listopadu 29, 2012

Kaštany

Každý rok mám pocit, že se doba od konce léta do vánočních svátků zkracuje a veškerý vánoční povyk přichází zbytečně brzo. Výzdoba v ulicích, hraní koled v obchodech, davy nakupujících... to není nic co bych nutně potřebovala zažívat už v listopadu. Ale i přesto jsem si na jeden den pustila do kuchyně klasické předvánoční klišé a to jest pečené kaštany. Zde jsou dva recepty, ve kterých kaštany chutnají výborně a stojí zato je vyzkoušet. 


Polévka z dýně a kaštanů

Co potřebuji:
4 lžíce másla
2 cibule
1,5 l kuřecího vývaru
1 sklenice kaštanů
2 lžíce smetany
1 celer
2 stroužky česneku
Šalvěj, oregáno
Muškátový ořech
Pepř


Jak postupuji:

1. Kaštany naříznu do kříže a dýni nakrájím na kousky. Dýni i kaštany dám na 25 minut do rozehřáté trouby na 180°C. Po vyjmutí z trouby kaštany ihned oloupeme. 
2. V kastrolku rozpustím máslo, přidám cibuli, celer, bylinky, česnek, dýni a kaštany a zaliji vývarem. Vařím 15 minut.
3. Polévku rozmixuji tyčovým mixérem a okořením.



Kapusta, kaštany, pórek a jablka s parmazánem

Co potřebuji:

10 růžičkových kapust
10 kaštanů, upečených a oloupaných
3 jablka, nakrájených na osminy
1 pórek, nakrájený na kolečka
2 lžíce másla
200 ml smetany
100 g parmazánu, nastrouhaný
1 lžička tymiánu a petržele
Pepř


Jak postupuji:

1. Kapustičky dám do vařící vody, povařím 8 minut, vytáhnu a odložím stranou. V pánvi rozpustím máslo, dám pórek a jablka a několik minut podusím, dokud trochu nezměknou.
2. V zapékací míse smíchám kapustu, kaštany, pórek, jablka a koření. Zaliji smetanou a posypu sýrem.
3. Troubu předehřeji na 180°C a peču 20 minut. Podávám teplé.

listopadu 23, 2012

Shepherd's pie

Shepherd's pie je tradiční britský pokrm, jehož základ se skládá z masové směsi ze zeleninou a bramborové kaše. Do masové směsi jsem použila hrášek, mrkev a kukuřici a bramborovou kaši vylepšila sýrem. Shepherd's pie je skvělý a stojí za vyzkoušení.  



Sheperds pie

Co potřebuji:

500 g hovězího mletého masa
80 g kukuřice, mražené
80 g hrášku, mraženého
1 mrkev, nastrouhané nahrubo
2 stroužky česneku
100 ml kuřecího vývaru
6 lžic rajčatového protlaku
1 lžíce worcester omáčky
Svazek tymiánu
Špetka muškátového oříšku
Pepř, sůl

Na brambory:
6 větších brambor
80 ml mléka
2 lžíce bílého jogurtu
120 g sýru Krolewski + 30 g na posypání
Pepř, sůl


Jak postupuji:

1. Do pánve dám kukuřici a hrášek a na mírném ohni vařím, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidám mrkev a mleté maso. Vařím, dokud není maso hnědé. Přidám protlak, worcester, prolisovaný česnek, tymián, koření a  naliji vývar. Pánev přikryji pokličkou a vařím 30 minut.
2. Brambory oškrábu a nakrájím na malé části. Uvařím do měkka. Ve velké míse smíchám brambory s mlékem, jogurtem, sýrem, okořením a mixuji, dokud směs není hladká.
3. Na dno zapékací mísy dám masovou směs a na ní dám bramborovou směs (já jsem brambory na směs nanesla pomocí cukrářské zdobičky - nemusí být). Posypu zbytkem sýru a čerstvě namletým pepřem.
4. Peču v troubě rozehřáté na 180°C 40 minut, nebo dokud nezačnou brambory lehce hnědnout.


listopadu 20, 2012

Čokoládovo-kávové pusinky

Pusinky a horká čokoláda jsou ideální společníci za dlouhých podzimních večerů. Čokoláda a káva v pusinkách spolu ladí do takřka dokonalé kombinace. K tomu kořeněná horká čokoláda a... život je prostě sladký...

