září 24, 2012

Švestkyjáda

Při návštěvě rodičů jsem ukořistila pár švestiček ze zahrádky. V mé rodné hroudě má většina švestek jasně daný osud - do sudu, vykvasit, vypálit a nakonec jsou zkonzumovány a to již samozřejmě v kapalném stavu. Já nejsem žádný velký fanoušek tekutých švestek, zato miluju švestková povidla (zvlášť taková pikantní jako v prvním receptu) a švestkové koláče.   


Kuřecí paličky s pikantní švestkovou omáčkou

Co potřebuji:

8 kuřecích paliček
100 g anglické slaniny

Na marinádu:
1 lžíce medu
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce mletého zázvoru
1 stroužek česneku, prolisovaný

Na švestkovou omáčku:
20 švestek, odpeckovaných, rozkrojených na čtvrtiny
50 g hnědého cukru
1 lžíce mletého chilli
1 lžíce mletého zázvoru


Jak postupuji:

1. V míse si připravím marinádu smísením všech surovin a vložím do ní kuřecí paličky na nejméně půl hodiny.
2. Předehřeji troubu na 200°C. Poté paličky obalím anglickou slaninou, vložím na pekáč a poliji zbytkem marinády a podliji trochou vody. Peču, dokud nejsou paličky do zlatova (cca 1,5 hodin).
3. Švestkovou omáčku si připravím tak, že na rozpálené pánvi půl hodiny za občasného míchání vařím švestky s cukrem a kořením.


Galetka se švestkami a pomerančovou kůrou

Co potřebuji:

Na těsto:
1,5 lžičky suchého droždí
½ hrníčku vlažné vody
2 lžíce a ¼ lžičky cukru
1 vejce, při pokojové teplotě, rozbité
290 g celozrnné mouky
25 g mandlového prášku
½ lžičky soli
60 g másla při pokojové teplotě

Na náplň:
8 velkých švestek, odpeckované, na plátky
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce nakrájených ořechů
Kůra z jednoho velkého pomeranče
½ lžičky vanilkového extraktu
¾ lžičky skořice
25 g mandlového prášku
1 vejce rozbité ve lžičce mléka a rozmícháné


Jak postupuji:

1. Rozmíchám droždí ve vodě. Přidám ¼ lžičky cukru a nechám směs 5 minut stát. Poté rozbiju vejce.
2. Smíchám mouku, cukr a sůl ve větší míse. Přidám máslo a prsty zpracuji. Přidám droždí. Rozmíchám, přesunu na pomoučenou plochu a zpracuji na těsto. Obalím potravinovou fólií a dám do lednice na 2 hodiny.
3. Smíchám švestky, cukr, kůru, ořechy, vanilkový extrakt a ½ lžičky skořice ve větší míse.
4. Rozdělím těsto na dva díly a nechám 5 minut odležet. Těsto rozválím na kola. (Těsto je hodně lepkavé, takže to chce trpělivost a mouku :-)
5. Mandlový prášek nasypu na těsto 3 cm od okraje. Umístím ovocnou směs. Okraje těsta ohnu směrem do středu. Umístím na pečícím papíře na 45 minut do ledničky (pomáhá to galetce držet tvar). Předehřeji troubu na 180°C.
6. Vytáhnu galetku z lednice. Okraje těsta potřu vejcem s mlékem. Posypu cukrem a zbytkem skořice. Peču asi hodinu, dokud ovoce nebublá a okraje nejsou upečeny do zlatova.

3 komentáře:

  1. Super článek a nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem zkoušela kuřecí paličky se švestkovou omáčkou. A je to vynikající! Sama by mě kombinace kuřete v sojové omáčce a pikantních švestek a zázvor nenapadla, ale opravdu to funguje skvěle. Super recept. Díky ;)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...