srpna 28, 2012

Tarte flambée

Chlebová pizza s lahodnou cibulovou omáčkou, pečenými cherry rajčátky, rukolou, vejcem a slaninou se skvěle hodí jako výborná večeře.


Tarte flambée s vejcem a cibulovou omáčkou

Co potřebuji:

100 g cibulové omáčky (recept zde)
2 vejce
500 g směsi na selských chléb (prodává se v Lídlu)
2 hrsti rukoly
200 g cherry rajčátek
150 g slaniny


Jak postupuji:

Troubu předehřeji na 190°C. Směs na selský chléb promíchám s vodou, zpracuji těsto a nechám stát na teplém místě (podle návodu). Těsto rozdělím na dvě části, z každé části si na pomoučené ploše rukou vytvořím placku zhruba 0,5 centimetrů tlustou. Celou plochu kromě středu potřu cibulovou omáčku, do středu opatrně vliji rozklepnuté vejce. Na cibulovou omáčku dám plátky slaniny a cherry rajčátka. Vložím do trouby a peču zhruba 40 minut. Po vytáhnutí z touby posypu rukolou, nakrájím a podávám.

Noky s bazalkovým pestem a brokolicí

Brokolice, ořechy a sýr s modrou plísní je ověřená kombinace, která se k sobě perfektně hodí. Tento recept je navíc krásně provoněn bazalkou.  



Noky s bazalkovým pestem a brokolicí

Co potřebuji:

100 g bazalkového pesta (recept zde)
1 brokolice, nakrájená na malé růžičky
200 ml smetany na šlehání
500 g noků
Trochu vlašských ořechů, nakrájených na menší kousky


Jak postupuji:

Troubu předehřeji na 180°C. Uvařím brokolici. Noky vhodím do vroucí vody a scedím, až vyplavou na hladinu. V zapékací míse smíchám pesto, noky a brokolici a zaliji smetanou. V troubě zapékám zhruba 20 minut. Po vytažení posypu vlašskými ořechy a podávám.


srpna 26, 2012

Brusinková vodka

Příprava brusinkové vodky je jednoduchá a rychlá a v míchaných koktejlech bude nejenom dobře chutnat, ale i skvěle vypadat. V kombinaci s jablečným a pomerančovým džusem a zázvorovým tonicem je opravdu delikátní.  


Brusinková vodka

Co potřebuji:

150 g brusinek
50 g krupicového cukru
Kůra z menšího pomeranče
500 ml finské vodky


Jak postupuji:

Do kastrůlku nasypu brusinky a přidám cukr a trochu vody. Na menším ohni vařím, dokud se cukr nerozpustí a brusinky nepustí šťávu. Kůru vytáhnu, brusinky dám do skleněné nádoby, zaliji vodkou a nechám vychladit. Po vychladnutí naliji do uzaviratelných láhví a uložím do lednice.


Koktejl z brusinkové vodky

Ve velké skleněné karafě smíchám 200 ml brusinkové vodky, 250 ml jablečného džusu, 250 ml pomerančového džusu a 100 ml zázvorového tonicu. Přidám několik kostek ledu, promíchám a podávám.


Salsy, dipy, pesta...prostě omáčky

Tři omáčky, které stojí za vyzkoušení, protože chutnají skvěle a jejich příprava je sympaticky jednoduchá. Na konci článku jsou uvedeny odkazy na recepty, ve kterých jsem omáčky použila. 



Bazalkové pesto s gorgonzolou

Co potřebuji:

100 g sýra s modrou plísní (např. gorgonzola)
30 četsvých bazalkových listů
60 g vlašských ořechů
9 lžic olivového oleje
1 cibule, na drobno pokrájená
Pepř, sůl

Jak postupuji:

V hmoždíři nejdříve utřu bazalkové lístky, přidám cibuli, ořechy, sýr a nakonec postupně přilévám olej, dokud nevznikne tužší pasta. Dokořením. 


