srpna 01, 2012

Třešňový koláč s mandlovým krémem

My vs. špačci. Každoročně se opakující souboj, který začíná prvním začervenáním úrody na stromech a končí poslední nenaklovanou kuličkou. Vzhledem k množstevní převaze a používání nekalých praktik (od využívání vzdušného prostoru po zbabělé použití klovacího náčiní úplně na všechno),  - no nebudu nic zastírat - prohráváme na plné čáře...
Ovšem pozor, z dílčích mezibojů může vzniknout i něco dobrého, něco opravdu dobrého, něco tak dobrého, že ty boje budete podstupovat stále...i přes ty zahanbující, pravidelně se opakující prohry.



Třešňový koláč s mandlovým krémem

Na těsto:
200 g hladké mouky + 10 g na pracovní plochu

100 g másla
20 g vody
20 g cukru
Špetku soli
1 vejce

Na mandlový krém:
180 g mandlového prášku
180 g měkkého másla

180 g cukru moučka

2 vejce
2 lžičky solamylu
2 lžíce rumu

2 hrnky třešní, vypeckované a rozpůlené


Jak postupuji:

1. Konečky prstů rozdrobím máslo s moukou. Vytvořím důlek a vliji do něj vodu, přidám cukr, sůl a vejce. Promíchám s ostatními přísadami v důlku: těsto je dost řídké. Do důlku nahrnu máslo s moukou a rozmělním rukama. Bez velkého hnětení vytvořím bochánek. Vytvaruji 3 – 4 cm vysokou placku, obalím potravinovou folií a dám nejméně na 30 minut do ledničky (těsto vytvarované na placku bude chladnout rychleji).

2. Mezitím co se těsto chladí, připravím si mandlový krém. Ve středně velké nádobě vařečkou utřu změklé máslo. Cukr a nastrouhané mandle vsypu do hustého sítka. Přesypu vše na změklé máslo. Smíchám vařečkou. Směs tak trochu připomíná drobenku a mohou v ní zůstat malé kousky másla. Přidám vejce a dobře promíchám. Když je krém stejnoměrně vymíchaný, vmíchám maizenu a rum. Překryji potravinovou folií a dám na chvíli do ledničky.

3. Těsto vyválím válečkem na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Ve formě přitlačím těsto do všech záhybů a přebytek těsta odřežu nožem.

4. Předehřeji troubu na 170°C. Koláčovou formu zatížím fazolemi na pečícím papíru a dám péct do trouby na 10 minut.

5. Po vytažení z trouby oddělám fazole a naliji na těsto mandlový krém. Na vrch koláče naskládám třešně jednu vedle druhé. Peču zhruba 30 minut, dokud nezačne těsto po okrajích zlátnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...