září 28, 2012

přeDÝNĚováno

Momentálně se to všude dýňovými recepty jenom hemží, tak abych šla s proudem přispěju i já s trouchou té dýně do virtuálního dění. Polévka, slaný koláč a hlavní jídlo - když jsem svému milovanému spolustrávníkovi oznámila, že tohle všechno bude s dýní, vypadalo to, že odejde na oběd do nejbližší hospody... Neodešel, ochutnal, neodolal a dýni se nakonec za prachbídné očekávání musel omluvit... :-)  




Dýňová polévka

Co potřebuji:
2,5 kg dýní
2 cibule
4 česneky
1,5 litru kuřecího vývaru
1 lžíce zázvoru
1 lžíce chilli
3 lžíce mascarpone
Rozdrcený růžový a černý peř


Jak postupuji:

1. Troubu si předehřeji na 200°C. Vložím dýně položené na zapékací míse a peču zhruba hodinu, dokud nezměknou.
2. Rozehřeji máslo v pánvi a přidám česnek a cibuli a míchám.
3. Přidám dýni, vývar, chilli a zázvor. Přivedu k varu a vařím 15 minut. Přidám mascarpone a umixuji polévku do hladka.



Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

Co potřebuji:

180 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1 vejce
špetka soli
6 cibulích, nakrájených na tenké plátky
1 lžíce olivového oleje
50 g hnědého cukru
1/2 menší dýně, nakráhené na malé kostičky
100 g sýru z modrou plísní
4 lžíce smetany na šlehání
Šalvěj
Pepř


Jak postupuji:

1. V míse smíchám mouku, máslo, vejce a sůl. Prsty zpracuji na těsto. Zabalím do potravinové fólie a minimálně na půl hodiny dám do ledničky.
2. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli. Opékám, dokud nezesklovatí. Poté přisypu cukr a za stálého míchání opékám zhruba 15 minut, odstavím z vařiče.
3. Předehřeji troubu na 200°C. Dýni dám do zapékací mísy, posolím, opepřím a dám na 30 minut do trouby.
4. Těsto rozválím na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Zatížím fazolemi na pečícím papíru a peču v troubě 15 minut. Poté fazole s pečícím papírem odstraním a dopékám ještě 5 minut.
5. Ve větší míse smíchám dýni, cibule, sýr rozdrobený na hrubo, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs naliji na předpečené těsto a dám do trouby na 30 minut.


Kuřecí stehna s dýní, bramborami a tymiánem

Co potřebuji:

2 kuřecí horní stehna
4 velké brambory, oškrábané a nakrájené na tenké kolečka 
Půlka menší dýně, nakrájená na menší kousky
3 lžíce sušeného tymiánu
2 stroužky česneku
Hrst vlašských ořechů, nasekaných na hrubo
50 g nivy
Máslo na vymazání formy
4 lžíce mléka
Hrst kuliček černého a růžového pepře, rozdrcené hranou nože


Jak postupuji:

Předehřeji troubu na 190°C. Pečící formu vymažu máslem. Vyskládám brambory a dýni. Přidám prolisovaný česnek a tymián. Na brambory položím kuřecí stehna, která posypu pepřem a do pekáčku na závěr ještě přidám na kousky nakrájenou nivu a ořechy. Zaliji mlékem, přikryji alobalem a dám péct do trouby na hodinu a půl. Poté alobal odstraním a peču ještě tak dlouho, dokud stehno nezhnědne.


září 27, 2012

Čokoládové marshmallow se zmrzlinou a pistáciemi

Kdysi dávno jsem si v Mark & Spencer koupila marshmallow a leželo mi ve skřini tak dlouho, dokud jsem nenarazila na tento recept v časopise Delicious.


