a

a

září 06, 2012

Čokoládovo-mandlový crumble s jablky a lesními plody

Crumble je vlastně drobenkový koláč s ovocem bez těsta. Já drobenku miluju. Když jsem byla malá a moje máma pekla koláč s drobenkou, chodila jsem vždycky nenápadně užírat...:-) Drobenka v tomto receptu kromě základních surovin mouky, másla a cukru obsahuje navíc čokoládu a mandle, takže vynikající drobenka se rázem promění na famózní drobenku a v kombinaci s jablky a lesními plody... no prostě dokonalost sama.



Čokoládovo-mandlový crumble s jablky a lesními plody

Co potřebuji:

4 větší zelené jablka
1 lžíce citronové šťávy
250 g směsi lesních plodů (mražených nebo čerstvých)
100 g třtinového cukru
4 - 5 hřebíčků
1 lžíce zázvoru
100 g marcipánu
Vanilková zmrzlina k podávání

Na mandlový crumble:
200 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
250 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
80 g nakrájených mandlí
1 lžíce skořice
100 g kvalitní hořké čokolády, posekané


Jak postupuji:

1. Předehřeji troubu na 200°C. Na crumble dám mouku a máslo do mísy a zpracuji prsty. Přidám cukr, mandle skořici a čokoládu a dám stranou.
2. Jablka oloupu a nahrubo nakrájím do koláčové formy s vyšším okrajem (průměr 29 cm). Promíchám s citronovou šťávou, skořicí, zázvorem a nadrceným hřebíčkem. Poté přimíchám ostatní ovoce a cukr.
3. Na ovocnou vstvu nahrubo nastrouhám marcipán a nakonec nasypu směs na crumble.
4. Peču 45 minut, dokud není vrstva do zlatova a ovoce nebublá. Nechám stát 5 minut a poté podávám se zmrzlinou.



4 komentáře:

  1. Wow, this photo looks amazing! Chocolate in the crumble is a great idea. Saw your photo on FoodGawker.com and clicked over to your site.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, mňam, vypadá to skvěle. Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...