srpna 02, 2012

Krémová česnečka

Peču, krájím, míchám, vařím, mixuji - všechno probíhá jako vždy - a pak TO naberu na lžičku, pofoukám, ochutnám a…. chvilková ztráta slov, úsměv a v hlavě probíhající myšlenka, že s tebou, má krémová česnečko, se budeme u nás doma na talířku vídat často…


Krémová česnečka


Co potřebuji:

1 paličku česneku
1 lžíci olivového oleje
1 malý pórek, na drobno nakrájený
2 cibule, na drobno nakrájené
4 lžíce másla
5 lžic mouky
1 l drůbežího vývaru
200 ml smetany na šlehání
Pepř, sůl, pažitku
2 plátky chleba (na krutony)


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. Stroužky česneku nechám na paličce, z které odříznu hlavičku (asi půl centimetru). Zakapu olivovým olejem a dám na hodinu péct do trouby. Po vytažení z trouby vymáčknu stroužky česneku ze slupky (mělo by to jít snadno), popř. vyrýpnu vidličkou. Česnek rozdrtím vidličkou na kašičku.

2. V kastrolu nechám rozpustit máslo a přidám cibuli, pórek a rozdrcený česnek. Nechám zesklovatět. Přidám mouku a pár minut míchám, než mouku zhnědne.

3. Do kastrolku naliji drůbeží vývar, podle chuti opepřím a osolím a nechám 10 minut vařit. Poté ručním mixérem polévku rozmixuji a na mírném plameni nechám 20 minut probublávat.

4. Přidám smetanu a vařím dalších 10 minut.

5. Z plátků chleba si osmažím topinku, rozkrájím na malé kousky.

6. Polévku podávám z krutony, pažitkou a s pepřem.

Převzato a upraveno z kuchařky Deník Dity P.

2 komentáře:

  1. Právě jsem ji dovařila a je naprosto úžasná, díky za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  2. je výborná, díky za isnpiraci!))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...