Tři omáčky, které stojí za vyzkoušení, protože chutnají skvěle a jejich příprava je sympaticky jednoduchá. Na konci článku jsou uvedeny odkazy na recepty, ve kterých jsem omáčky použila.
Bazalkové pesto s gorgonzolou
Co potřebuji:
100 g sýra s modrou plísní (např. gorgonzola)
30 četsvých bazalkových listů
60 g vlašských ořechů
9 lžic olivového oleje
1 cibule, na drobno pokrájená
Pepř, sůl
Jak postupuji:
V hmoždíři nejdříve utřu bazalkové lístky, přidám cibuli, ořechy, sýr a nakonec postupně přilévám olej, dokud nevznikne tužší pasta. Dokořením.
Rajčatová salsa

100 g sýra s modrou plísní (např. gorgonzola)
30 četsvých bazalkových listů
60 g vlašských ořechů
9 lžic olivového oleje
1 cibule, na drobno pokrájená
Pepř, sůl
Jak postupuji:
V hmoždíři nejdříve utřu bazalkové lístky, přidám cibuli, ořechy, sýr a nakonec postupně přilévám olej, dokud nevznikne tužší pasta. Dokořením.
Rajčatová salsa
Co potřebuji:
3 velké rajčata, nakrájené na malé kostičky
1 cibule, na drobno nakrájená
5 bazalkových listů
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžíce červeného vinného octa
Pepř
malý kousek chilli papričky (podle chuti)
Jak postupuji:
Do mixéru potravin dám všechny suroviny kromě rajčat a promixuji. Nakonec vmíchám kousky rajčat a salsa je hotová.
Cibulová omáčka
1. Cibuli si nakrájím na tenké proužky. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli a prolisované stroužky česneku a dobře promíchám. Přidám cukr, tymián, pepř a půl šálku vody. Pánev přikryji, stáhnu plamen a vařím 30 minut, dokud se voda nevypaří.
2. Poté do pánve přiliji ocet a víno a vařím ještě 20 minut.
3 velké rajčata, nakrájené na malé kostičky
1 cibule, na drobno nakrájená
5 bazalkových listů
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžíce červeného vinného octa
Pepř
malý kousek chilli papričky (podle chuti)
Jak postupuji:
Do mixéru potravin dám všechny suroviny kromě rajčat a promixuji. Nakonec vmíchám kousky rajčat a salsa je hotová.
Cibulová omáčka
Co potřebuji:
6 velkých červených cibul
2 stroužky česneku
50 g třinového cukru
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
250 ml červeného vína
70 ml červeného vinného octa
2 lžíce oleje
Pepř
Jak postupuji:
6 velkých červených cibul
2 stroužky česneku
50 g třinového cukru
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
250 ml červeného vína
70 ml červeného vinného octa
2 lžíce oleje
Pepř
Jak postupuji:
1. Cibuli si nakrájím na tenké proužky. Na pánvi rozehřeji olej a přidám cibuli a prolisované stroužky česneku a dobře promíchám. Přidám cukr, tymián, pepř a půl šálku vody. Pánev přikryji, stáhnu plamen a vařím 30 minut, dokud se voda nevypaří.
2. Poté do pánve přiliji ocet a víno a vařím ještě 20 minut.
Rajčatová salsa se skvěle hodí k nachos. Cibulovou omáčku jsem použila na tarte flambée (recept zde) a bazalkové pesto na zapečené noky s brokolicí a smetanou (recept zde).
Ahoj, můžu se zeptat jaké množství cibulové omáčky je z uvedených surovin? Potřebovala bych jí vyrobit 6 litrů jelikož jí chci dávat do padesáti skleniček, které mají 120 mililitrů... a také by mě zajímala její životnost... Děkuji moc za odpovědi a blog je krásný Monča
OdpovědětVymazatAhoj, já tím množstvím naplnila sklenici, která je na fotce. Nezavařovala jsem to, rovnou jsem to použila, ale po zavaření by měla vydržet v lednici 3 měsíce. A děkuju :)
VymazatAhoj, můžu se zeptat jak je to se skladováním? Konkrétně mě zajímá to bazalkové pesto :)
OdpovědětVymazat