listopadu 16, 2012

Masové lasagne s pečenými rajčaty a česnekem

Myslím, že je opravdu těžké nemilovat italskou kuchyni. Ze všech italských specialit v mém soukromém žebříčku zaujímají čelní pozici lasagne. Tenhle recept na lasagne je navíc speciální svou vynikající omáčkou z pečených rajčat a česneku.


Masové lasagne s pečenými rajčaty a česnekem

Co potřebuji:

250 g lasagní
80 g parmazánu, nastrouhaného
10 velkých rajčat, rozřezaných napůl
1 paličku česneku, s odříznutým vrškem
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
500 g mletého hovězího masa
1 plechovka krájených rajčat
1 šálek červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
Hrst čerstvého oregána a bazalky
Sůl, pepř

Na bešamel:
60 g másla
50 g mouky
400 ml mléka
Pepř, sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
120 g parmazánu, nastrouhaného


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 180°C. Na plech rozložím rajčata a paličku česneku a peču asi 45 minut.
2. Na větší pánvi rozehřeju olej, přidám na jemno nakrájenou cibuli a opékám několik minut. Poté přidám mleté maso a za občasného míchání vařím, dokud není maso do hněda.
3. Přidám plechovku rajčat, víno, šálek vody, oregáno, bazalku a ocet. Přikryju pokličkou a vařím asi 25 minut.
4. Opečený česnek zbavím slupky a společně s rajčaty rozmixuji v mixéru potravin. Okořením. Ve velké míse smíchám rajčatovou omáčku s masovou směsí.
5. V kastrolku nechám rozpustit máslo, přidám mouku a vařečkou míchám. Postupně za stálého míchání přilévám mléko. Vařím a míchám, dokud bešamel nezhoustne. Okořením.
6. Do bešamelu přidám parmazán a zamíchám. Zvýším teplotu trouby na 200°C.
7. Do zapékací mísy postupně ve vrstvách skládám lasagne, masovou směs a bešamel. Vrchní vrstvu masové směsi s bešamelem navíc posypu zbytkem parmazánu. Lasagne zapékám asi 30 minut (podle návodu na obalu).

2 komentáře:

  1. lasagne jsem nikdy nejedla :( vypadá to super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to doporučuju napravit, protože lasagne jsou skvělé :-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...