října 31, 2012

Kuřecí koláč

Na kuřecí koláč jsem se chystala už nějakou dobu. Na internetu je k nalezení strašně moc variací na tento klasický recept. Já jsem nakonec udělala koláč se slaninou a pórkem a s vynikající omáčkou s vývaru, smetany a bílého vína. Byl skvělý a navíc v malých zapékacích miskách vypadal velice sexy... :-)
  

Kuřecí koláč

Co potřebuji:

500 g listového těsta
400 g kuřecího masa, nakrájeného na menší kousky
100 g slaniny
1 pórek
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla másla
2 lžíce hladké mouky
85 ml kuřecího vývaru
85 ml bílého vína
85 ml smetany
Sůl, pepř, muškátový oříšek
1 vejce


Jak postupuji:

1. Olej zahřeju v hluboké pánvi. Přidám kuře a vařím za občasného míchání, asi 6-7 minut, nebo dokud kuře lehce nezhnědne. Přemístím kuře z pánve do větší mísy.
2. Na stejnou pánev dám slaninu nakrájenou na kostečky a nakrájený pórek a česnek a vařím, míchám po dobu asi 3 minut, nebo dokud pórek nezměkne a slanina není uvařená. Směs nasypu do mísy s kuřecím masem.
3. Nakonec v pánvi rozpustím máslo. Přidám mouku a smažím za stálého míchání asi minutu (směs bublá, ale není ještě hnědá). Přidám vývar, víno​​ a smetanu a intenzivně míchám, dokud směs nezhoustne. Vmíchám sůl, pepř a muškátový oříšek. Omáčku promíchám se směsí v míse a nechám vychladnout.
4. Troubu předehřeji na 200°C. Listové těsto vyválím na pomoučené ploše a vyložím s ním zapékací mísu. Vychladlou směs naliji přes těsto a zarovnám do výšky mísy. Zbytek těsta opět vyválím a přiložím na zapékací mísu. Okraje těsta odřežu a hrany přitisknu k sobě. Doprostřed koláče udělám díru na odvod páry.
5. Vrchní část těsta potřu rozšlehaným vajíčkem a v troubě peču asi 30 minut nebo dokud není těsto upečené do zlatova.

října 30, 2012

Arašídové cookies s banány a čokoládou

Hrozně ráda peču cookies. Zřejmě je to proto, že jsou jednoduché a rychlé a já jsem vlastně hodně pohodlný člověk a kombinaci rychlosti a jednoduchosti preferuju :-). Na recept jsem našla inspiraci v nové kuchařce Bouchon Bakery, která vypadá skvěle a nutně ji potřebuju. Bylo by fajn, kdyby mi někdo chtěl udělat radost a koupit mi ji, ale jak to tak většinou bývá, radost si budu muset udělat zřejmě sama... :-)


Cookies s banány, čokoládou a domácím arašídovým máslem


Co potřebuji:

Na domácí arašídové máslo:
400 g arašídů
½ lžičky soli
2 lžičky medu
1 – 3 lžičky arašídového oleje


Jak postupuji:

Všechny ingredience umixuji v mixéru potravin.


Co potřebuji:
Na cookies:

1,5 šálku hladké mouky
0,5 šálku krupicového cukru
1 šálek hnědého cukru
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
3 banány, rozdrcené
8 lžic másla
2 žloutky
2 lžičky vanilkového extraktu
¼ šálku mléka
150 g čokolády, nahrubo nastrouhaná
70 g arašídů


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 170°C.  Ve velké míse smíchám arašídové máslo a máslo a rozmixuji do hladka. Přidám cukr, hnědý cukr, žloutky, vanilkový extrakt, mléko a kousky banánu. Rozmixuji.
2. V míse smíchám mouku a kypřící prášek a přidám do směsi. Nakonec zamíchám kousky čokolády a arašídy.
3. Na pečící papír postupně pomocí lžíce nanáším směs na sušenky do tvaru kola. Mezi jednotlivými sušenkami ponechám mezeru, protože sušenky nabudou do velikosti.
4. Peču asi 20 - 25 minut, dokud není sušenka dozlatova. (Po 15 minutách je možné povrch sušenky špejlí lehce zvrásnit a posypat přebytky čokolády a arašídy.)