Rajčatová salsa

Co potřebuji:

3 velké rajčata, nakrájené na malé kostičky
1 cibule, na drobno nakrájená
5 bazalkových listů
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžíce červeného vinného octa
Pepř
malý kousek chilli papričky (podle chuti)

Jak postupuji:

Do mixéru potravin dám všechny suroviny kromě rajčat a promixuji. Nakonec vmíchám kousky rajčat a salsa je hotová.


Cibulová omáčka

Co potřebuji:

6 velkých červených cibul
2 stroužky česneku
50 g třinového cukru
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
250 ml červeného vína
70 ml červeného vinného octa
2 lžíce oleje
Pepř

Jak postupuji:

1. Cibuli si nakrájím na tenké proužky. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli a prolisované stroužky česneku a dobře promíchám. Přidám cukr, tymián, pepř a půl šálku vody. Pánev přikryji, stáhnu plamen a vařím 30 minut, dokud se voda nevypaří.
2. Poté do pánve přiliji ocet a víno a vařím ještě 20 minut.


Rajčatová salsa se skvěle hodí k nachos. Cibulovou omáčku jsem použila na tarte flambée (recept zde) a bazalkové pesto na zapečené noky s brokolicí a smetanou (recept zde).



srpna 25, 2012

Marcipánové muffiny z lesa

Muffiny narozeny v mechu a kapradí... no, vlastně ne, narodili se v kuchyňské troubě, ale přece jenom to zní o dost přízemněji... :-)



Muffiny s lesními plody a marcipánem

Co potřebuji (na 12 muffinů):

185 g másla
170 g krupicového cukru
2 vejce
110 g hladké mouky
175 ml mléka
100 g marcipánu, na hrubo nastrouhaného
100 g malin
100 g borůvek
100 g brusinek

Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 180°C. Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky.

2. Rozmixuji máslo s cukrem. Postupně do směsi přimíchávám vejce, mouku a mléko. Nakonec přidám marcipán a ovoce a opatrně promíchám.

3. Takto připravenou směs rozdělím do forem a peču 35 minut. Poté troubu vypnu a muffiny v ní ještě nechám 5 minut chladnou.


srpna 23, 2012

Pasticcio zapečené bešamelem

 Jednoduché a rychlé jídlo, které je vlastně něco mezi boloňskými těstovinami a lasagnemi. 


Pasticcio zapečené bešamelem

Co potřebuji:

400 g těstovin kolínek
500 g mletého hovězího masa
1 cibuli, nakrájenou na drobno
400 g nakrájených rajčat v plechovce
2 lžíce rajského protlaku
4 lžíce oleje
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce cukru
1 lžíce oregana
1 lžíce petrželky
1 kousek skořice
4 lžíce parmazánu, na drobno nakrájeného
Sůl, pepř

Na bešamel:
6 lžic másla
75 g mouky
4 šálky mléka
8 lžic parmazánu
4 vejce
1/4 lžičky muškátového oříšku


Jak postupuji:
1. V pánvi rozehřeji olej, na kterém orestuji cibulku a přidám mleté maso. Maso dusím 10 minut a současně rozmělňuji vařečkou.
2. Přidám rajčata, protlak, petržel, oregáno, cukr, worcesterskou omáčku a celý kousek a skořice  a vše přivedu k varu. Nechám 30 minut probublávat. Opepřím a osolím.
3. Připravím si bešamel: v kastrůlku nechám rozpustit máslo, přidám mouku a 1 minutu míchám. Poté za stálého míchání přidávám mléko. Pokračuji v míchání, dokud omáčka nezhoustne. Poté odstavím z plotny a vmíchám sýr, vejce, sůl, pepř a muškátový ořech.
4. Troubu předehřeji na 180°C. V zapékací míse smíchám uvařené těstoviny s masovou směsí, tu pak zaliji bešamelem a posypu strouhaným sýrem. Peču 30 - 45 minut, dokud povrch nezezlátne.  

Broskvové řezy s pudinkovým krémem

Křupavé marcipánové těsto, hustý pudink, broskve posypané ořechy... není šance, aby tyto řezy nechutnaly výborně... 