Čokoládové marshmallow se zmrzlinou a pistáciemi

 Co potřebuji:

250 ml smetany na šlehání
180 g kvalitní čokolády, nalámané
1 lžíce kakaového prášku
100 g marshmallow
Vanilková a čokoládová zmrzlina
50 g pistácií


Jak postupuji:

Smetanu dám do menšího kastrůlku a přivedu k varu. Sundám z vařiče. Přidám čokoládu a kakao a vymíchám do hladka. Vrátím na menší plamen, přidám marshmallow a míchám, dokud se nerozpustí. Podávám s kopečky zmrzliny a posekanými pistáciemi.

září 26, 2012

Zázvorování

Tak dlouho kolem mě lítaly bacily, až se rozhodly, že se na nějaký čas zabydlí i u mě doma. A protože nemám ráda nezvané hosty, nasadila jsem těžký kalibr v podobě zázvoru... Strávila jsem večer zabalená v peřině s kočkou na klíně, díváním se na oblíbené seriály, usrkáváním jablečno-pomerančovo-zázvorového moštu a k tomu jsem přikusovala zázvorové sušenky a když jsem si odmyslela tekoucí nos a bolavý krček, tak mě to vlastně i bavilo...:-)



Kořeněný jablečný mošt se zázvorem a pomeranči

Co potřebuji:

1 l jablečného moštu
Štáva z 5 pomerančů + plátky pomeranče na ozdobu
1 lžička hnědého cukru
5 celých hřebíčků
2 lžíce mleté skořice
5 semínek kardamonu
Čerstvý zázvor


Jak postupuji:

Zhruba 5 cm dlouhou část zázvoru oškrábu a na jemno nastrouhám do misky. Do hrnce naliji mošt, pomerančovou šťávu a dám koření. Nastrouhaný zázvor mezi prsty pomačkám a vyždímu do hrnce. Vařím asi 15 minut. Podávám s plátky pomeranče a plátky zázvoru.
 

Zázvorové sušenky

Co potřebuji:

390 g hladké mouky
½ lžička soli
¾ lžičky kypřícího prášku
2 lžíce zázvoru
1 lžíce skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
¼ lžičky hřebíčku
120 g másla při pokojové teplotě
100 g krystalového cukru
1 vejce
160 ml melasy


Jak postupuji:

Ve velké míse smíchám mouku, sůl, kypřící prášek a koření. V další míse rozmixuji máslo a cukr. Přidám vejce, moukovou směs a melasu. Těsto zpracuji a dám do lednice na 2 hodiny. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto vyválím, vytvaruji na příslušný tvar (já použila razítko na sušenky HOME-MADE, které jsem koupila zde). Peču 12 minut. Sušenky jsou nejlepší pár dní uležené.


září 25, 2012

Karamelizované hrušky s mascarpone

Slovo "karamelizované" na mě působí stejně jako zvonek na Pavlovovy psy - okamžitě začnu slintat :-) A co teprve když se k tomu přidají hrušky a mascarpone... slint, slint... 


Karamelizované hrušky s mascarpone

Co potřebuji:

1 velká hruška
250 g mascarpone
1 lžička moučkového cukru
1 lžíce másla
4 lžičky javorového sirupu
¼ lžičky kardamonu
1 lžička skořice
3 lžíce citronové šťávy
Nasekané pistácie


Jak postupuji:

Promíchám mascarpone s cukrem. V rendlíku rozpustím máslo, přidám javorový sirup, 2 lžíce citronové šťávy, kardamon, skořici a promíchám. Chvilku vařím. Hrušku umyji, zbavím jádřince, (oloupu), pokapu zbytkem citronové šťávy a dám vařit do sirupu z každé strany na 8 - 10 minut.
Podávám s mascarpone a nasekanými pistáciemi.


září 24, 2012

Švestkyjáda

Při návštěvě rodičů jsem ukořistila pár švestiček ze zahrádky. V mé rodné hroudě má většina švestek jasně daný osud - do sudu, vykvasit, vypálit a nakonec jsou zkonzumovány a to již samozřejmě v kapalném stavu. Já nejsem žádný velký fanoušek tekutých švestek, zato miluju švestková povidla (zvlášť taková pikantní jako v prvním receptu) a švestkové koláče.   


