listopadu 29, 2012

Kaštany

Každý rok mám pocit, že se doba od konce léta do vánočních svátků zkracuje a veškerý vánoční povyk přichází zbytečně brzo. Výzdoba v ulicích, hraní koled v obchodech, davy nakupujících... to není nic co bych nutně potřebovala zažívat už v listopadu. Ale i přesto jsem si na jeden den pustila do kuchyně klasické předvánoční klišé a to jest pečené kaštany. Zde jsou dva recepty, ve kterých kaštany chutnají výborně a stojí zato je vyzkoušet. 


Polévka z dýně a kaštanů

Co potřebuji:
4 lžíce másla
2 cibule
1,5 l kuřecího vývaru
1 sklenice kaštanů
2 lžíce smetany
1 celer
2 stroužky česneku
Šalvěj, oregáno
Muškátový ořech
Pepř


Jak postupuji:

1. Kaštany naříznu do kříže a dýni nakrájím na kousky. Dýni i kaštany dám na 25 minut do rozehřáté trouby na 180°C. Po vyjmutí z trouby kaštany ihned oloupeme. 
2. V kastrolku rozpustím máslo, přidám cibuli, celer, bylinky, česnek, dýni a kaštany a zaliji vývarem. Vařím 15 minut.
3. Polévku rozmixuji tyčovým mixérem a okořením.



Kapusta, kaštany, pórek a jablka s parmazánem

Co potřebuji:

10 růžičkových kapust
10 kaštanů, upečených a oloupaných
3 jablka, nakrájených na osminy
1 pórek, nakrájený na kolečka
2 lžíce másla
200 ml smetany
100 g parmazánu, nastrouhaný
1 lžička tymiánu a petržele
Pepř


Jak postupuji:

1. Kapustičky dám do vařící vody, povařím 8 minut, vytáhnu a odložím stranou. V pánvi rozpustím máslo, dám pórek a jablka a několik minut podusím, dokud trochu nezměknou.
2. V zapékací míse smíchám kapustu, kaštany, pórek, jablka a koření. Zaliji smetanou a posypu sýrem.
3. Troubu předehřeji na 180°C a peču 20 minut. Podávám teplé.

3 komentáře:

  1. Tak všechny jídla bych si hned dala, musím se přiznat letos jsem ještě kaštany nekoupila,ale musím to hned napravit nejradši je mám pěkně pečené z trouby jen tak samotné :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, musím jít nutně koupit kaštany, protože vaše úžasné fotky arecepty u mě vyvolávají nepřekonatelnou chuť vařit a péct :-)

    OdpovědětVymazat
  3. You have such a wonderful blog!!!!! I've been looking at your recipes for a while now and even though I don't understand a word I'm delighted by the photos. Sad I cannot use any of your recipes, impossible to understand them.
    I've recognised the oven dish you are using in this picture, it's by pomax. I do have an online store: www.cosasconencanto.com and I sell products by Pomax. It's all so adorable!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...