Dýňová polévka
Co potřebuji:
2 cibule
4 česneky
1 lžíce zázvoru
1 lžíce chilli
3 lžíce mascarpone
Rozdrcený růžový a černý peř
Jak postupuji:
1. Troubu si předehřeji na 200°C . Vložím dýně položené na zapékací míse a peču zhruba hodinu, dokud nezměknou.
2. Rozehřeji máslo v pánvi a přidám česnek a cibuli a míchám.
Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní
Co potřebuji:
180 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1 vejce
špetka soli
6 cibulích, nakrájených na tenké plátky
1 lžíce olivového oleje
50 g hnědého cukru
1/2 menší dýně, nakráhené na malé kostičky
100 g sýru z modrou plísní
4 lžíce smetany na šlehání
Šalvěj
Pepř
Jak postupuji:
1. V míse smíchám mouku, máslo, vejce a sůl. Prsty zpracuji na těsto. Zabalím do potravinové fólie a minimálně na půl hodiny dám do ledničky.
2. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli. Opékám, dokud nezesklovatí. Poté přisypu cukr a za stálého míchání opékám zhruba 15 minut, odstavím z vařiče.
3. Předehřeji troubu na 200°C. Dýni dám do zapékací mísy, posolím, opepřím a dám na 30 minut do trouby.
4. Těsto rozválím na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Zatížím fazolemi na pečícím papíru a peču v troubě 15 minut. Poté fazole s pečícím papírem odstraním a dopékám ještě 5 minut.
5. Ve větší míse smíchám dýni, cibule, sýr rozdrobený na hrubo, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs naliji na předpečené těsto a dám do trouby na 30 minut.
Kuřecí stehna s dýní, bramborami a tymiánem
Co potřebuji:
2 kuřecí horní stehna
4 velké brambory, oškrábané a nakrájené na tenké kolečka
Půlka menší dýně, nakrájená na menší kousky
3 lžíce sušeného tymiánu
2 stroužky česneku
Hrst vlašských ořechů, nasekaných na hrubo
50 g nivy
Máslo na vymazání formy
4 lžíce mléka
Hrst kuliček černého a růžového pepře, rozdrcené hranou nože
Jak postupuji:
Předehřeji troubu na 190°C. Pečící formu vymažu máslem. Vyskládám brambory a dýni. Přidám prolisovaný česnek a tymián. Na brambory položím kuřecí stehna, která posypu pepřem a do pekáčku na závěr ještě přidám na kousky nakrájenou nivu a ořechy. Zaliji mlékem, přikryji alobalem a dám péct do trouby na hodinu a půl. Poté alobal odstraním a peču ještě tak dlouho, dokud stehno nezhnědne.
Milá Jani, toto je nejkrásnější český foodblog, jaký jsem viděla :D Naprosto úžasné fotky, prostě nádhera. Navíc dýni miluji a tak mne tento příspěvěk opravdu pohladil na duši. Děkuji Ti za komentář u mne na blog a doufám, že se ještě (i když pouze virtuálně) setkáme. Já k Tobě budu chodit určitě moc časo :D
OdpovědětVymazatMěj se krásně
Pavlína V.
jéé, děkuju. moc si cením pochvaly zrovna od Vás :-)
VymazatDobrý den, právě jsem vás objevila díky TasteSpottingu, překvapilo mě, když na mě vybafla čeština. Máte krásné fotky, ale hlavně ty recepty, co jsem zatím stihla pročíst, ty jsou přesně pro mě :-)
OdpovědětVymazatDana
děkuju moc. Jsem ráda, že mě na tastespottingu objeví i české publikum :-)
Vymazatmlsná kočka má pravdu, tvoj blog je nádherný! nechápem, kde si sa skrývala doteraz :-) dnes na večeru bude dyňový koláč s karamelizovanou cibuľkou a chystám sa aj na pasticcio, tarte flambée a broskyňové rezy...
OdpovědětVymazatps: máš úplne geniálne nádobí, najviac ma dostal ten medený hrnček s brokolicovou polievkou a poháre so sorbetom z lesných plodov. predpokladám, že máš v okolí nejaký skvelý blšák...
děkuju moc :-) jinak nádobí mám hlavně z aukra
Vymazatten koláč se mi moc líbí :)
OdpovědětVymazatostatně... líbí se mi všechny tvé recepty a musím opravdu moc pochválit tvé fotografické umění
jedna fotka je krásnější než druhá!
Nádherné, prekrásne, tekvicovú polievku milujem :-) Len som zaskočená cenou tekvice...sa mi zdá, že u nás je o dosť drahšia...
OdpovědětVymazat