října 23, 2012

Jablkování

Dvě podzimní jídla, kde hlavní roli hraje zelené jablko. Moje nejoblíbenější odrůda jablek je Granny Smith, které jsou použity i v následujících receptech - rumovém koláčku a salátu s fenyklem, rukolou, citrusy, atd, atd... :-)



Jablečno-rumové koláčky s drobenkou z ovesných vloček

Co potřebuji: (na 5 koláčků)

Na těsto:
500 g hladké mouky
115 g studeného másla, nakrájeného na kostečky
25 g cukru
2 žloutky
80 ml studené vody
Špetka soli

Na náplň:
7 velkých zelených jablek, oloupaných a nakrájených na tenší plátky
115 g másla
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce citronové šťávy
85 g třtinového cukru
60 ml světlého rumu

Na drobenku:
40 g másla
40 g mouky
40 g hnědého cukru
50 g ovesných vloček


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 190°C. Ve velké míse konečky prstů smíchám mouku, sůl, máslo a cukr. V hrníčku prošlehám žloutky s vodou a přidám do moukové směsi. Zpracuji na těsto. Rozdělím na 5 dílů, obalím potravinovou fólií a dám minimálně na hodinu do lednice.
2. Máslo rozpustím a přidám rum. Nechám vychladnout. V míse promíchám jablka se zbytkem surovin a naliji máslo s rumem. Promíchám a dám stranou.
3. Na drobenku promíchám a prsty zpracuju všechny suroviny.
4. Těsto vyválím na pomoučené ploše a přenesu do koláčové formy. Okraj těsta odřežu. Na těsto vložím jablkovou náplň a posypu drobenkou. Peču 40 minut nebo dokud těsto a drobenka nezezlátnou a směs jablek nezačne bublat. 

Inspirace na recept: White on rice couple 



Salát s jablky, fenyklem, rukolou, citrusy a kozím hermelínem

Co potřebuji:

2 zelené jablka
1 fenykl
1 granátové jablko
100 g rukoly
1 grep
1 pomeranč
1 kozí hermelín
Hrst piniových oříšků
1 lžíce medu
2 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce grepové šťávy
1 lžíce vinného octu
3 lžíce jablečného moštu
Pepř


Jak postupuji:
1. Jablka nakrájím na čtvrtiny, citrusy nařežu na tenší plátky (šťávu z citrusů, která při řezání odkapává, si nechám na zálivku), fenykl nakrájím na tenké plátky. Z granátového jablka odřežu asi půl centimetr z vrchní vstvy, rozříznu do kříže, ponořím do vody a postupně rukou uvoňuji semínka.  
2. Zálivku si připravím smísením šťávy z citrusů, medu, octa, moštu a pepře.
3. Ve velké míse promíchám listy rukoly, jablka, citrusy, fenyklu, semínka z granátového jablka, kousky sýra a zálivku. Salát naservíruji na talíř a posypu piniovými oříšky.


října 19, 2012

Makaróny se sýrem, slaninou a květákem

Dnes je na pořadu dne vylepšená verze americké klasiky mac-and-cheese se slaninou a květákem.   


Makaróny se sýrem, slaninou a květákem

Co potřebuji:

1 menší květák
200 g slaniny
400 g těstovin kolínek
6 lžic másla
400 ml mléka
6 lžic hladké mouky
1 lžička soli
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžička pepře
150 g čedaru
150 g sýru Krolewski
125 g mozzarely
300 g toustového chleba


Jak postupuji:

1. Z toustového chleba si odříznu kůrky a chleba rozmixuji v mixéru potravin. Vysypu na rozehřátou pánev a za občasného míchání vyrobím čerstvou strouhanku.
2. Předehřeji troubu na 170°C. Těstoviny uvařím podle návodu al dente a sýry na hrubo nastrouhám.
3. Květák oberu na menší růžičky a uvařím do měkka ve vodě. Slaninu nakrájím na kostečky a vložím na pečícím papíře na plechu do trouby na 15 minut. Poté vytáhnu, papírovou utěrkou osuším od omastku a dám stranou.
4. V kastrolku rozpustím máslo, přidám mouku a pečlivě rozmíchávám. Postupně za stálého míchání přilévám mléko. Míchám asi 10 minut. Poté sejmu z vařiče a přidám koření a nastrouhané sýr a ještě jednou vše důkladně zamíchám.
5. Ve velké míse promíchám těstoviny, sýrovou směs, slaninu a květák. Nasypu do zapékací mísy, posypu strouhankou a v troubě zapékám 30 - 40 minut.