Broskvové řezy s pudinkovým krémem a ořechy

Co potřebuji:
Na těsto:
300 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku
100 g marcipánu
100 ml mléka
100 ml slunečnicového oleje
150 g polotučného tvarohu
75 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Špetka soli

Na obložení:
1 konzerva broskví
2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
80 g moučkového cukru
750 ml mléka
500 g zakysané smetany
75 g vlašských ořechů


Jak postupuji:

1. Mouku smíchám ve větší míse s kypřícím práškem. Přidám olej, mléko, tvaroh, vanilkový i moučkový cukr, špetku soli a nakonec na hrubo nastrouhaný marcipán. Těsto rychle zpracuji. Vyválím na pomoučené ploše a vyložím jím plech o rozměru 30 x 40 cm.

2. Broskve nechám na cedníku okapat. Z vanilkových pudinkových prášků, cukru a mléka si připravím hustý pudink a nechám vychladnout.

3. Po vychladnutí zašlehám zakysanou smetanu a naliji na těsto. Broskve si nakrájím na tenké plátky a naskládám je na pudinkový krém. Posypu ořechy na krájenými na čtvrtky.

4. Peču v troubě předehřáté na 180°C 40 minut. 



srpna 21, 2012

Broskvová a malinovo-borůvková jogurtová zmrzlina

Na tropy jsem se připravila řádně a naplnila jsem mrazák zmrzlinou. Moc dlouho ale zásoby nevydržely, protože tahle zmrzlina je naprosto fenomenální.  


Broskvová a malinovo-borůvková zmrzlina

Co potřebuji:

2 zralé větší broskve
80 g malin
80 g borůvek
500 g bílého jogurtu
400 ml smetany na šlehání
50 g moučkového cukru


Jak postupuji:

1. Jogurt nechám v cedníku na útěrce vykapat. Broskev oloupu a nakrájím na kousky a rozmixuji na pyré. Maliny a borůvky smíchám v míse a vidličkou rozdrtím. Šlehačku vyšlehám a přidám do ní moučkový cukr.

2. Připravím si dvě mrazuvzdorné nádoby. Do jedné dáme broskvové pyré, půlku jogurtu a půlku šlehačky a do druhé dáme směs malin a borůvek a zbytek ingrediencí.

3. Vložím do mrazáku a 2x až 3x po dvou hodinách promíchám.

4. Před podáváním vytáhnu na půl hodiny z mrazáku. Zmrzlina se lépe sevíruje a taky jí :-).


Brokolicová polévka s nivou

Moje nejoblíbenější polévka. Je rychle připravená, proto jí dost často po dlouhých pracovních dnech dělám na večeři.


Brokolicová polévka s nivou

Co potřebuji:

2 brokolice
1,5 l drůbežího vývaru
1 stroužek česneku
80 g nivy
80 g tvrdého sýra (eidam, gouda...)
2 stroužky česneku
150 ml smetany na vaření
Pepř, sůl, muškátový oříšek


Jak postupuji:

Brokolici rozeberu na malé růžičky a uvařím ve vývaru. Přidám rozlisovaný česnek, na hrubo nastrouhanou nivu a sýr a celou směs rozmixuji. Naliji smetanu, opepřím nastrouhám trochu muškátového oříšku a nechám ještě 5 minut probublávat. Podávám se sýrovo-česnekovou bagetou.


Sýrovo-česneková bageta

Francouzskou bagetu rozkrájím. Prolisovaný stroužek česneku smíchám v menší misce s jedním kouskem taveného sýra a 3 lžícemi na hrubo nakrájeného čedaru. Sýrovo-česnekovou směs nanesu na kousky baget a zapékám 10 minut v předehřáté troubě na 180°C.


Losos s pečenými mrkvemi

 Trocha toho zdravého jedení...