Čokoládovo-kávové pusinky

Co potřebuji:

1 lžičku kukuřičného škrobu
1 lžíci instantní kávy
1 lžíci kakaa + na posypání
120 g čokolády, nakrájené na malé kousky
6 vaječných bílků, při pokojové teplotě
250 g cukru


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 160°C. Do mísy dám škrob, kávu, kakao a čokoládu. 
2. Do suché, dobře odmaštěné nádoby dám bílky a šlehám, dokud netvoří pevnou špičku. Přidám cukr a mixuji, dokud není směs hustá a lesklá.
3. Přidám suché ingredience a velkou vařečkou rozmíchám (stačí párkrát jemně míchnout). 4. Pomocí lžíce nanáším na pečící papír. Peču asi 45 minut nebo dokud nejsou pevné. Troubu vypnu a pusinky v ní nechám vychladnout. Podávám posypané kakaovým práškem.


Horká čokoláda

Co potřebuji:

6 lžic cukru muscovado
3 lžíce kakaového prášku
100 g 60% čokolády
1 lžička skořice, muškátového oříšku a chilli
 

Jak postupuji:

Do hrnce dám 450 ml vody, přidám cukr a kakaový prášek a nechám 5 minut vařit. Přidám čokoládu nalámanou na kousky a koření. Míchám a vařím, dokud se čokoláda nerozpustí.
 

listopadu 18, 2012

Vanilková citrónová vodka

Další přírůstek do rodiny citronád. Po levandulové a tymiánové je tu jejich vanilková sestřička. Kdo by býval řekl, že vanilka udělá z obyčejné citronády takovou lahůdku... Vanilková citronáda se dá pít i bez vodky, ale přijdete o tu největší legraci... :-) 




Vanilková citrónová vodka

Co potřebuji:

1 vanilkový lusk
Kůru ze 2 citrónů
Šťávu z 12 citrónů (cca 300 ml)
1 šálek cukru
4 šálky vody
Vodku


Jak postupuji:

Vanilkový lusk rozříznu napůl a hranou nože seškrábnu semínka. Do hrnce naliji vodu, přidám cukr, citrónovou kůru, semínka vanilky a celé lusky. Vařím 10 minut, poté nechám vychladnout. Do nádoby sliji tekutinu přes čistou utěrku a  přidám citrónovou šťávu. Do sklenice naliji vodku podle chuti, zaliji vanilkovou citronádou a přidám plátky citrónu a kostky ledu.



listopadu 16, 2012

Masové lasagne s pečenými rajčaty a česnekem

Myslím, že je opravdu těžké nemilovat italskou kuchyni. Ze všech italských specialit v mém soukromém žebříčku zaujímají čelní pozici lasagne. Tenhle recept na lasagne je navíc speciální svou vynikající omáčkou z pečených rajčat a česneku.


Masové lasagne s pečenými rajčaty a česnekem

Co potřebuji:

250 g lasagní
80 g parmazánu, nastrouhaného
10 velkých rajčat, rozřezaných napůl
1 paličku česneku, s odříznutým vrškem
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
500 g mletého hovězího masa
1 plechovka krájených rajčat
1 šálek červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
Hrst čerstvého oregána a bazalky
Sůl, pepř

Na bešamel:
60 g másla
50 g mouky
400 ml mléka
Pepř, sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
120 g parmazánu, nastrouhaného


