července 28, 2012

Jablečno-brusinkový koláč

Jablka a brusinky oblečené do drobenkového kabátku. Kromě lahodné chuti je na tomto koláči skvělé to, že je připravený v cukuletu.



Jablečno-brusinkový  koláč

Co potřebuji:

na těsto:
1 a  ½ šálku hladké mouky
12 lžic studeného másla
¾ šálku moučkového cukru
2 lžíce studené vody
1 lžička citrónové šťávy

na náplň:
200 g sušených brusinek
3 velké jablka
Mletá skořice
Hnědý cukr (podle potřeby a uvážení)

na drobenku:
1 šálek hladké mouky
½ šálku moučkového cukru
½ šálku hnědého cukru
½ másla


Jak postupuji:

V míse smíchám mouku a cukr a na deset minut dám zchladit do lednice. Přidám máslo a rukama rozhnětu na malé kousky. Poté přidám vodu s citrónovou šťávou a uhnětu těsto. Takto připravené těsto zabalím do fólie a dám nejméně na hodinu do lednice. Mezitím si ostrouhám jablka, zbavím jádřinců a nakrájím je na malé plátky. 
Po vytažení z lednice vyválím těsto na pomoučené ploše a opatrně přenesu do koláčové formy. Na těsto poskládám plátky jablek, přidám hnědý cukr (podle kyselosti jablek), skořici a brusinky.
Drobenku si připravím smícháním a rozhnětením všech surovin a posypu s ní rovnoměrně koláč.
Troubu předehřeji na 190°C a koláč peču zhruba hodinu.

1 komentář:

  1. Ahojky, hledala jsem recept na brusinkový koláč a našla navíc tento krásný blog. Koláč dnes vyzkouším a přidávám si Tě do oblíbených. Hezký den, Binna

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...