Losos s koprovou čupřinou

Co potřebuji:

2 steaky lososa bez kůže
1 lžíce vinného bílého octa
4 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce kmínu
80 g zakysané smetany deluxe
1 lžíce dijónské hořčice
6 lžic čerstvého nasekaného kopru
1 stroužek česneku
1 menší nakládaná okurka, nakrájená na menší kousky
Štáva z menšího citrónu


Jak postupuji:

1. V hlubokém talířku promícháme ocet, 2 lžíce oleje, kmín a 2 lžíce kopru. Plátky lososa pokapeme citronovou šťávou, vložíme do talířku a směsí potřeme obě strany. Dáme stranou.

2. V malé míse smíchám smetanu, zbytek kopru a hořčici.

3. Na pánvi při nižší teplotě zahřeji olej, dám česnek pokrájený na plátky a vařím 30 sekund. Poté česnek odstraním, zvýším teplotu a vložím lososa.

4. Lososa opékám 4 minuty z jedné strany a 1 minutu z druhé strany (záleží na tloušťce a na tom, jak moc chci lososa propéct).

5. Lososa podávám s koprovou omáčkou a s kousky okurky.


Pečené mrkve s medem a koprem

Co potřebuji:

5 mrkví
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 200°C. Pomocí kartáčku na zeleninu zbavím mrkev nečistot a umyji.

2. Mrkve vložím do pekáčku, zaliji olejem a medem a posypu koprem. Peču 40 minut.

srpna 20, 2012

Tymiánová citronáda s vodkou

Připravila jsem si tento nápoj hnedka zrána a občerstvovala jsem se jím při sobotním vaření a pečení. Byla jsem ve velice povznesené a kreativní náladě, a vůbec nevadilo, že mi všechno padá z ruky, nemůžu nic najít a podobně. Rychlé vystřízlivění ovšem přišlo, když jsem si neopatrným pohybem vylila karafu po půlce kuchyně... Naše kočka se sice netvářila moc nadšeně, když citronádu vylizovala z mokrého kožichu, ale všem člověčím stvořením bude citronáda zaručeně chutnat. :-).


Tymiánová citronáda s vodkou

Co potřebuji:

400 ml čerstvé vymačkané šťávy z pomerančů (asi z 10 citrónů)
150 g cukru
6 snítek tymiánů + další na ozdobu
250 ml vodky


Jak postupuji:

1. Do kastrůlku dám 750 ml vody, přidám cukr a tymián a vařím na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechám vychladit a odstraním tymián.

2. Štávu z citronů, vodku a cukernou vodu promíchám v karafě, ozdobím snítky tymiánu a přidám kostky ledu.


srpna 03, 2012

Čokoládová pavlova s lesními plody

Dort pavlova je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové. Jedno slunečné dopoledne jsem se rozhodla vyzvat Anču k menšímu tanečku. Nakonec se to zvrhlo ve větší taneček, a já tancovala a tancovala a protancovala jsem se až k neuvěřitelně mňamóznímu dortu. Tanec to byl trošku náročnější, ale výsledek stál po všech stránkách za to.



Čokoládová pavlova s rybízem, borůvkami a malinami


Co potřebuji:

10 bílků (při pokojové teplotě)
600 g krupicového cukru
2 lžíce balzamikového vinného octu
5 lžic kakaa
100 g 70% čokolády, na jemno nasekané
500 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání
4 lžíce moučkového cukru
150 g malin
150 g borůvek
250 g rybízu
100 g oblíbené čokolády, na hrubo nasekané (na ozdobu) 


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. V odmaštěné míse ušlehám bílky do polotuha. Po lžičkách přidám krupicový cukr a šlehám, dokud není sníh tuhý a lesklý. Sníh by měl být tuhý tak, že po obrácení mísy dnem vzhůru by měl v míse držet. Pozor však na přešlehání, směs by se mohla začít oddělovat.

2. Opatrně do mísy přidám kakao, čokoládu, ocet a jemně rozmíchám.

3. Na 4 pečící papíry si obkreslím kola o průměru asi 20 centimetrů. Bílkovou směs pomocí lžičky nanesu do kruhů asi 0,5 centimetrů od okraje. Kola nemusí být hladká, naopak se na nich můžou udělat hrbolky a výstupky.

