok už budu vážně uvažovat nad tím, že se na pečení cukroví vykašlu a nechám to zapálenějším osobám. Přece jenom můj vztah k většině svátkům a tradicím je hodně žalostný a ono se to vždycky nějak projeví :-)       


Zázvoroví sobi

Co potřebuji:

400 g hladké mouky
150 ml melasy
100 g krystalového cukru
1 vejce
120 g másla
Půl lžičky soli
Půl lžičky kypřícího prášku
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička skořice
Půl lžičky muškátového oříšku
Půl lžičky hřebíčku

Na polevu:
1 bílek
100 g moučkového cukru
Potravinářská barva


Jak postupuji:

1. V míse promíchám mouku, sůl, kypřící prášek a veškeré koření. Ve druhé míse rozmixuji máslo a cukr. Přidám vejce, moukovou směs a melasu. Těsto zpracuji a dám přes noc do lednice. 
2. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto vyválím, pomocí vykrajovátek vytvaruji, položím na plech s pečícím papírem a dám na 10 minut do lednice (z důvodu udržení tvaru).
3. Vyjmu z lednice a dám do trouby. Peču 12 minut.
4. Na polevu rozmixuji bílek s dobře prosetým cukrem. V případě potřeby přidám barvivo. Směsí naplním cukrářský sáček a zázvorky podle libosti ozdobím.
5. Zázvorky nechám několik dní uležet, dokud nezměknou.

prosince 11, 2012

Francouzská cibulačka

Ideální večeře v zimě je horká polévka. Vždycky jsem byla skeptická k tomu, že by mi mohla cibulačka chutnat. Po uvaření a následném ochutnání jsem ale musela změnit názor. Z pár surovin se dá připravit vydatné a vynikající jídlo. 


Francouzská cibulačka

Co potřebuji:
8 velkých cibul, nakrájených na proužky
2 lžíce másla
1,5 litru vývaru
250 ml sherry
Svazek čertsvého tymiánu
Sůl a pepř

Bageta
Sýr, nastrouhaný


Jak postupuji:

Na rozpuštěné máslo nasypu nakrájenou cibuli a průběžně míchám asi 30 minut, dokud cibule není tmavě hnědá. Poté přiliju sherry a vařím, dokud se objem sherry nezmenší na polovinu. Přidám vývar a tymián a vařím asi 40 minut. Okořením.
Polévku naliji do misek, které jsou vhodné na zapékání v troubě. Bagetu nakrájím na kolečka a posypu sýrem. Kolečka bagety položím na polévku a v předehřáté troubě několik minut zapékám, dokud se sýr částečně nerozpustí.


prosince 07, 2012

Quiche se slaninou a pórkem

Quiche neboli slaný koláč se u nás na stole objevuje poměrně často. Myslím, že hlavní důvod je proto, že i přes svou jednoduchost a nepracnost je neuvěřitelně dobrý. A tahle verze koláče? Nic víc než jen, že já prostě miluju kombinaci vypečené slaniny a pórku...mňáám.                                            


Quiche se slaninou a pórkem

Co potřebuji:

400 g listového těsta
300 g anglické slaniny, nakrájená na kousky
1 velký pórek, nakrájený na kolečka
1 lžička olivového oleje
1 zakysaná smetana (30%)
1 krémový sýr Philadelphia
100 g parmazánu, nastrouhaný
Pepř
Malý svazek čerstvého tymiánu


Jak postupuji:

1. V hluboké pánvi zahřeji olej a přidám slaninu a pórek. Vařím několik minut, dokud slaninu není osmahlá.
2. V míse promíchám smetanu, Philadelphii a parmazán. Přidám osmaženou slaninu s pórkem. Opepřím.
3. Na pomoučené ploše rozválím listové těsto a opatrně přenesu do koláčové formy o průměru 29 cm.
4. Na těsto vyliji připravenou směs a uhladím. Posypu tymiánem.
5. V troubě předehřáté na 180°C peču koláč asi 40 minut, nebo dokud okraje těsta nezhnědnou.            


prosince 04, 2012

Vánoční soutěž o kalendář na rok 2013

Blíží se Vánoce a to znamená, že nastal ten pravý čas na rozdávání dárků! Jeden speciální dárek můžete dostat i ode mně a to kalendář s mými fotkami jídla na rok, s kterým Mayové už nepočítali... :-) 
Jediná podmínka je být fanouškem na mých nových facebookovských stránkách. V neděli 23. prosince v poledne ze všech jmen vylosuju pomocí této sympatické aplikace jednoho výherce kalendáře, který tak bude mít další dárek pod stromeček :-) 
Kalendář je v rozměru A3 na šířku vytištěný na lesklém papíru. (Prosincová fotka bude překvapení :-))   


Staň se fanouškem zde

prosince 01, 2012

Pusinkový koláč s malinami a růžovou vodou

Když teploměr ukazuje záporné hodnoty, nejvyšší čas dopřát si maliny. Sice nezbývá jiná možnost než vytáhnout maliny z mrazáku, ale i tak je omáčka z nich vynikající. Růžovou vodu mám doma už dlouho, ale poprvé jsem jí použila na vaření. Nesmí se to s ní přehnat, stačí opravdu málo a jídlo získá trochu exotického nádechu.        



Pusinkový koláč s malinami a růžovou vodou

Co potřebuji:

Na těsto:
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
120 g másla, při pokojové teplotě
2 žloutky
Kůra z jednoho citronu
Špetka soli

Na náplň:
500 g mražených malin
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce růžové vody
25 g škrobu
110 g krystalového cukru
4 žloutky
50 g másla

Na pusinkovou polevu
4 bílky, při pokojové teplotě
150 g krystalového cukru


Jak postupuji:

1. Na těsto smíchám mouku s kousky másla a prsty zpracuju. Do připravené směsi vyhloubím důlek, do kterého přidám žloutky, cukr, sůl a kůru. Všechny ingredience prsty promnu. Vytvaruju bochánek, zabalím do potravinářské fólie a dám na hodinu do lednice.
2. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto vyválím na pomoučné ploše a dám do koláčových formiček. Zatížím je fazolemi na pečícím papíře a peču 25 minut. Poté dám fazole s pečícím papírem pryč a peču ještě 15 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
3. Do hrnce dám maliny a vařím. Přidám růžovou vodu, škrob a 80 ml vody. Promíchám a přidám citrónovou šťávu a 110 g cukru. Na mírném plameni vařím 3 – 4 minuty, dokud není směs hladká. Žloutky pořádně promíchám a naliji do směsi. Přidám máslo a nechám rozpustit. Poté sejmu z vařiče a nechám 30 minut chladit. Malinovou směs po lžičkách nanesu na vychladlé předpečené korpusy.
4. Bílky vyšlehám do tuha. Přidám zbytek cukru a mixuji, dokud není špička tuhá a nedrží tvar. Pomocí cukrářské zdobičky vytvaruji vrchní náplň a v troubě předpečené na 200°C, 3 minuty peču, dokud náplň lehce nezhnědne.
5. Ke koláčkům podáváme zbytek malinové omáčky.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...