listopadu 14, 2012

Koláč se slanou čokoládou a pekanovými ořechy

Dnes opět recept na koncentrovaný cukr s čokoládou. Obzvlášť vhodný při držení štíhlé linie... :-) Všimla jsem si, že většina soli u nás doma padne při přípravě sladkého jídla. Víceméně vlastně nepoužíváme sůl do ničeho jiného. Jsme jiní, ale bez větších problémů jsme si na to zvykli a smířili se s tím... :-) Tak a tady vkládám mé dva zaručené vyprošťováky při příchodu podzimních chmurů - čokoláda a fotoaparát...


Koláč ze slané čokolády a pekanových ořechů

Co potřebuji:

Na těsto:
180 g másla
80 g cukru krystal
2 velké žloutky
200 g hladké mouky
3 lžíce kakaového prášku

Na náplň:
200 g 60% čokolády
100 g cukru muscovado (prodává se v Marc and Spencer)
200 ml smetany na šlehání
1 lžička soli

Na polevu:
100 g cukru krystal
1 lžička soli
100 g pekanových ořechů, na poloviny
 
Jak postupuji:

1. Rozmixuji společně máslo a cukr dohladka. Přidám žloutky a 2 lžíce vody a míchám, dokud se vše nespojí. Přidám mouku a kakao a zpracuji na těsto. Zabalím do potravinářské fólie a dám minimálně na 1 hodinu do lednice.
2. Těsto vyválím na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Dám na 15 minut do lednice. Předehřeji troubu na 180°C. Těsto zatížím fazolemi na pečícím papíru a peču 20 minut.
3. Poté fazole s pečícím papírem oddělám a dopékám ještě 5 – 8 minut, dokud není těsto suché. Nechám vychladnout.
4. Na náplň dám všechny ingredience na vodní lázeň a nechám společně rozpustit. Dám vychladnout a naliji na těsto. Vložím do lednice minimálně na 2 hodiny, aby nápň ztuhla.
5. Rozehřeji pánev, přidám cukr a 3 lžíce vody a nechám zkaramelizovat, přidám sůl. Poté nasypu ořechy.
6. Zkaramelizované vychladlé ořechy rozložím na koláč a podávám.

15 komentářů:

  1. Vypadá krásně, akorát si moc v tomto spojení nedokážu představit tu slanou chuť. Asi budu muset vyzkoušet... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chápu obavy se slané chuti, samozřejmě že se to se solí nesmí přehnat, protože pak by to asi moc dobré nebylo. Ale troška soli udělá s obyčejné čokolády neobyčejnou... doporučuji vyzkoušet, nedá se to slovy vylíčit :-)

      Vymazat
  2. Tak takové super čokoládové koláče zbozňuji, krásně se Ti vydařil...:))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to úžasně, mohu se jen zeptat, jak velkou formu jste použila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem to přeměřila a koláčová forma má asi 22 cm průměr

      Vymazat
  4. Čokoláda a mořská sůl = nejlepší kombinace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tak... plánuji tuhle kombinaci zopakovat. Nějaké tipy na recept? :-)

      Vymazat
    2. Mám spíš reklamní tip :-) V Brně se dají v některých kavárnách (třeba Tungsram) koupit dobroty od Kokina a jejich čokoládový dortíček s mořskou solí je jedinečný.

      Vymazat
  5. Ooo tak tohle bude pořádná čoko bomba:))) Hmm takový bych si dala ke kávičce!!

    OdpovědětVymazat
  6. Sůl nádherně zvýrazní chuť sladkých jídel a v kombinaci s karamelem a čokoládou je vůbec nejlepší! Já se chystám na slanou karamelovou zmrzlinu a slano-čokoládové tartaletky s vlašáky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak na tu zmrzlinu se chystám taky, ale až příští rok, až si koupím zmrzlinovač :-)

      Vymazat
  7. aaaach,prekrasne !!! tento blog je pre mna taka dokonala podivana,nielen pre oci :) ♥

    OdpovědětVymazat
  8. čím můžu nahradit cukr muscovado

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...