4. Pečící papír dám na plech a strčím do trouby. Okamžitě snížím teplotu na 140°C a peču zhruba 1 hodinu a 15 minut. Troubu během té doby neotvírám.

5. Správně upečená pavlova je po okrajích suchá a křupavá, začíná malinko praskat, ale střed je měkký. Vrátím pavlovu do vypnuté trouby a nechám ji v pootevřené troubě chladit.

6. Mezitím si rozmixuji mascarpone, šlehačku a cukr. 

7. Po vychladnutí, poskládám dort tak, že na podnos nebo talíř dám první vrstvu upečeného kola, na ní dám 1/4 ušlehaného mascarpone a 1/4 ovoce a tak pokračuji. Na vrchní vrstvu ještě nasypu čokoládu.


srpna 02, 2012

Obrácená buchta s mirabelkami

Mirabelky jsou chutí léta a skořice se zázvorem vůní Vánoc. No, není to ideální kombinace?



Obrácená buchta s mirabelkami



Co potřebuji:

2 větší hrsti mirabelek
5 lžic krupicového cukru
8 lžic červeného vína
150 g změklého másla + na vymazání formy
250 ml polohrubé mouky
1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice a 1/4 lžičky mletého hřebíčku, špetka soli
1 lžička jedlé sody
125 ml medu
3 velká vejce
4 lžíce třtinového cukru


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. Mirabelky přepůlíme a vypeckujeme. V pánvi rozehřeji 2 lžíce másla se 3 lžícemi krupicového cukru. Mirabelky opékáme na této směsi 2 minuty z každé strany a poté dáme stranou.

2. Do pánve přidám víno a zbytek krupicového cukru. Vaříme, dokud nevznikne sirup.

3. Koláčovou formu vymažu máslem, na dno naliji připravený sirup a vyskládám vedle sebe řezem dolů mirabelky.

4. V míse smíchám mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl. V hrnečku promíchám jedlou sodu se dvěma lžícemi horké vody.

5. Ve druhé míse vyšlehám zbytek másla s cukrem do pěny a postupně přidávám vejce, med, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbylou mouku. Tímto těstem přeliji mirabelky a dám do trouby na 25 minut.

6. Troubu ztlumím na 160°C a dopékám ještě 20 minut. Hodinku nechám chladit ve formě a pak vyklopím dnem vzhůru na talíř.

Krémová česnečka

Peču, krájím, míchám, vařím, mixuji - všechno probíhá jako vždy - a pak TO naberu na lžičku, pofoukám, ochutnám a…. chvilková ztráta slov, úsměv a v hlavě probíhající myšlenka, že s tebou, má krémová česnečko, se budeme u nás doma na talířku vídat často…


Krémová česnečka


Co potřebuji:

1 paličku česneku
1 lžíci olivového oleje
1 malý pórek, na drobno nakrájený
2 cibule, na drobno nakrájené
4 lžíce másla
5 lžic mouky
1 l drůbežího vývaru
200 ml smetany na šlehání
Pepř, sůl, pažitku
2 plátky chleba (na krutony)


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. Stroužky česneku nechám na paličce, z které odříznu hlavičku (asi půl centimetru). Zakapu olivovým olejem a dám na hodinu péct do trouby. Po vytažení z trouby vymáčknu stroužky česneku ze slupky (mělo by to jít snadno), popř. vyrýpnu vidličkou. Česnek rozdrtím vidličkou na kašičku.

2. V kastrolu nechám rozpustit máslo a přidám cibuli, pórek a rozdrcený česnek. Nechám zesklovatět. Přidám mouku a pár minut míchám, než mouku zhnědne.

3. Do kastrolku naliji drůbeží vývar, podle chuti opepřím a osolím a nechám 10 minut vařit. Poté ručním mixérem polévku rozmixuji a na mírném plameni nechám 20 minut probublávat.

4. Přidám smetanu a vařím dalších 10 minut.

5. Z plátků chleba si osmažím topinku, rozkrájím na malé kousky.

6. Polévku podávám z krutony, pažitkou a s pepřem.

Převzato a upraveno z kuchařky Deník Dity P.