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 180°C. Na plech rozložím rajčata a paličku česneku a peču asi 45 minut.
2. Na větší pánvi rozehřeju olej, přidám na jemno nakrájenou cibuli a opékám několik minut. Poté přidám mleté maso a za občasného míchání vařím, dokud není maso do hněda.
3. Přidám plechovku rajčat, víno, šálek vody, oregáno, bazalku a ocet. Přikryju pokličkou a vařím asi 25 minut.
4. Opečený česnek zbavím slupky a společně s rajčaty rozmixuji v mixéru potravin. Okořením. Ve velké míse smíchám rajčatovou omáčku s masovou směsí.
5. V kastrolku nechám rozpustit máslo, přidám mouku a vařečkou míchám. Postupně za stálého míchání přilévám mléko. Vařím a míchám, dokud bešamel nezhoustne. Okořením.
6. Do bešamelu přidám parmazán a zamíchám. Zvýším teplotu trouby na 200°C.
7. Do zapékací mísy postupně ve vrstvách skládám lasagne, masovou směs a bešamel. Vrchní vrstvu masové směsi s bešamelem navíc posypu zbytkem parmazánu. Lasagne zapékám asi 30 minut (podle návodu na obalu).

listopadu 14, 2012

Koláč se slanou čokoládou a pekanovými ořechy

Dnes opět recept na koncentrovaný cukr s čokoládou. Obzvlášť vhodný při držení štíhlé linie... :-) Všimla jsem si, že většina soli u nás doma padne při přípravě sladkého jídla. Víceméně vlastně nepoužíváme sůl do ničeho jiného. Jsme jiní, ale bez větších problémů jsme si na to zvykli a smířili se s tím... :-) Tak a tady vkládám mé dva zaručené vyprošťováky při příchodu podzimních chmurů - čokoláda a fotoaparát...


Koláč ze slané čokolády a pekanových ořechů

Co potřebuji:

Na těsto:
180 g másla
80 g cukru krystal
2 velké žloutky
200 g hladké mouky
3 lžíce kakaového prášku

Na náplň:
200 g 60% čokolády
100 g cukru muscovado (prodává se v Marc and Spencer)
200 ml smetany na šlehání
1 lžička soli

Na polevu:
100 g cukru krystal
1 lžička soli
100 g pekanových ořechů, na poloviny
 
Jak postupuji:

1. Rozmixuji společně máslo a cukr dohladka. Přidám žloutky a 2 lžíce vody a míchám, dokud se vše nespojí. Přidám mouku a kakao a zpracuji na těsto. Zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na 1 hodinu do lednice.
2. Těsto vyválím na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Dám na 15 minut do lednice. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto zatížím fazolemi na pečícím papíru a peču 20 minut.
3. Poté fazole s pečícím papírem oddělám a dopékám ještě 5 – 8 minut, dokud není těsto suché. Nechám vychladnout.
4. Na náplň dám všechny ingredience na vodní lázeň a nechám společně rozpustit. Dám vychladnout a naliji na těsto. Vložím do lednice minimálně na 2 hodiny, aby nápň ztuhla.
5. Rozehřeji pánev, přidám cukr a 3 lžíce vody a nechám zkaramelizovat, přidám sůl. Poté nasypu ořechy.
6. Zkaramelizované vychladlé ořechy rozložím na koláč a podávám.

listopadu 13, 2012

[tipy na nákup II.] - kuchařky

Přiznám se, že nejsem úplně důkladný pročítač kuchařek. Miluji čtení, ale upřednostňuju trošku jiný literární žánr. Vlastně při čtení kuchařek jsem se zasekla v dětském věku a nejdůležitější pro mě je, aby měla pěkné obrázky :-) Já si pak listuju tam a zpátky a kochám se. V tomhle ohledu je bezkonkurenční kniha What Katie Ate od Katie Quinn Davies, která svým grafickým zpracováním, kvalitou fotek a v neposlední řadě i vybranými recepty, je naprosto dokonalá, tak trochu z jiné planety - v tom dobrém slova smyslu. Z českých je to už hodně profláklá kuchařka Deník Dity P., která se opravdu vyvedla. A zbytek v tomto seznamu snad dřív nebo později zaujme místo v mé knihovně.