Kuřecí paličky s pikantní švestkovou omáčkou

Co potřebuji:

8 kuřecích paliček
100 g anglické slaniny

Na marinádu:
1 lžíce medu
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce mletého zázvoru
1 stroužek česneku, prolisovaný

Na švestkovou omáčku:
20 švestek, odpeckovaných, rozkrojených na čtvrtiny
50 g hnědého cukru
1 lžíce mletého chilli
1 lžíce mletého zázvoru


Jak postupuji:

1. V míse si připravím marinádu smísením všech surovin a vložím do ní kuřecí paličky na nejméně půl hodiny.
2. Předehřeji troubu na 200°C. Poté paličky obalím anglickou slaninou, vložím na pekáč a poliji zbytkem marinády a podliji trochou vody. Peču, dokud nejsou paličky do zlatova (cca 1,5 hodin).
3. Švestkovou omáčku si připravím tak, že na rozpálené pánvi půl hodiny za občasného míchání vařím švestky s cukrem a kořením.


Galetka se švestkami a pomerančovou kůrou

Co potřebuji:

Na těsto:
1,5 lžičky suchého droždí
½ hrníčku vlažné vody
2 lžíce a ¼ lžičky cukru
1 vejce, při pokojové teplotě, rozbité
290 g celozrnné mouky
25 g mandlového prášku
½ lžičky soli
60 g másla při pokojové teplotě

Na náplň:
8 velkých švestek, odpeckované, na plátky
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce nakrájených ořechů
Kůra z jednoho velkého pomeranče
½ lžičky vanilkového extraktu
¾ lžičky skořice
25 g mandlového prášku
1 vejce rozbité ve lžičce mléka a rozmícháné


Jak postupuji:

1. Rozmíchám droždí ve vodě. Přidám ¼ lžičky cukru a nechám směs 5 minut stát. Poté rozbiju vejce.
2. Smíchám mouku, cukr a sůl ve větší míse. Přidám máslo a prsty zpracuji. Přidám droždí. Rozmíchám, přesunu na pomoučenou plochu a zpracuji na těsto. Obalím potravinovou fólií a dám do lednice na 2 hodiny.
3. Smíchám švestky, cukr, kůru, ořechy, vanilkový extrakt a ½ lžičky skořice ve větší míse.
4. Rozdělím těsto na dva díly a nechám 5 minut odležet. Těsto rozválím na kola. (Těsto je hodně lepkavé, takže to chce trpělivost a mouku :-)
5. Mandlový prášek nasypu na těsto 3 cm od okraje. Umístím ovocnou směs. Okraje těsta ohnu směrem do středu. Umístím na pečícím papíře na 45 minut do ledničky (pomáhá to galetce držet tvar). Předehřeji troubu na 180°C.
6. Vytáhnu galetku z lednice. Okraje těsta potřu vejcem s mlékem. Posypu cukrem a zbytkem skořice. Peču asi hodinu, dokud ovoce nebublá a okraje nejsou upečeny do zlatova.

září 23, 2012

Krémová polévka ze žlutých cuket, brambor a bazalky

Poslední využití žlutých cuket, kterými jsem byla zásobovaná přímo ze zahrádky mých drahých rodičů... 


Krémová polévka ze žlutých cuket, brambor a bazalky

Co potřebuji:

1 větší žlutá cuketa
6 velkých brambor
3 snítky bazalky
1,5 l drůbežího vývaru
5 lžic másla
1 cibule
5 lžic mouky
150 ml smetany na šlehání
Pepř


Jak postupuji:

1. Cuketu oškrábu a nakrájím na hrubo. Brambory oškrábu a nakrájím na kostičky.
2. V hrnci rozpustím máslo, přidám na jemno nakrájenou cibuli a vařím, dokud cibule nezesklovatí. Poté zasypu moukou a míchám. Na jíšku postupně liji studený vývar a pečlivě míchám.
3. Přidám cuketu, brambory a lístky bazalky. Vařím, dokud nejsou brambory měkké. Poté odstavím z vařiče, naliji smetanu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka.
4. Podávám s čerstvě namletým pepřem a lístky bazalky.


