srpna 01, 2012

Cuketový koláč

Cuketa pro mě byla dlouhou dobu zapovězenou zeleninou (jako vlastně skoro všechna zelenina :-), ale když jsem poprvé ochutnala grilovanou cuketu s česnekem a provensálským kořením, rázem bylo po averzi a já si ji zamilovala.




Cuketový koláč

Co potřebuji:

2 menší cukety
500 g listového těsta
3 vejce
200 ml zakysané smetany deluxe
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
150 g goudy, na hrubo nastrouhaný
Máslo na vymazání
Provensálské koření, pepř


Jak postupuji:

1. Jednu z cuket si na hrubo nastrouhám, přidám olej, prolisovaný česnek a provensálské koření a promícháme. Takto nachystanou směs několik minut opékám na rozpálené pánvi, dokud nezměkne. Poté přesypu do mísy. 
    
2. Druhou cuketu nakrájím na velmi tenké kolečka. A na stejné pánvi, kde jsme opékala nakrájenou cuketu, opeču postupně i všechny plátky cukety.

3. Ve větší míse rozmíchám vejce, zakysanou smetanu, sýr a na hrubo nastrouhanou cuketu. Opepřím.

4. Troubu předehřeji na 180°C. Listové těsto vyválím, koláčovou formu vymažu máslem a listové těsto opatrně přemístím do formy. Těsto prsty přitlačím k okrajům a přečnívající těsto nožem odřežu.

5. Na formu položím pečící papír, nasypu na něj fazole a 10 minut peču. 

6. Na těsto naliji cuketovou směs (z bodu 3) a na vrch nakladu opečené plátky cukety.

7. Peču zhruba 30 minut, dokud okraje těsta mírně nezhnědnou a náplň není tuhá.


   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...