1. Katie Qiunn Davies: What Katie Ate (amazon), (bookdepository)
2. Paul A. Young: Adventures with Chocolate (amazon), (bookdepository)
3. Thomas Keller: Bouchon Bakery (amazon), (bookdepository)
4. Dita Pecháčková: Deník Dity P. (heureka)
5. Signe Johansen: Secrets of Scandinavian Cooking (amazon), (bookdepository)
6. Matt Lewis, Renato Poliafito: Baked: New Frontiers in Baking (amazon), (bookdepository)

listopadu 09, 2012

Citronové kuře s rýži

Při přípravě citrónového kuřete jsem si přidala trošku jako v čínském fastfoodu a to z důvodu použití většího než malého množství sójové omáčky v tomto receptu. Když opomenu to aroma, které se linula z našeho bytu a které ve mě neprobouzí zrovna líbivé pocity, bylo jídlo vynikající. Ale až po několikátém soustu. První sousta jsou vyhrazena k přivyknutí si na citronovou chuť... :-)   


Citrónové kuře s rýží s bylinkami

Co potřebuji:

150 g mouky
3 lžíce sladké papriky
400 g kuřecích prsních řízků, nakrájených na menší kousky
50 g másla
Zelený kozí roh, na ozdobu

Na citronovou omáčku:
80 ml sojové omáčky
185 ml citronového džusu
125 ml italského drezínku
Kůra z jednoho citronu
2 stroužky česneku

Na rýži:
1 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
2 jarní cibulky
400 g basmati rýže
Petržel
Kozí roh

Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 200°C. Na citronovou omáčku smíchám všechny suroviny se solí a pepřem a nechám 30 minut stát.
2. Smíchám mouku a papriku. Obalím kuřecí maso, dám do pekáčku a s máslem peču 30 minut.  Potom přidám citronovou omáčku, stáhnu troubu na 180°C a peču dalších 30 minut nebo dokud není kuře upečené.
3. Na rýži rozehřeji olej v kastrolku, přidám cibuli a vařím 5 minut. Přidám rýži a vařím a míchám 1 minutu, poté přidám vařící vodu, aby dosahovala výšky 2 cm nad rýží. Stáhnu teplotu vařiče a vařím 14 – 17 minut (podle návodu). Sliji vodu a přidám nakrájenou jarní cibulku a petržel. Podávám s nakrájenými kousky kozího rohu.

Inspirováno a převzato z kuchařky: What Katie Ate od Katie Qiunn Davies

listopadu 07, 2012

Brownies

Po úspěchu s čokoládovými sušenkami se slaným karamelem jsem se rozhodla při pečení brownies použít slané karamelové máslo jako polevu. Brownies s vlašskými ořechy a třešněmi je samo o sobě vrcholný chuťový zážitek a v kombinaci se slaným karamelem aspiruje na nejlepší brownies, které kdy spatřilo světlo světa... :-)


Brownies

Co potřebuji:
240 g másla + na vymazání
400 g čokolády, nalámané na malé kousky (já jsem použila 100 g 70% čokolády a zbytek čokoláda na vaření)
6 velkých vajec
480 g třtinového cukru
150 g hladké mouky
30 g kakaa
90 g kandovaných třešní (prodávají se v Marc and Spencer)90 g vlašských ořechů
50 g čokolády, nalámané na menší kousky


Jak postupuji:
1. Vymažu plech máslem (40x28 cm) a vyložím pečícím papírem. Troubu předehřeji na 180°C.
2. Na vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem. Čokoládu nenechám na vodní lázni příliš dlouho, jen co se rozpustí, dám stranou a nechám trochu zchládnout.
3. Rozmixuji vejce a cukr do hladka. Naliji do nich čokoládu a jemně rozmíchám. 
4. Mouku a kakao společně promísím a přidám do směsi. Nakonec lehce zamíchám ořechy, třešně a kousky čokolády.
5. Naliji těsto na plech a peču 30 minut nebo dokud není při píchnutí špejlí do těsta, špejle suchá.



