Přiznám se, že nejsem úplně důkladný pročítač kuchařek. Miluji čtení, ale upřednostňuju trošku jiný literární žánr. Vlastně při čtení kuchařek jsem se zasekla v dětském věku a nejdůležitější pro mě je, aby měla pěkné obrázky :-) Já si pak listuju tam a zpátky a kochám se. V tomhle ohledu je bezkonkurenční kniha What Katie Ate od Katie Quinn Davies, která svým grafickým zpracováním, kvalitou fotek a v neposlední řadě i vybranými recepty, je naprosto dokonalá, tak trochu z jiné planety - v tom dobrém slova smyslu. Z českých je to už hodně profláklá kuchařka Deník Dity P., která se opravdu vyvedla. A zbytek v tomto seznamu snad dřív nebo později zaujme místo v mé knihovně.
1. Katie Qiunn Davies: What Katie Ate (amazon), (bookdepository)
2. Paul A. Young: Adventures with Chocolate (amazon), (bookdepository)
3. Thomas Keller: Bouchon Bakery (amazon), (bookdepository)
4. Dita Pecháčková: Deník Dity P. (heureka)
5. Signe Johansen: Secrets of Scandinavian Cooking (amazon), (bookdepository)
6. Matt Lewis, Renato Poliafito: Baked: New Frontiers in Baking (amazon), (bookdepository)
tá prvá kuchárka vyzerá famózne:)
OdpovědětVymazatKatie má překrásný a tak jedinečný styl, že je hned poznat, když se jej někdo snaží napodobit. A celý tvůj blog, fotky, aranžmá jídla, staré dekorace i recepty jsou evidentní snahou její styl napodobit. Uznávám, že jde o celkem kvalitní kopírování, ale při pohledu na tvůj příspěvek si vždycky vzpomenu na Katie a nevidím tebe. A je to škoda.
OdpovědětVymazatMáš evidentní estetické cítění, zkus ho napřít novým originálním směrem!
Díky za zajímavý komentár. Ač jsem se zarekla, ze na anonymy odpovídat nebudu, udělám výjimku, protože mě vážně zaujal :-) Myslím, ze u většiny uměleckých činností, zvlášť u fotografování, si u spoustu věci můžeš říct, že to už tu bylo, že to není nic nového. Prostě to tak je. Já záměrně nikoho nekopiruju, jen dělám, co chci a co se mi líbí a co mě baví. Jsou to moje výtvory, neprezentuji se cizími fotkami. Nepopírám, že mě neinspiruji věci, co vidim, je to přirozené a navíc se tím člověk učí. Ale pořád je to pouze koníček, kteremu se můžu věnovat jen ve volnem čase. Třeba jednou objevím svůj originální rukopis a bude mnohem lip na světě :-)
VymazatTento blog som nasla nahodou a som z neho fakt nadsena :-) skvele recepty a uplne krasne fotky. Klobuk dole. Radost citat a pozerat. a prispevok o knihach je super, rada sa inspirujem, Katie vobec nepoznam, aspon si mozem pridat do vianocneho wishlistu :-)
OdpovědětVymazatMě teda Deník Dity P. zklamal. Recept na marmeládu z meruněk (meruňky, cukr) a rozpečený hermelín s fíkem (hermelín, fík) nebo trifle (pudink a snickers? seriously?) jsou pro mě prázdné strany. Je docela drahá na lepenou kuchařku a nejde o žádnou sbírku rodinných klenotů, ale o kuchařku sešitou na koleně s nadějí, že takové recepty "moderní ženy" ocení, když tam bude Dita důvěrně psát o tom, že tohle jsou její jednoduchá tajemství, a to je šéfredaktorkou gastročasopisu, takže se to takhle smí.
OdpovědětVymazat