Dort pavlova je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové. Jedno slunečné dopoledne jsem se rozhodla vyzvat Anču k menšímu tanečku. Nakonec se to zvrhlo ve větší taneček, a já tancovala a tancovala a protancovala jsem se až k neuvěřitelně mňamóznímu dortu. Tanec to byl trošku náročnější, ale výsledek stál po všech stránkách za to.
Čokoládová pavlova s rybízem, borůvkami a malinami
Co potřebuji:
10 bílků (při pokojové teplotě)
2 lžíce balzamikového vinného octu
5 lžic kakaa
200 ml smetany na šlehání
4 lžíce moučkového cukru
Jak postupuji:
1. Troubu předehřeji na 180°C . V odmaštěné míse ušlehám bílky do polotuha. Po lžičkách přidám krupicový cukr a šlehám, dokud není sníh tuhý a lesklý. Sníh by měl být tuhý tak, že po obrácení mísy dnem vzhůru by měl v míse držet. Pozor však na přešlehání, směs by se mohla začít oddělovat.
2. Opatrně do mísy přidám kakao, čokoládu, ocet a jemně rozmíchám.
3. Na 4 pečící papíry si obkreslím kola o průměru asi 20 centimetrů . Bílkovou směs pomocí lžičky nanesu do kruhů asi 0,5 centimetrů od okraje. Kola nemusí být hladká, naopak se na nich můžou udělat hrbolky a výstupky.
4. Pečící papír dám na plech a strčím do trouby. Okamžitě snížím teplotu na 140°C a peču zhruba 1 hodinu a 15 minut. Troubu během té doby neotvírám.
5. Správně upečená pavlova je po okrajích suchá a křupavá, začíná malinko praskat, ale střed je měkký. Vrátím pavlovu do vypnuté trouby a nechám ji v pootevřené troubě chladit.
6. Mezitím si rozmixuji mascarpone, šlehačku a cukr.
7. Po vychladnutí, poskládám dort tak, že na podnos nebo talíř dám první vrstvu upečeného kola, na ní dám 1/4 ušlehaného mascarpone a 1/4 ovoce a tak pokračuji. Na vrchní vrstvu ještě nasypu čokoládu.
Tak toto je nádhera. Kam se poděla stránka O MNĚ? Docela ráda bych se o takové talentované fotografce a kuchařce dozvěděla víc :)
OdpovědětVymazatStránky zatím pomalu přizpůsobuju k obrazu svému, takže snad co nevidět doplním. Děkuju za komentář a návštěvu!
OdpovědětVymazat