září 21, 2012

Levandulová limonáda

Když přijde taková zima, že ráno při čekání na autobus se i navzdory třem vrstvám oblečení klepete zimou, nastává ten pravý čas na vzpomínání na letní dovolenou. Naše letní dovolená byla zbarvená do fialova a provoněná levandulí... no, není těžké uhodnout, kdepak jsme to asi byli :-) V jižní Francii jsme z větších měst navštívili Marseille, Avignon, Saint-Tropez a Cannes, nádherné městečka Roussillon a Gordes se známou katedrálou Notre-Dame de Sénanque. Nenechali jsme si ujít ani cestu kolem kaňonu řeky Verdon, která naskýtala úchvatné výhledy. Jižní Francie je krásná a má své kouzlu. Bohužel tohle zjistilo už tolik lidí, že v letních měsících není možné si tu krásu a kouzlu vychutnat bez přítomnosti miliónu dalších turistů. Na druhou stranu na konci června a v červenci kvetou levandule a jet do Provance a nevidět rozkvetlé levandulové pole by byl skoro hřích... 



Levandulová limonáda

Co potřebuji:

60 g sušené levandule na vaření
1 hrneček krupicového cukru
10 citrónů (cca 400 ml vymačkané citronové šťávy)


Jak postupuji:
Ve 400 ml vroucí vody rozpustím cukr, poté nasypu levanduli a nechám 15 minut luhovat. Poté scedím a levandulový čaj nechám vychladnout. Přidám citronovou šťávu, a tři hrnečky vody. Podávám s kostkami ledu.
(Cukr a vodu přidávám podle chuti. Já v závěrečné fázi doslazovala a dolévala vodu, takže množství v receptu je ve výsledku vlastně orientační.) :-).



září 17, 2012

Květáková sýrová polévka

Další z variací na téma zeleninová polévka s rozpuštěným sýrem... Nemůžu si pomoct, já je prostě miluju a ne a ne se jich přejíst...



Květáková sýrová polévka

Co potřebuji:

2 menší květáky
3 lžíce másla
1 červenou cibuli
2 stroužky česneku
2 velké brambory
1,5 l kuřecího vývaru
200 g tvrdého sýra (2 druhy oblíbených sýrů, nastrouhaných nahrubo)
Pepř, petržel


Jak postupuji: 

1. Ve velkém hrnci rozehřeji máslo, přidám na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Vařím a míchám zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. 
2. První květák rozeberu na malé růžičky, brambory oškrábu a nakrájím na kostičky. Brambory, květák a vývar přidám do hrnce. Vařím, dokud květák není měkký. 
3. Mezitím si druhý květák oberu na růžičky a uvařím do měkka ve vroucí vodě.
4. Polévku rozmixuji ručním mixérem dohladka. Naliji do žáruvzdorných misek, přidám několik růžiček květáku a posypu sýrem.
5. Misky vložím do mírně předehřáté trouby a zapékám 2-3 minuty nebo dokud se sýr nezačne rozpouštět. Vytáhnu z trouby, posypu petrželkou a čerstvě namletým pepřem. 




září 12, 2012

Mini pizza s masovými kuličkami

Příběh o spojení milované pizzy a milovaných masových kuliček do pomilováníhodného jídla... 