Těstoviny s kuřecím masem a hermelínem


„Ahoj. Jmenuji se Jana a jsem těstovinolik.“
„Ahoj Jano.“

Vážně bych měla začít uvažovat o založení anonymních těstovinoliků. Spotřeba těstovin v naší domácnosti se blíží spotřebě menší italské restauraci v zapadlé uličce v centru Prahy. A to všechno z čisté lenosti - škrábání brambor a nevysvětlitelné averzi k pokrmům s rýží. Ale ony ty těstoviny jsou prostě nejlepší, dají se jíst kdekolivsčímkolivjakkolivskýmkoliv a já na tomto místě svatosvatě prohlašuji, že se jich nepřejím. Nikdy!
   



Těstoviny s kuřecím masem a hermelínem

Co potřebuji na 2 porce:

200 g těstovin penne
150 g kuřecích prsou, nakrájené na kousky
100 g slaniny
1 hermelín
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
Několik listů ledového salátu, natrhaného
Pepř, sůl


Jak postupuji:

1. Na pánvi osmažím na drobno nakrájenou slaninu, na stejné nemyté pánvi osmažím kousky kuřecích prsou.  Slaninu a kuřecí maso dám bokem.

2. V hrnečku smíchám olej s prolisovaným česnek a promíchám se salátem v míse. Hermelín nakrájím na malé kousky. 

3. Uvařím těstoviny. K salátu přidám slaninu, kuřecí maso, hermelín a uvařené těstoviny. Okořením podle chuti. Promíchám a podávám. 

Mrkvová polévka s medem


Po snězení třech talířů mrkvové polévky, vidím všechno ostřeji a jasněji... no a taky oranžověji…



Mrkvová polévka s medem

Co potřebuji:

800 g mrkve, nahrubo nasekané + několik koleček na ozdobu
1 menší pórek
3 lžíce másla
3 lžíce medu
2,5 litrů kuřecího vývaru
Bobkový list, pepř, petrželka
Zakysaná smetana k podávání


Jak postupuji:

1. V hrnci rozpustím máslo a přidám pórek, který pár minut opékáme do měkka. Poté přidáme mrkev, bobkový list a med a opékám 5 minut.

2. Mrkve přeliji vývarem, přivedu k varu a na mírném plameni nechám půl hodiny probublávat. Mezitím si na lžíci másla opeču kolečka mrkve.

3. Polévku rozmixuji dohladka a podle chuti okořením.

4. Podávám s petrželkou, kolečky mrkve a se zakysanou smetanou.

Převzato a upraveno z Albert magazínu

srpna 01, 2012

Zmrzlina Piña colada

Léto bývá ve znamení tuny zmrzliny a všemožných koktejlů s barevnými deštníčky. Favorit mezi mými koktejly je Piña colada. Myšlenka na vytvoření mražené Piña colady na špachtličce mi tedy přišla naprosto geniální. A má genialita byla po prvních pár líznutích potvrzena. :-).


Zmrzlina Piña colada

Co potřebuji:

1 ananas
6 cl světlého rumu (Havana, Bacardi)
3 cl kokosového sirupu
5 lžic krupicové cukru


Jak postupuji:

Ve 200 ml horké vody rozpustím cukr. Ananas rozkrájím na malé kousky a dám si ho do mísy. K ananasu přidám sirup, rum a cukernou vodu a celou směs rozmixuji ručním mixérem. Připravenou směs vliji do formiček na zmrzlinu a nechám přes noc ztvrdnout v mrazničce.



  

Třešňový koláč s mandlovým krémem

My vs. špačci. Každoročně se opakující souboj, který začíná prvním začervenáním úrody na stromech a končí poslední nenaklovanou kuličkou. Vzhledem k množstevní převaze a používání nekalých praktik (od využívání vzdušného prostoru po zbabělé použití klovacího náčiní úplně na všechno),  - no nebudu nic zastírat - prohráváme na plné čáře...
Ovšem pozor, z dílčích mezibojů může vzniknout i něco dobrého, něco opravdu dobrého, něco tak dobrého, že ty boje budete podstupovat stále...i přes ty zahanbující, pravidelně se opakující prohry.