Poleva - máslo se slaného karamelu

Na domácí karamelovou omáčku:
200 g cukru
5 lžic vody
2 lžíce másla
2 lžíce smetany

Na slaný karamel: 
200 g másla
150 g krupicového cukru
1 lžičku soli

1. Domácí karamelovou omáčku si připravím tak, že do kastrolku dám cukr a vodu a umístím na střední plamen. Směs není potřeba míchat, jen jednou za čas pomocí madel se lehce a opatrně promíchne. Cukr postupně mění barvu a tmavne. Ve chvíli kdy je barva jantarově hnědá a ze směsi se začne kouřit, sejmu kastol z vařiče, přidám máslo a smetanu a minutu intenzivně míchám. Směs mohutně bublá a kouří, tak pozor na horkou páru. Takto připravený karamel dám stranou a nechám vychladnout.
2. Máslo, cukr a sůl rozmixuji do hladka, přidám vychladnutý karamel a znova rozmixuji. Slaným karamelovým máslem potřu vychladlé brownies.


listopadu 06, 2012

[tipy na nákup I.] - (ne)zbyt(eč)nosti do kuchyně

Podle fotografií, které zde zveřejňuju, je zřejmě jasné, že trpím drobnou úchylkou spočívající v syslení všemožných kuchyňských serepetiček. Proto jsem se rozhodla vkládat sem seznamy věcí, po kterých moje srdce touží a nebo lepší varianta - věcí, které už doma mám a moje potřeba byla tudíž již uspokojena. V prvním seznamu jsou vychytávky, bez kterých se sice dá v kuchyni vcelku obstojně obejít, ale stejně bych je chtěla a samozřejmě i upotřebila všechny... :-)

1. Struhadlo na muškátový oříšek - Almara shop (zde) - 390,-
2. Zapékací mísa Mynte nordic sky - Bella Rose (zde) - 455,-
3. Sada keramických odměrek - Home&Decor (zde) - 119,-
4. Dóza - prosévač na mouku - Home&Decor (zde) - 279,-
5. Zinková dóza na vařečky - Home&Decor (zde) - 380,-
6. Plechový box na koláč - Home&Decor (zde) - 720,-

listopadu 02, 2012

Citrónové koláčky

Momentálně kromě klasiky čokoládové chuti frčí v naší minirodince příchuť citronová. Tyto koláčky byly tak dobré, že se po nich jenom zaprášilo a druhý den jsem v lednici marně hledala ještě nějaké zapomenuté zbytky...



Citronové koláčky

Co potřebuji: (na 8 malých koláčků)

Na těsto:
220 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky soli
115 g másla, nakrájeného na kostky
2 lžíce smetany
1 žloutek


Jak postupuji:

Do mísy  dám mouku, cukr a sůl a smíchám. Přidám máslo a prsty rozhnětu. Rozmixuji žloutek se smetanou a přidám do moukové směsi. Těsto zpracuji prsty, dokud není hladké a spojené v jednu hmotu. Rozdělím na 4 díly, zabalím do potravinové fólie a dám na hodinu do lednice.
Troubu předhřeji na 190°C. Těsto rozválím na pomoučené ploše a vyložím s ním formy na koláčky. Na těsto položím pečící papír a zatížím fazolemi. Peču 35 - 40 minut, poté fazole a pečící papír sundám a dopékám ještě 10 – 15 minut.


Co potřebuji:

Na citronovou náplň:
2 lžíce másla, při pokojové teplotě
150 g krupicového cukru
Kůra ze 2 citronů
2 vejce, oddělené bílky a žloutky
Šťáva ze dvou citronů
2,5 lžíce hladké mouky
¾ šálku mléka
Půl lžičky soli


Jak postupuji:

Předehřeji troubu na 200°C.
Rozmixuji máslo, cukr a citronovou kůru. Přidám žloutky a rozmixuji do hladka. Přidám citronovou šťávu, potom zamíchám mouku. Přidám mléko. Směs rozmixuji, je velmi hladká.
Čistými metličkami od mixéru vyšlehám bílky a sůl. Opatrně bílky spojím s citronovou směsí. Směs nanesu na předpečené těsto. Peču 8 minut, poté troubu stáhnu na 160°C a peču ještě 20 – 25 minut, dokud náplň není dozlatova.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...