Dvě podzimní jídla, kde hlavní roli hraje zelené jablko. Moje nejoblíbenější odrůda jablek je Granny Smith, které jsou použity i v následujících receptech - rumovém koláčku a salátu s fenyklem, rukolou, citrusy, atd, atd... :-)
Jablečno-rumové koláčky s drobenkou z ovesných vloček
Co potřebuji: (na 5 koláčků)
Na těsto:
500 g hladké mouky
115 g studeného másla, nakrájeného na kostečky
25 g cukru
2 žloutky
80 ml studené vody
Špetka soli
Na náplň:
7 velkých zelených jablek, oloupaných a nakrájených na tenší plátky
115 g másla
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce citronové šťávy
85 g třtinového cukru
60 ml světlého rumu
Na drobenku:
40 g másla
40 g mouky
40 g hnědého cukru
50 g ovesných vloček
Jak postupuji:
Inspirace na recept: White on rice couple
Na těsto:
500 g hladké mouky
115 g studeného másla, nakrájeného na kostečky
25 g cukru
2 žloutky
80 ml studené vody
Špetka soli
Na náplň:
7 velkých zelených jablek, oloupaných a nakrájených na tenší plátky
115 g másla
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce citronové šťávy
85 g třtinového cukru
60 ml světlého rumu
Na drobenku:
40 g másla
40 g mouky
40 g hnědého cukru
50 g ovesných vloček
Jak postupuji:
1. Troubu předehřeji na 190°C. Ve velké míse konečky prstů smíchám mouku, sůl, máslo a cukr. V hrníčku prošlehám žloutky s vodou a přidám do moukové směsi. Zpracuji na těsto. Rozdělím na 5 dílů, obalím potravinovou fólií a dám minimálně na hodinu do lednice.
2. Máslo rozpustím a přidám rum. Nechám vychladnout. V míse promíchám jablka se zbytkem surovin a naliji máslo s rumem. Promíchám a dám stranou.
3. Na drobenku promíchám a prsty zpracuju všechny suroviny.
4. Těsto vyválím na pomoučené ploše a přenesu do koláčové formy. Okraj těsta odřežu. Na těsto vložím jablkovou náplň a posypu drobenkou. Peču 40 minut nebo dokud těsto a drobenka nezezlátnou a směs jablek nezačne bublat.
Inspirace na recept: White on rice couple
Salát s jablky, fenyklem, rukolou, citrusy a kozím hermelínem
Co potřebuji:
2 zelené jablka
1 fenykl
1 granátové jablko
100 g rukoly
1 grep
1 pomeranč
1 kozí hermelín
Hrst piniových oříšků
1 lžíce medu
2 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce grepové šťávy
1 lžíce vinného octu
3 lžíce jablečného moštu
Pepř
Jak postupuji:
2 zelené jablka
1 fenykl
1 granátové jablko
100 g rukoly
1 grep
1 pomeranč
1 kozí hermelín
Hrst piniových oříšků
1 lžíce medu
2 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce grepové šťávy
1 lžíce vinného octu
3 lžíce jablečného moštu
Pepř
Jak postupuji:
1. Jablka nakrájím na čtvrtiny, citrusy nařežu na tenší plátky (šťávu z citrusů, která při řezání odkapává, si nechám na zálivku), fenykl nakrájím na tenké plátky. Z granátového jablka odřežu asi půl centimetr z vrchní vstvy, rozříznu do kříže, ponořím do vody a postupně rukou uvoňuji semínka.
2. Zálivku si připravím smísením šťávy z citrusů, medu, octa, moštu a pepře.
3. Ve velké míse promíchám listy rukoly, jablka, citrusy, fenyklu, semínka z granátového jablka, kousky sýra a zálivku. Salát naservíruji na talíř a posypu piniovými oříšky.
Milá Jano, oba recepty vypadají skvěle. Musím vyzkoušet alespoň ty koláčky! Z fotografií jsem vyloženě unešená, jakoby stačilo se jen lehce dotknout konečkem prstu monitoru a uzmout si chutné sousto.
OdpovědětVymazatkrásné fotky :)
OdpovědětVymazata recepty jsou oba úžasné, drobenka z ovesných vloček je super nápad
jablka miluju :) jakákoliv
Fantastic! Thanks a lot for sharing your gorgeous recipes and pictures♥
OdpovědětVymazatJá děkuji, že jste objevila můj blog, protože díky tomu jsem objevila já ten Váš! Zajímavé a nápadité recepty a k tomu luxusní fotky. Krása!
OdpovědětVymazatNádherné fotky a já se uslintávám do bezvědomí nad perfektními a inspirativními recepty :-)
OdpovědětVymazatDalší blogová závislost na obzoru, sakryš :-)
Děkuji za všechny milé komentáře. Moc si toho vážím :-)
OdpovědětVymazatMňamka!!!! A krásné fotky.
OdpovědětVymazatSkvely blog! Diky:)
OdpovědětVymazat