Třešňový koláč s mandlovým krémem

Na těsto:
200 g hladké mouky + 10 g na pracovní plochu

100 g másla
20 g vody
20 g cukru
Špetku soli
1 vejce

Na mandlový krém:
180 g mandlového prášku
180 g měkkého másla

180 g cukru moučka

2 vejce
2 lžičky solamylu
2 lžíce rumu

2 hrnky třešní, vypeckované a rozpůlené


Jak postupuji:

1. Konečky prstů rozdrobím máslo s moukou. Vytvořím důlek a vliji do něj vodu, přidám cukr, sůl a vejce. Promíchám s ostatními přísadami v důlku: těsto je dost řídké. Do důlku nahrnu máslo s moukou a rozmělním rukama. Bez velkého hnětení vytvořím bochánek. Vytvaruji 3 – 4 cm vysokou placku, obalím potravinovou folií a dám nejméně na 30 minut do ledničky (těsto vytvarované na placku bude chladnout rychleji).

2. Mezitím co se těsto chladí, připravím si mandlový krém. Ve středně velké nádobě vařečkou utřu změklé máslo. Cukr a nastrouhané mandle vsypu do hustého sítka. Přesypu vše na změklé máslo. Smíchám vařečkou. Směs tak trochu připomíná drobenku a mohou v ní zůstat malé kousky másla. Přidám vejce a dobře promíchám. Když je krém stejnoměrně vymíchaný, vmíchám maizenu a rum. Překryji potravinovou folií a dám na chvíli do ledničky.

3. Těsto vyválím válečkem na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Ve formě přitlačím těsto do všech záhybů a přebytek těsta odřežu nožem.

4. Předehřeji troubu na 170°C. Koláčovou formu zatížím fazolemi na pečícím papíru a dám péct do trouby na 10 minut.

5. Po vytažení z trouby oddělám fazole a naliji na těsto mandlový krém. Na vrch koláče naskládám třešně jednu vedle druhé. Peču zhruba 30 minut, dokud nezačne těsto po okrajích zlátnout.

Cuketový koláč

Cuketa pro mě byla dlouhou dobu zapovězenou zeleninou (jako vlastně skoro všechna zelenina :-), ale když jsem poprvé ochutnala grilovanou cuketu s česnekem a provensálským kořením, rázem bylo po averzi a já si ji zamilovala.




Cuketový koláč

Co potřebuji:

2 menší cukety
500 g listového těsta
3 vejce
200 ml zakysané smetany deluxe
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
150 g goudy, na hrubo nastrouhaný
Máslo na vymazání
Provensálské koření, pepř


Jak postupuji:

1. Jednu z cuket si na hrubo nastrouhám, přidám olej, prolisovaný česnek a provensálské koření a promícháme. Takto nachystanou směs několik minut opékám na rozpálené pánvi, dokud nezměkne. Poté přesypu do mísy. 
    
2. Druhou cuketu nakrájím na velmi tenké kolečka. A na stejné pánvi, kde jsme opékala nakrájenou cuketu, opeču postupně i všechny plátky cukety.

3. Ve větší míse rozmíchám vejce, zakysanou smetanu, sýr a na hrubo nastrouhanou cuketu. Opepřím.

4. Troubu předehřeji na 180°C. Listové těsto vyválím, koláčovou formu vymažu máslem a listové těsto opatrně přemístím do formy. Těsto prsty přitlačím k okrajům a přečnívající těsto nožem odřežu.

5. Na formu položím pečící papír, nasypu na něj fazole a 10 minut peču. 

6. Na těsto naliji cuketovou směs (z bodu 3) a na vrch nakladu opečené plátky cukety.

7. Peču zhruba 30 minut, dokud okraje těsta mírně nezhnědnou a náplň není tuhá.


   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...