a

a

srpna 03, 2012

Čokoládová pavlova s lesními plody

Dort pavlova je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové. Jedno slunečné dopoledne jsem se rozhodla vyzvat Anču k menšímu tanečku. Nakonec se to zvrhlo ve větší taneček, a já tancovala a tancovala a protancovala jsem se až k neuvěřitelně mňamóznímu dortu. Tanec to byl trošku náročnější, ale výsledek stál po všech stránkách za to.



Čokoládová pavlova s rybízem, borůvkami a malinami


Co potřebuji:

10 bílků (při pokojové teplotě)
600 g krupicového cukru
2 lžíce balzamikového vinného octu
5 lžic kakaa
100 g 70% čokolády, na jemno nasekané
500 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání
4 lžíce moučkového cukru
150 g malin
150 g borůvek
250 g rybízu
100 g oblíbené čokolády, na hrubo nasekané (na ozdobu) 


Jak postupuji:

1. Troubu předehřeji na 180°C. V odmaštěné míse ušlehám bílky do polotuha. Po lžičkách přidám krupicový cukr a šlehám, dokud není sníh tuhý a lesklý. Sníh by měl být tuhý tak, že po obrácení mísy dnem vzhůru by měl v míse držet. Pozor však na přešlehání, směs by se mohla začít oddělovat.

2. Opatrně do mísy přidám kakao, čokoládu, ocet a jemně rozmíchám.

3. Na 4 pečící papíry si obkreslím kola o průměru asi 20 centimetrů. Bílkovou směs pomocí lžičky nanesu do kruhů asi 0,5 centimetrů od okraje. Kola nemusí být hladká, naopak se na nich můžou udělat hrbolky a výstupky.

4. Pečící papír dám na plech a strčím do trouby. Okamžitě snížím teplotu na 140°C a peču zhruba 1 hodinu a 15 minut. Troubu během té doby neotvírám.

5. Správně upečená pavlova je po okrajích suchá a křupavá, začíná malinko praskat, ale střed je měkký. Vrátím pavlovu do vypnuté trouby a nechám ji v pootevřené troubě chladit.

6. Mezitím si rozmixuji mascarpone, šlehačku a cukr. 

7. Po vychladnutí, poskládám dort tak, že na podnos nebo talíř dám první vrstvu upečeného kola, na ní dám 1/4 ušlehaného mascarpone a 1/4 ovoce a tak pokračuji. Na vrchní vrstvu ještě nasypu čokoládu.


2 komentáře:

  1. Tak toto je nádhera. Kam se poděla stránka O MNĚ? Docela ráda bych se o takové talentované fotografce a kuchařce dozvěděla víc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stránky zatím pomalu přizpůsobuju k obrazu svému, takže snad co nevidět doplním. Děkuju za komentář a návštěvu!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...