října 11, 2012

Čokoládové sušenky se slaným karamelem

Den, kdy jsem poprvé ochutnala slaný karamel, si moje chuťové pohárky zapsaly tučně a podtrhly červeně a tento den se pro ně stal památným a nezapomenutelným okamžikem. Všem co ještě tuto delikatesu nevyzkoušeli, doporučuji všeho nechat, vrhnout se do kuchyně a postupovat podle instrukcí níže... :-)  


Čokoládové sušenky se slaným karamelem

Co potřebuji: (cca 10 sušenek)

Na sušenky:
360 g oblíbené tmavé čokolády
3 lžíce másla
2 vejce
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
30 g hladké mouky
1/4 lžičky kypřícího prášku

Na domácí karamelovou omáčku:
200 g cukru
5 lžic vody
2 lžíce másla
2 lžíce smetany

Na slaný karamel: 
200 g másla
150 g krupicového cukru
1,5 lžičky soli


Jak postupuji:

1. Ve vodní lázni rozpustím 200 g čokolády s máslem. Zbytek čokolády nasekám na kousky. V míse rozmixuji do hladka vejce, cukr a vanilku. Přidám mouku, kypřící prášek, vychladlou rozpuštěnou čokoládu a nasekané kousky čokolády. Důkladně promíchám.
2. Troubu předehřeji na 190°C. Na pečící papír si nakreslím kola o průměru asi 4 cm. Mezi jednotlivými koly ponechám větší mezeru, protože sušenky nabydou na velikosti. Lžičkou nabírám směs a opatrně nanáším do předkreslených kol. Vložím do trouby a peču 13 - 15 minut.
3. Domácí karamelovou omáčku si připravím tak, že do kastrolku dám cukr a vodu a umístím na střední plamen. Směs není potřeba míchat, jen jednou za čas pomocí madel se lehce a opatrně promíchne. Cukr postupně mění barvu a tmavne. Ve chvíli kdy je barva jantarově hnědá a ze směsi se začne kouřit, sejmu kastol z vařiče, přidám máslo a smetanu a minutu intenzivně míchám. Směs mohutně bublá a kouří, tak pozor na horkou páru. Takto připravený karamel dám stranou a nechám vychladnout.
4. Máslo, cukr a sůl rozmixuji do hladka, přidám vychladnutý karamel a znova rozmixuji. Každou sušenku potřu slaným karamelovým máslem a přiklopím druhou sušenkou.  

Inspirováno a převzato z Bakers Royale.


října 10, 2012

Tomátová polévka

Recept na tomátovou polévku je převzat od Jamieho Olivera a rozhodně stojí za vyzkoušení. I přesto že většinou spíše upřednostňuju sladší rajčatové polévky nebo omáčky, tahle lehce kyselejší verze mě překvapivě taky dost chutnala.


Tomátová polévka

Co potřebuji:

10 zralých rajčat
1 litr kuřecího vývaru
1 mrkev
1 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
2 žloutky
6 lžic smetany
1 lžíce červeného vinného octu
Hrst čerstvých bazalkových listů


Jak postupuji:
1. Ve větším hrnci rozehřeji olej, přidám na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nahrubo nakrájenou mrkev. Za stálého míchání restuji 10 minut. 
2. Z rajčat vyříznu zbytek od stopky a z druhé strany do kříže naříznu slupku. Vložím do hrnce s vařící vodou na 30 sekund, poté vytáhnu a přemístím do mísy se studenou vodou a rajčata oloupu a nakrájím na kostky.
3. Nakrájené rajčata přidám do hrnce s mrkví a cibulí a za průběžhého míchání vařím 20 minut.
4. V hrníčku rozmíchám žlouky, smetanu a ocet. K rajčatům přidám vývar, listy bazalky, žloutkovou směs a vařím dalších 15 minut. Poté ručním mixérem rozmixuji.
5. Podávám s bagetou s rozpuštěným sýrem a karamelizovanou cibulkou.