Mini pizza s masovými kuličkami

Co potřebuji: (na 9 mini pizz)

300 g hladké mouky
1,5 lžíce suchého droždí
1 lžíce kypřícího prášku
2,5 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 lžíce sušené bazalky + hrst čerstvých bazalkových lístků
2 lžíce sušeného oregána + hrst čerstvých oregánových lístků
400 g krájených rajčat v plechovce
500 g hvězího masa
1 lžíce papriky
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce sušené petrželky
250 g mozzarely
50 g parmazánu


Jak postupuji:

1. Smíchám mouku, droždí a kypřící prášek v míse. Přidám 1,5 lžíci olivového oleje a 170 ml vroucí vody, dobře promíchám. Těsto hnětu zhruba 10 minut, dokud není hladké. Dám do čisté mísy, přikryji ručníkem a na teplém místě nechám stát aspoň 20 minut.
2. Na pánvi zahřeji lžíci olivového oleje, přidám 1 stroužek prolisovaného česneku, rajčata a sušenou bazalku a oregáno. Vařím 20 minut.
3. Předehřeji troubu na 170°C. S těsta vyválím menší kola, okraje lehce zmáčknu.
4. V míse smíchám maso, papriku, petržel a zbytek prolisovaného česneku a vytvaruji kuličky. Smažím je v pánvi na rozpáleném slunečnicovém oleji 2 - 3 minuty. Poté je dám do zapékací míse a v troubě dopékám 15 minut.
5. Zvýším teplotu na 220°C. Na těsto nanesu omáčku, dám 2 nebo 3 masové kuličky a na kousky natrhanou mozzarelu. Peču 20 minut nebo dokud nejsou okraje do zlatova.
6. Podávám s lístky bazalky a oregána a na hrubo nastrouhaným parmazánem.



září 06, 2012

Čokoládovo-mandlový crumble s jablky a lesními plody

Crumble je vlastně drobenkový koláč s ovocem bez těsta. Já drobenku miluju. Když jsem byla malá a moje máma pekla koláč s drobenkou, chodila jsem vždycky nenápadně užírat...:-) Drobenka v tomto receptu kromě základních surovin mouky, másla a cukru obsahuje navíc čokoládu a mandle, takže vynikající drobenka se rázem promění na famózní drobenku a v kombinaci s jablky a lesními plody... no prostě dokonalost sama.



Čokoládovo-mandlový crumble s jablky a lesními plody

Co potřebuji:

4 větší zelené jablka
1 lžíce citronové šťávy
250 g směsi lesních plodů (mražených nebo čerstvých)
100 g třtinového cukru
4 - 5 hřebíčků
1 lžíce zázvoru
100 g marcipánu
Vanilková zmrzlina k podávání

Na mandlový crumble:
200 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
250 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
80 g nakrájených mandlí
1 lžíce skořice
100 g kvalitní hořké čokolády, posekané


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 200°C. Na crumble dám mouku a máslo do mísy a zpracuji prsty. Přidám cukr, mandle skořici a čokoládu a dám stranou.
2. Jablka oloupu a nahrubo nakrájím do koláčové formy s vyšším okrajem (průměr 29 cm). Promíchám s citronovou šťávou, skořicí, zázvorem a nadrceným hřebíčkem. Poté přimíchám ostatní ovoce a cukr.
3. Na ovocnou vstvu nahrubo nastrouhám marcipán a nakonec nasypu směs na crumble.
4. Peču 45 minut, dokud není vrstva do zlatova a ovoce nebublá. Nechám stát 5 minut a poté podávám se zmrzlinou.



Borůvkové knedlíky s tvarohem, mandlemi a borůvkovou omáčkou

Prázdniny, léto, chata, slunce, voda a nejlepší tvarohové ovocné knedlíky od maminky... to byly časy... aspoň že ty vzpomínky v nás zůstávají a nemůže je nikdo vzít.



