října 10, 2012

Tomátová polévka

Recept na tomátovou polévku je převzat od Jamieho Olivera a rozhodně stojí za vyzkoušení. I přesto že většinou spíše upřednostňuju sladší rajčatové polévky nebo omáčky, tahle lehce kyselejší verze mě překvapivě taky dost chutnala.


Tomátová polévka

Co potřebuji:

10 zralých rajčat
1 litr kuřecího vývaru
1 mrkev
1 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
2 žloutky
6 lžic smetany
1 lžíce červeného vinného octu
Hrst čerstvých bazalkových listů


Jak postupuji:
1. Ve větším hrnci rozehřeji olej, přidám na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nahrubo nakrájenou mrkev. Za stálého míchání restuji 10 minut. 
2. Z rajčat vyříznu zbytek od stopky a z druhé strany do kříže naříznu slupku. Vložím do hrnce s vařící vodou na 30 sekund, poté vytáhnu a přemístím do mísy se studenou vodou a rajčata oloupu a nakrájím na kostky.
3. Nakrájené rajčata přidám do hrnce s mrkví a cibulí a za průběžhého míchání vařím 20 minut.
4. V hrníčku rozmíchám žlouky, smetanu a ocet. K rajčatům přidám vývar, listy bazalky, žloutkovou směs a vařím dalších 15 minut. Poté ručním mixérem rozmixuji.
5. Podávám s bagetou s rozpuštěným sýrem a karamelizovanou cibulkou.

3 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...