října 07, 2012

Mexický hamburger a cibulové kroužky

Vylepšená americká klasika k nedělnímu obědu... A proč by vlastně ne? :-)


Mexický hamburger a cibulové kroužky

Co potřebuji: (na 2 hamburgry)

2 bulky
200 g mletého masa
1 stroužek česneku
Pepř, sůl
1 lžička hořčice
2 vejce
4 lžíce strouhanky
4 lžíce másla
3 listy salátu, natrhaný
1 rajče, nakrájené na kolečka
1 červená cibule, nakrájená na kolečka
4 lžičky majonézy
Hrst nachos

Na salsu:
1 malé rajče, nakrájené na kostečky
1 lžičku chilli
1 lžíci citronové šťávy
1 lžíci sušené bazalky
1 lžíci vymačkané zázvorové šťávy

Na cibulové kroužky:
1 bílá cibule
100 g hladké mouky
250 ml piva
1 bílek
100 g tuku na fritování


Jak postupuji:

1. Bílou cibuli nakrájím na větší kolečka. V míse smíchám mouku, pivo, 1 vejce a špetku soli. Promíchám a nechám 15 minut stát. Poté vyšlehám bílek a opatrně ho promíchám se směsí. Cibulové kroužky obalím a smažím na na oleji. Po osmažení nechám okapat na papírové útěrce.
2. Salsu si připravím pečlivým promícháním všech surovin.
3. Česnek nakrájím na drobno a prohnětu s mletým masem, hořčicí, 1 vejcem a strouhankou. Podle chuti opepřím a osolím. Maso usmažím na másle z obou stran.
4. Bulky rozříznu a lehce je opeču. Spodní vrstvu namažu majonézou a postupně dávám cibulové kroužky, maso, rajčata, salát, červenou cibuli, nachos se salsou a přikryji vrchní vrstvou bulky.


října 05, 2012

Blumy obalené v cukrové strouhance

Už to nemůže být jednodušší a přitom je to pořád děsně dobré... co víc chtít :-)


Blumy obalené v cukrové strouhance

Co potřebuji:

7 blum
Půlka toustového chleba
3 lžíce hnědého cukru
1 bílek
Vanilková zmrzlina k podávání


Jak postupuji:

Předehřeju troubu na 190°C. Z toustového chleba odříznu okraje. Nalámu na menší kousky a rozmixuji v mixéru potravin na strouhanku. Strouhanku dám na pánev a za stálého míchání opékám, dokud chleba nezhnědne. Přidám cukr a míchám, dokud se nerozpustí. Bílek prošlehám. Blumy obalím v bílku a strouhance a dám do pekáčku (pánve, zapékací mísy) na 20 minut do trouby. Podávám teplé s vanilkovou zmrzlinou.

října 01, 2012

Čokoládový dort s karamelizovanými fíky

Čokoládové dorty u nás doma frčí. Ujala se tradice, že každý rok na narozeniny mého drahého spolustrávníka se jeden musí upéct. Do narozenin sice daleko, ale v rámci tréninku a porušení běžných zvyklostí, jsem upekla jeden jen tak... Všude se teď na mě smějí fíky, tak jsem je přeměnila do karamelizované podoby a obdržely čestné místo na vrcholu dortu.



Čokoládový dort s karamelizovanými fíky

Co potřebuji: (na 4 pláty o průměru 18 cm)

450 g hladké mouky
350 ml vody
50 g kakaa
190 g másla, nakrájeného na kostky + na vymazání
1,5 lžičky jedlé sody
500 g krupicového cukru
3 vejce
190 ml podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládový krém:
120 ml smetany na šlehání
250 g hořké čokolády
70 g másla

Na karamelizované fíky:
5 fíků
2 lžíce másla 
1 lžíce citronové šťávy 
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce javorového sirupu


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 160°C. Do kastrolku naliji vodu, přidám máslo a kakao a za stálého míchání zahřívám, až se máslo rozpustí. Ve velké míse elektrickým šlehačem smíchám mouku, jedlou sodu a cukr s rozehřátou směsí. Poté přidám vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a znovu vše promíchám.
2. Těsto rozdělím na 4 díly. Formu vymažu a vyložím pečícím papírem. Každý plát peču asi 40 minut. Špejle musí zůstat po zabodnutí do středu plátu suchá a čistá.
3. Čokoládový krém si připravím tak, že na vodní lázni zahřeju smetanu s čokoládou a máslem. Až se vše rozpustí, promíchám a sundám z plotny. Nechám vychladnout.
5. Karamelizované fíky si připravím tak, že jednotlivé fíky rozřežu na čtvrtiny, pokapu citronovou šťávou a obalím v cukru. Na pánvi rozehřeji máslo, přidám sirup a fíky a opekám z každé strany asi 2 minuty.
6. Jednotlivé pláty dortu mažu čokoládovým krémem, na vrchní vrstu nanesu krém a poskládám fíky.

(Na recept na čokoládový dort jsem se inspirovala ve skvělé kuchařce Deník Dity P.)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...