října 19, 2012

Makaróny se sýrem, slaninou a květákem

Dnes je na pořadu dne vylepšená verze americké klasiky mac-and-cheese se slaninou a květákem.   


Makaróny se sýrem, slaninou a květákem

Co potřebuji:

1 menší květák
200 g slaniny
400 g těstovin kolínek
6 lžic másla
400 ml mléka
6 lžic hladké mouky
1 lžička soli
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžička pepře
150 g čedaru
150 g sýru Krolewski
125 g mozzarely
300 g toustového chleba


Jak postupuji:

1. Z toustového chleba si odříznu kůrky a chleba rozmixuji v mixéru potravin. Vysypu na rozehřátou pánev a za občasného míchání vyrobím čerstvou strouhanku.
2. Předehřeji troubu na 170°C. Těstoviny uvařím podle návodu al dente a sýry na hrubo nastrouhám.
3. Květák oberu na menší růžičky a uvařím do měkka ve vodě. Slaninu nakrájím na kostečky a vložím na pečícím papíře na plechu do trouby na 15 minut. Poté vytáhnu, papírovou utěrkou osuším od omastku a dám stranou.
4. V kastrolku rozpustím máslo, přidám mouku a pečlivě rozmíchávám. Postupně za stálého míchání přilévám mléko. Míchám asi 10 minut. Poté sejmu z vařiče a přidám koření a nastrouhané sýr a ještě jednou vše důkladně zamíchám.
5. Ve velké míse promíchám těstoviny, sýrovou směs, slaninu a květák. Nasypu do zapékací mísy, posypu strouhankou a v troubě zapékám 30 - 40 minut.

3 komentáře:

  1. Tak na tohle bych se vrhla linie nelinie. Mňam, báječně se to hodí pro dnešní upršený den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak hlídání linie je u mě never ending story :)

      Vymazat
  2. Opravdu moc dobrý recept, dělala jsem z většího množství a s malými obměnami. K sýrům jsem ještě přidala gorgonzolu, aby byl výsledek výraznější. Jenom nevím, kde jsem udělala chybu, jíška se mi zcela v mléce nerozpustila i po delším vaření (nakonec jsem celou omáčku rozmixovala ponorným mixérem a vše se vyřešilo). Akorát jsme povečeřeli a spokojenost veliká. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...