Borůvkové knedlíky s tvarohem, mandlemi a borůvkovou omáčkou

Co potřebuji: (na cca 15 knedlíků)

2 měkké polotučné tvarohy (v alobalu)
1 hrníček polohrubé mouky
1 lžíce olivového oleje
6 lžic mléka
2 hrníčky borůvek
80 g opražených nasekaných mandlí
80 g tvrdého tvarohu
80 g moučkového cukru


Jak postupuji:

1. Ve větší míse smíchám mouku, tvaroh, olej a 2 lžíce mléka a prsty zpracuji na hladké těsto. Z těsta postupně tvaruji knedlíky a plním borůvkami. Část borůvek nechám na omáčku.
2. Knedlíky vhodím do vroucí vody, opatrně promíchám a vařím asi 5 minut.
3. Borůvkovou omáčku si připravím tak, že do rendlíku nasypu zbytek borůvek, mléka a dvě lžíce cukru a na mírném ohni za stálého míchání přivedu k varu.
4. Knedlíky podávám s nastrouhaným tvrdým tvarohem, cukrem, mandlemi a borůvkovou omáčkou.



září 05, 2012

Mexická tortilla

Tohle je ideální recept na rychlou, chutnou a snad i zdravou večeři. :-).



Mexická tortilla

Co potřebuji:

6 tortill
1 avokádo, nakrájené na kostičky
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka bílých fazolí
10 cherry rajčat, přepůlené
1 červená cibule, nakrájená na drobno
1 lžíce chilli
3 vejce
1 lžíce dijónské hořčice
2 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce olivového oleje
Pepř, petržel


Jak postupuji:

1. Vejce si uvařím na tvrdo. Zálivku si připravím tak, že ve sklenici promíchám ocet, olej a hořčici.
2. V míse smíchám rajčata, avokádo, cibuli a scezené fazole. Přeliji zálivkou, opepřím a přidám chilli koření.
3. Vejce nakrájím na osminy a přidám do salátu. Posypu čerstvě nasekanou petržel.
4. Touto připravenou směsí plním tortilly, které jsem si předtím podle návodu rozpekla v troubě.




září 04, 2012

Kuřecí prsa s grenadinou a batáty

Tenhle recept vypadá tak trochu exoticky, některé suroviny jsem použila vůbec poprvé v životě, ale mé obavy - co z toho proboha jenom vznikne - se ukázaly být liché, protože jídlo bylo naprosto fantastické a stojí za vyzkoušení. Já jsem ho určitě nedělala naposledy.


Kuřecí prsa s grenadinou a batáty v hroznové šťávě

Co potřebuji:

5 stroužků česneku
1 lžíce chilli
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce kurkumy
2 kuřecí prsa
2 lžíce olivového oleje
Snítek tymiánu
1 červená cibule
200 ml hroznové šťávy
3 lžíce grenadiny
200 g bílých fazolí
300 ml kuřecího vývaru
2 sladké brambory (batáty), oškrábané a nakrájené na kostičky


Jak postupuji:

1. Do malé mísy si prolisuji stroužky česneku a smíchám s chilli. V talíři promíchám mouku a kurkumu a obalím kuřecí prsa. Rozehřeji olej na pánvi, prsa opékám z každé strany 5 minut a poté dám stranou.
2. Do pánve dám česnek s chilli a chvíli povařím. Pak přidám na drobno nakrájenou cibuli a tymián. Vařím 5 minut. Naliji hroznovou šťávu. Když se začne vařit, přidám grenadinu.
3. Fazole sliji a přidám společně s batáty do pánve. Nakonec naliji kuřecí vývar, vrátím prsa zpátky do pánve, pánev přiklopím pokličkou a vařím 30 minut. (Prsa musí být celá ponořená ve směsi, pokud tomu tak není naliji trochu vody). Podávám s čerstvě nasekanou petrželkou.


září 03, 2012

Sangria

Ke každému správnému létu patří sangria. A protože léto se nezadržitelně chýlí ke konci, honem rychle jsem si poslední prázdninový víkend tuto dobrotu připravila.


Sangia

Co potřebuji:

1 velký pomeranč
2 citrony
2 limetky
3 zelená jablka
500 ml červeného suchého vína
250 ml pomerančového džusu
150 ml zázvorového tonicu
50 ml světlého rumu


Jak postupuji:

Citron, limetky a pomeranč si nakrájím na tenké plátky, jablka nakrájím na osminy. Víno, džus, tonic a rum promíchám ve velké karafě a přidám ovoce. Podávám vychlazené.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...