a

a

listopadu 07, 2012

Brownies

Po úspěchu s čokoládovými sušenkami se slaným karamelem jsem se rozhodla při pečení brownies použít slané karamelové máslo jako polevu. Brownies s vlašskými ořechy a třešněmi je samo o sobě vrcholný chuťový zážitek a v kombinaci se slaným karamelem aspiruje na nejlepší brownies, které kdy spatřilo světlo světa... :-)


Brownies

Co potřebuji:
240 g másla + na vymazání
400 g čokolády, nalámané na malé kousky (já jsem použila 100 g 70% čokolády a zbytek čokoláda na vaření)
6 velkých vajec
480 g třtinového cukru
150 g hladké mouky
30 g kakaa
90 g kandovaných třešní (prodávají se v Marc and Spencer)90 g vlašských ořechů
50 g čokolády, nalámané na menší kousky


Jak postupuji:
1. Vymažu plech máslem (40x28 cm) a vyložím pečícím papírem. Troubu předehřeji na 180°C.
2. Na vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem. Čokoládu nenechám na vodní lázni příliš dlouho, jen co se rozpustí, dám stranou a nechám trochu zchládnout.
3. Rozmixuji vejce a cukr do hladka. Naliji do nich čokoládu a jemně rozmíchám. 
4. Mouku a kakao společně promísím a přidám do směsi. Nakonec lehce zamíchám ořechy, třešně a kousky čokolády.
5. Naliji těsto na plech a peču 30 minut nebo dokud není při píchnutí špejlí do těsta, špejle suchá.



Poleva - máslo se slaného karamelu

Na domácí karamelovou omáčku:
200 g cukru
5 lžic vody
2 lžíce másla
2 lžíce smetany

Na slaný karamel: 
200 g másla
150 g krupicového cukru
1 lžičku soli

1. Domácí karamelovou omáčku si připravím tak, že do kastrolku dám cukr a vodu a umístím na střední plamen. Směs není potřeba míchat, jen jednou za čas pomocí madel se lehce a opatrně promíchne. Cukr postupně mění barvu a tmavne. Ve chvíli kdy je barva jantarově hnědá a ze směsi se začne kouřit, sejmu kastol z vařiče, přidám máslo a smetanu a minutu intenzivně míchám. Směs mohutně bublá a kouří, tak pozor na horkou páru. Takto připravený karamel dám stranou a nechám vychladnout.
2. Máslo, cukr a sůl rozmixuji do hladka, přidám vychladnutý karamel a znova rozmixuji. Slaným karamelovým máslem potřu vychladlé brownies.


6 komentářů:

  1. sladké moc nejím,tak aspoň pochválím nádherný fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu nádherné fotky! Já zatím pekla jen základní brownies, a ty byly chuťově úžasné... ta čokoláda... ach! Takže si nedokážu představit chuť ještě lepší, ale veřím tomu a vyzkouším! Teším se na další tvé recepty :).

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, tvůj blog je nádherný! To prolínání koníčků od zrcadla po talíře je prostě paráda. Také ráda fotím, i vařím a peču, ale jsem asi tak o pět levelů za tebou :) Na tvých fotkách je opravdu vidět láska k jídlu a dobré oko, sama jsem se o focení jídla pokoušela několikrát, a vím, že to není jen tak. A musím říct, že mě fascinují všechny ty staré sarapatičky a nádobíčka a podnosy a tácy a jánevímcoještě, na fotkách to vypadá naprosto úžasně. A teď se jdu ještě očima namlsat na tvoje dobroty :) L.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, ach a ještě jednou ach! Miluju brownies a tyhle vypadají vážně luxusně! Sice je to kalorická sebevražda, ale co, někdy ty tvé prostě musím udělat. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají opravdově! Konečně brownies, co nejsou neidentifikovatelná čokoládová buchta :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...